Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Autoverzekering - Verzeker de grootste gevaren

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Je auto verzekeren is verplicht. Als je toch moet verzekeren, zorg dan ook gelijk voor de beste en goedkoopste autoverzekering. Stap één is om de gevaren die dreigen inzichtelijk te maken. Met de juiste autoverzekering dam je de grootste risico’s in.

Een auto die op jouw naam staat moet je ook verzekeren. De WA verzekering draagt de schadelasten die met jouw auto aangericht zijn aan anderen. Voor nieuwe en jonge auto’s is de dekking in de WA verzekering te beperkt. Je wilt namelijk ook schade aan je eigen auto vergoedt krijgen. Dit kan met de uitgebreidere WA beperkt casco en de WA Casco. Welke gevaren bedreigen jouw auto en met welke verzekeringsvorm kun je de gevaren verzekeren?

autoschade.jpg

Schade aan jouw auto door een ongeluk

De meest voorkomende schades ontstaan door een ongeval in het verkeer. Wie deze schade gaat vergoeden is afhankelijk van de schuldvraag. Als de tegenpartij aansprakelijk is, kun je deze aansprakelijk stellen voor jouw schade. Krijg jij de schuld geheel of gedeeltelijk in je schoenen geschoven? In dat geval is het wel of niet vergoeden van jouw eigen schade afhankelijk van de gekozen verzekeringsvorm. De WA en de WA beperkt casco geven geen vergoeding. De WA casco verzekering wel.

Schade door steenmarters

steenmarter.jpg

Steenmarters zijn gek op bepaalde kabels onder je motorkap. Als ze het bij het doorbijten van deze kabels laten, is de schade nog te overzien. Maar helaas is de schade vaak groter. Ze kunnen er namelijk niet eenvoudig bij. Ze moeten eerst andere onderdelen van je auto slopen om er goed bij te kunnen. Ze kunnen voor duizenden euro’s aan schade aanrichten. Er zijn middeltjes voor om de steenmarters te verjagen, maar 100 procent waterdicht zijn ze niet. Voorbeelden van deze middeltjes zijn wc-blokjes en doeken doordrenkt met ammoniak onder de motorkap. Ook voor deze schades moet je een WA casco verzekering hebben. Er zijn ook verzekeraars die de schade volledig uitsluiten. Na het selecteren van de meest geschikte autoverzekering kun je het beste contact opnemen met de verzekeraar om na te gaan hoe ze met schades door steenmarters om gaan. Tenminste als schade door steenmarters vaak in jouw regio voor komt.

Schade aan je auto door brand, storm en hagel

autobrandschade.jpg

Sommige schades overkomen je en heb je zelf weinig of zelfs geen invloed op. Dit is bijvoorbeeld het geval bij schade door natuurverschijnselen. Schade door storm en hagel komen steeds vaker voor door de klimaatsverandering. Deze schades zijn verzekerd in de WA casco en de WA beperkt casco. Het claimen van deze schades heeft geen invloed op het aantal schadevrije jaren. Deze schade-oorzaken zijn een goede reden om te kiezen voor de WA beperkt casco in plaats van uitsluitend de WA verzekering.

Schade door vandalisme

Bij schade door vandalisme zal de dader vermoedelijk onbekend zijn. Je kunt dus niemand aansprakelijk stellen voor de schade. Ook in dit geval moet je dus aankloppen bij jouw eigen verzekering. De beperktere verzekeringsvormen bieden vaak geen dekking. De WA casco autoverzekering biedt wel dekking tegen deze schades.

Is ruitbreuk te claimen op de autoverzekering?

Een autoruit is een kwetsbaar onderdeel van de auto. Een sterretje repareren is relatief goedkoop. Bij vervanging gaat het om een rekening van honderden euro’s. Het herstellen en vervangen van een ruit is verzekerd als je de WA beperkt casco of de WA casco autoverzekering hebt. De claim kost je geen schadevrije jaren, maar houd wel rekening met een eigen risico. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Je kunt hierop een korting krijgen als voor de vervanging naar een herstelbedrijf gaat waar de verzekeraar contracten mee heeft afgesloten.

De beste autoverzekering is de WA casco verzekering. Uit bovenstaande blijkt ook dat het ook de verzekeringsvorm is met de meest uitgebreide dekking. Je kunt het beste voor de meest uitgebreide autoverzekering gaan tegen de laagste prijs. Neem geen genoegen met een uitgeklede autoverzekering om de kosten te drukken.

Door het vergelijken van autoverzekeringen, kun je de goedkoopste verzekering kiezen met de meest uitgebreide dekking. Je hoeft niet zelf uit te zoeken bij welke verzekeraar je moet zijn. Vul eenvoudig je kenteken in op Poliswijzer.nl en onze vergelijker doet de rest. 

Geactualiseerd: 01-07-2019

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 1 juli 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie