Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Krijg ik de dagwaarde of de nieuwwaarde bij schade?

Voor het verzekeren van jouw inboedel gaat de verzekeraar uit van de nieuwwaarde van de inboedel. Dus is het logisch dat verzekeraars bij schade ook uitgaan van de nieuwwaarde, maar dat doen ze niet altijd. Zodra de dagwaarde minder bedraagt dan 40% van de nieuwwaarde, gaat de verzekeraar bij schade uit van de dagwaarde. Maar de verschillen zijn groot. Daarom kijken wij ook naar wat verzekeraars uitkeren bij schade.

inboedelverzekering-header.png

Wat is het verschil tussen de nieuwwaarde en de dagwaarde?

De nieuwwaarde is het bedrag dat je nodig hebt om hetzelfde product als nieuw terug te kopen. Bijvoorbeeld een wasmachine heeft een nieuwwaarde van € 850. De wasmachine raakt na 8 jaar beschadigd door een brand. De dagwaarde bedraagt op dat moment bijvoorbeeld € 250. Als de verzekeraar uitgaat van de nieuwwaarde bedraagt de uitkering € 850, uitgaande van de dagwaarde keert de verzekeraar in dit geval maar € 250 uit.

Hoe bepaalt de verzekeraar de dagwaarde?

Voor het bepalen van de dagwaarde maken verzekeraars gebruik van afschrijvingslijsten. Bijvoorbeeld een stoffen bank heeft volgens een verzekeraar een levensduur van 10 jaren. De waarde wordt in dat geval 10% per jaar lager. Na 3 jaar is er in totaal 30% afgeschreven en na 6 jaar dus 60%. Na het 6e jaar is de waarde van de bank onder de 40% van de nieuwwaarde gezakt, dus gaat de verzekeraar bij schade aan de bank na het 6e jaar uit van de dagwaarde en niet meer van de nieuwwaarde.

Wat is uniek aan het vergelijken op Poliswijzer.nl?

De nadruk ligt bij het vergelijken van de inboedelverzekering vaak op de premie. Maar let vooral ook op wat de verzekeraar uitkeert bij schade. Met onze zogenaamde crashtest maken wij inzichtelijk wat verzekeraars maximaal uitkeren. Met andere woorden: wanneer gaan verzekeraar over tot het uitkeren van de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde?

In onze crashtest nemen wij de proef op de som. Voor het geven van inzicht gaan we uit van de volgende drie onderdelen van de inboedel:

  • Televisie van 4 jaar oud met een nieuwwaarde van € 1000
  • Bank van 6 jaar oud met een nieuwwaarde van € 1200
  • Wasmachine van 8 jaar oud met een nieuwwaarde van € 650

Als deze spullen door een brand volledig verwoest worden, wat keert de verzekeraar dan uit? 

Er zijn twee verzekeraars die de volledige nieuwwaarde uitkeren, dus € 2850. Er zijn verzekeraars die niet verder komen dan 58% (€ 1653). De twee verzekeraars met de volledige vergoeding kunnen qua premie ook nog goedkoper zijn dan de verzekeraars die maar een deel van de schade uitkeren. Op Poliswijzer.nl vergelijk je dus meer dan alleen de premies.


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie