Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Extremer weer heeft invloed op de autoverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Naar verhouding zit er een klein premieverschil tussen de WA en de WA beperkt casco autoverzekering. De verschillen in dekking zijn op papier ook klein, maar door de steeds extremere weersomstandigheden is de uitgebreidere WA beperkt casco aan te raden in plaats van de WA verzekering.

autoverzekering - ongeluk.jpg

De WA casco autoverzekering biedt de meest uitgebreide dekking, maar is ook de duurste verzekering. De premie is voor een groot deel afhankelijk van de nieuwwaarde van de auto. Dit maakt het een dure verzekering voor oudere auto’s. Als de auto een dagwaarde heeft van 5000 euro en tien jaar geleden een nieuwwaarde had van 25.000 euro, wordt er voor de premie nog steeds uitgegaan van de hoge nieuwwaarde. Kortom, voor een oudere auto kies je meestal voor de WA beperkt casco of de WA autoverzekering.

Wat is het verschil tussen de WA beperkt casco en de WA autoverzekering?

Uitsluitend de aansprakelijkheid is verzekerd in de WA verzekering. Dus het gaat om schade die jij aan anderen aanricht met jouw auto. De auto die je op naam hebt, moet je minimaal verzekeren tegen aansprakelijkheid. Schade aan jouw eigen auto is niet te claimen op deze verzekering. De WA beperkt casco biedt een aanvullende dekking voor een aantal in de polis genoemde schade-oorzaken. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Diefstal van de auto
  • Ruitbreuk
  • Aanrijding met loslopende dieren
  • Ontploffing
  • Blikseminslag
  • Hagelschade en stormschade

Met name de laatste twee dekkingen worden steeds belangrijker. Heftige hagelbuien met hagelstenen als stuiterballen of zelfs tennisballen komen steeds vaker voor. Binnen één minuut kan een hagelbui jouw auto dermate zwaar beschadigen dat herstel niet meer uit kan. Als de herstelkosten hoger zijn dan de waarde van de auto, is herstellen niet meer aan te raden. In verzekeringsjargon is de auto dan total loss. Bij een WA autoverzekering draag je de schade zelf. In de uitgebreidere WA beperkt casco is de schade verzekerd en gaat de verzekeraar tot uitkering over.

woon-storm-1.jpg

Wat zijn de verschillen in premie?

De premie is van meerdere factoren afhankelijk. Dit gaat dus ook op voor het uitdrukken van de verschillen tussen de WA en de WA beperkt casco verzekering. Wij hebben een aantal voorbeeldberekeningen gemaakt om jou een indruk te geven. Dit doen wij via onze vergelijker op Poliswijzer.nl. Wij hebben de goedkoopste WA en WA beperkt casco verzekeringen met elkaar vergeleken. De premieverschillen zijn onder andere afhankelijk van de waarde van de auto en de opgebouwde schadevrije jaren. De verschillen variëren van 3 tot 7 euro per maand. Het lijkt een groot verschil, maar niet als je het afzet tegen de verschillen in dekking tussen de beide verzekeringsvormen.

Grotere kans op extreem weer

Volgens het KNMI wordt de kans op zware onweersbuien met “hagelballen” groter. Dit komt volgens de weergoeroes door de klimaatsverandering. Het zijn vaak zeer lokale buien, dus ze zijn moeilijk te voorspellen. Verschrikkelijk balen als je auto WA verzekerd is en er trekt zo’n bui over. Bij warmer weer is de kans op dergelijke buien groter en de buien worden ook heftiger. Daar kun je niets aan veranderen, maar je kunt je auto er wel tegen verzekeren.

Geactualiseerd: 11-07-2019

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 11 juli 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie