Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Crashtest voorspelt: hoeveel keert jouw verzekeraar uit?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Bij het verzekeren van je eigendommen gaat de verzekeraar uit van de aankoopprijs van je spullen. Maar spullen worden snel minder waard door ouderdom. Hier gaan verzekeraars verschillend mee om, blijkt uit onze crashtest. Wordt je tv gestolen dan is het de vraag hoeveel je daarvoor nog terugkrijgt. Verzekeraars zijn daar niet geheel duidelijk in. Met onze crashtest brengen wij licht in de duisternis. Hoe werkt het?

crashtest

Afschrijvingslijsten bepalen dagwaarde

Het verschil tussen wat je voor je tv betaald hebt (nieuwwaarde) en wat de verzekeraar vindt dat het nog waard is (dagwaarde) kan behoorlijk groot zijn. Hierdoor kan de uitkering bij schade zwaar tegenvallen.

Voorbeeld 1: Jouw tv wordt uit je huis gestolen. Inmiddels is het apparaat 8 jaar oud, maar het is een toestel van topkwaliteit en functioneert nog steeds prima. Je hebt de tv gekocht voor € 1000. De schade claim je op de inboedelverzekering. De verzekeraar gaat voor de uitkering uit van de dagwaarde en wil je maar € 150 uitkeren. Voor dat geld kun je geen vervangende tv kopen.

Iedere verzekeraar maakt zijn eigen afschrijvingslijst. Hierdoor kan datgene wat je terugkrijgt bij elke verzekeraar anders zijn. 

Voorbeeld 2: We gaan uit van dezelfde situatie, maar nu heb je een inboedelverzekering met veel betere voorwaarden. De verzekeraar keert namelijk de nieuwwaarde uit tot de spullen 10 jaar oud zijn. Na diefstal van de tv gaat deze verzekeraar niet beknibbelen op de uitkering en verstrekt gewoon de koopsom, € 1000 dus. Een verschil van maar liefst € 850. Met onze crashtest kom je er snel achter hoeveel je uitgekeerd krijgt.

Afschrijvingstabel standaard onderdeel Verzekeringskaart 

Sinds 2016 vind je de zogenaamde digitale Verzekeringskaart bij verzekeringsproducten. Met de Verzekeringskaart moet je in één oogopslag de meest relevante dekkingsinformatie kunnen zien. Helaas is de verplichte Verzekeringskaart nog bij veel mensen onbekend. In juli 2019 kondigde het Verbond van Verzekeraars aan dat de afschrijvingstabel een standaard onderdeel gaat worden van de Verzekeringskaart bij reis-, inboedel- en recreatiewoningverzekeringen. In deze afschrijvingslijsten kun je zien wat verzekeraars maximaal vergoeden bij schade aan bijvoorbeeld een fotocamera, laptop, bank of een ander onderdeel van de inboedel. 

Afschrijvingstabel toont geen bedragen...

De afschrijvingstabellen laten echter alleen percentages zien, waardoor je nog steeds niet weet hoeveel je precies krijgt uitbetaald bij schade. Daarom hebben wij de crashtest geïntroduceerd. Hoeveel euro keren verzekeraars uit als je spullen zijn verbrand of gestolen?

Hoe werkt onze crashtest?

Bij het vergelijken van de inboedelverzekering let je vooral op de hoogte van de premie, maar de voorwaarden zijn minstens zo belangrijk. Op Poliswijzer.nl gaan we nog een stap verder. Wij geven inzicht in wat verzekeraars uitkeren bij schade. Hierbij gaan we uit van de volgende spullen die iedereen wel in huis heeft (totale winkelwaarde van € 2850):

  • Televisie met een nieuwwaarde van € 1000 (4 jaar oud)
  • Bank met een nieuwwaarde van € 1200 (6 jaar oud)
  • Wasmachine met een nieuwwaarde van € 650 (8 jaar oud)

De resultaten uit de crashtest laten zien dat de verschillen groot zijn. Er is een verzekeraar die de volledige € 2850 vergoedt, terwijl een andere verzekeraar maar € 1653 uitkeert.  

Het is mooi dat verzekeraars de afschrijvingstabellen tonen, maar het blijft op het oog moeilijk vergelijken. De crashtest maakt de vergoedingen vooraf zichtbaar. Deze factoren kunnen bepalend zijn voor de keuze van je woonverzekeraar. De meeste mensen komen er pas na een schade achter dat ze misschien beter een andere verzekering konden nemen. Onze crashtest geeft je vooraf duidelijkheid.

Waar vind je de crashtest? 

Ga hiervoor naar onze vergelijker van de inboedelverzekeringen en kies voor ‘Start de crashtest’. 

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.