Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Krijg ik de dagwaarde of de nieuwwaarde bij schade?

Voor het verzekeren van jouw inboedel gaat de verzekeraar uit van de nieuwwaarde van de inboedel. Dus is het logisch dat verzekeraars bij schade ook uitgaan van de nieuwwaarde, maar dat doen ze niet altijd. Zodra de dagwaarde minder bedraagt dan 40% van de nieuwwaarde, gaat de inboedelverzekeraar bij schade uit van de dagwaarde. Maar de verschillen zijn groot. Daarom kijken wij in de vergelijker ook naar wat verzekeraars uitkeren bij schade. Verzekeraars gebruiken namelijk verschillende afschrijvingslijsten.

nieuwwaarde bij schade

Wat is het verschil tussen de nieuwwaarde en dagwaarde?

De nieuwwaarde is het bedrag dat je nodig hebt om hetzelfde product als nieuw terug te kopen. Een wasmachine heeft bijvoorbeeld een nieuwwaarde van € 850. De wasmachine raakt na 8 jaar beschadigd door een brand. De dagwaarde bedraagt op dat moment bijvoorbeeld € 250. Als de verzekeraar uitgaat van de nieuwwaarde bedraagt de uitkering € 850. Maar uitgaande van de dagwaarde keert de verzekeraar in dit geval maar € 250 uit. Wat je spullen aan nieuwwaarde waard zijn, verzeker je. 

Voor oude spullen die je niet meer gebruikt ontvang je maximaal de dagwaarde. Voor de oude tv die op zolder stof staat te vangen, krijg je dus niet meer de nieuwwaarde.

Dagwaarde inboedel berekenen

Voor het bepalen van de dagwaarde maken verzekeraars gebruik van afschrijvingslijsten. Bijvoorbeeld een stoffen bank heeft volgens een verzekeraar een levensduur van 10 jaar. De waarde wordt in dat geval 10% per jaar lager. Na 3 jaar is er in totaal 30% afgeschreven en na 6 jaar dus 60%. Na het 6e jaar is de waarde van de bank onder de 40% van de nieuwwaarde gezakt, dus gaat de verzekeraar bij schade aan de bank na het 6e jaar uit van de dagwaarde en niet meer van de nieuwwaarde. Inboedel dat op de zolder staat en niet meer wordt gebruikt is voor de dagwaarde verzekerd.

Wat is uniek aan het vergelijken op Poliswijzer.nl?

De nadruk ligt bij het vergelijken van de inboedelverzekering vaak op de premie. Maar let vooral ook op wat de verzekeraar uitkeert bij schade. Met onze zogenaamde crashtest maken wij inzichtelijk wat verzekeraars maximaal uitkeren. Met andere woorden: wanneer krijg je de dagwaarde uitgekeerd en wanneer krijg je de nieuwwaarde vergoed? Dat verschilt per verzekeraar.

In onze crashtest nemen wij de proef op de som. Voor het geven van inzicht gaan we uit van de volgende drie onderdelen van de inboedel:

  • Televisie van 4 jaar oud met een nieuwwaarde van € 1000
  • Bank van 6 jaar oud met een nieuwwaarde van € 1200
  • Wasmachine van 8 jaar oud met een nieuwwaarde van € 650

Wat keert de inboedelverzekeraar uit voor gestolen spullen of als je spullen door brand verloren zijn gegaan? Vergoedt de verzekeraar de nieuwwaarde of dagwaarde?

Let op! Gehuurde spullen zijn niet verzekerd in de inboedelverzekering.

Er is één verzekeraar die de volledige nieuwwaarde uitkeert, dus € 2850. Dit is de optelsom van de televisie, bank en de wasmachine uit bovenstaand voorbeeld. Er zijn verzekeraars die niet verder komen dan 58% (€ 1653). De inboedelverzekeraar met de volledige vergoeding kan qua premie ook nog goedkoper zijn dan de verzekeraars die maar een deel van de schade uitkeren. Op Poliswijzer.nl vergelijk je dus meer dan alleen de premies. Het maakt nogal een verschil of je de dagwaarde vergoed krijgt of als je de nieuwwaarde uitgekeerd krijgt.

Kijk dus niet alleen naar de hoogte van de premie. Neem ook mee of je de nieuwwaarde of dagwaarde terugkrijgt.


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 439
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie