Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Neem contact met ons op.
  • Facebook
  • Twitter

Hoe verzeker je een tweede auto?

door Juul Dijkhuis

tweede auto verzekeren.jpg

Een tweede auto per huishouden wordt steeds gebruikelijker. Economisch gaat het weer beter, dus gaan we voor maximaal comfort. Voor de tweede auto niet kunnen profiteren van de opgebouwde schadevrije jaren voelt als een strafkorting. Je hebt toch al bewezen dat je schadevrij kunt rijden? De meeste verzekeraars geven voor de tweede auto een korting, maar staar je er niet blind op. Een veel te dure autoverzekering is met een korting nog steeds een dure autoverzekering.

Als je op jouw 18e het rijbewijs haalt en geen schades aanricht, heb je op jouw 25e al 7 schadevrije jaren opgebouwd. Dat is een goed te onderbouwen statement, maar helaas werkt het anders. Dit verhaal gaat alleen op als je ook een autoverzekering op naam had en geen schades veroorzaakt hebt. Een andere denkfout is dat schadevrije jaren ook gebruikt kunnen worden voor een tweede auto. Helaas! De opgebouwde schadevrije jaren zitten namelijk gevangen in de autoverzekering. Verzekeraars willen er bij een tweede auto wel rekening mee houden dat je schadevrije jaren hebt. Maar een voorwaarde is wel dat de eerste autoverzekering bij dezelfde verzekeraar loopt. 

Hoe laat je de tweede auto meeliften op de schadevrije jaren?

Partners bouwen schadevrije jaren samen op. Dat weten de verzekeraars ook. Daarom zijn ze vaak soepel bij het verzekeren van een tweede auto. Koop je een tweede auto? Mogelijk is het slim om de tweede auto bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Vrijwel alle verzekeraars bieden de tweede gezinsautoregeling aan. Uitzonderingen hierop zijn volgens de Consumentenbond: (peildatum 27-8-2018)
•    Aon Direct
•    Bovemij
•    Bruns ten Brink
•    Reaal (de Topcar)
•    Voogd & Voogd

Sommige verzekeraars zijn nog ruimhartiger. Ook een derde en vierde autoverzekering binnen het gezin accepteren ze. Voorbeelden hiervan zijn: (peildatum 27-8-2018)

  • Allianz
  • Nationale Nederlanden
  • ING

Er zijn zelfs verzekeraars die het in het midden laten hoeveel auto's je op de tweede autoregeling mee kunt laten liften. Dat is bijvoorbeeld het geval bij FBTO, SNS en Ditzo. Maar een tiende auto aanmelden bij de verzekeraars zal wel vragen oproepen. Dit lijkt namelijk wel zakelijk, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Voor autoverkopers staat de particuliere autoverzekering niet open.

Hoe werkt de regeling voor de tweede auto?

De schadevrije jaren zitten gevangen in de eerste autoverzekering. Voor de tweede auto geven verzekeraars jou geen jaren cadeau, maar je krijgt wel de korting. In de eerste auto zitten bijvoorbeeld 15 schadevrije jaren. Dit geeft je recht op een korting van 75% op de premie. Voor de tweede auto geldt de korting dan ook. Het heet 'de tweede autoregeling'.

Toch heeft het vergelijken van autoverzekeringen zin - ook voor de tweede auto

Voor de autoverzekering zijn de premieverschillen tussen verzekeraars erg groot. Je moet er niet van opkijken dat je bij verzekeraar X het viervoudige betaalt dan bij verzekeraar Y. Ook als je een extra korting krijgt omdat de eerste autoverzekering al bij een verzekeraar loopt, wil nog niet zeggen dat de premie inderdaad ook lager is. De tweede autoregeling is vaak gunstig, maar blijf wel kritisch en vergelijk autoverzekeringen.

Zoon en dochter vaak niet welkom in de tweede autoregeling

Het maakt voor de verzekeraars wel een groot verschil wie de regelmatige bestuurder wordt van de tweede auto. Voor zoonlief van 20 jaar is de statistische kans op een ongeval groter. Hetzelfde geldt voor een dochter natuurlijk. Jonge bestuurders zijn een groter risico tot ze 24 jaar oud zijn, tenminste statistisch gezien. Niet alle jongeren scheuren rond in een auto, maar alle jonge bestuurders worden hierin wel over één kam geschoren. 

tweede auto

Hoe kunnen zoon en dochter de auto het beste verzekeren?

Sommige verzekeraars willen jonge bestuurders niet verzekeren. Andere verzekeraars willen het wel, maar delen zichzelf wel erg veel premie (lees winst) toe. Dan heb je nog verzekeraars die een naar verhouding hoge premie in rekening brengen, maar wel redelijk blijven. Daar ben je naar op zoek als jonge automobilist tot 24 jaar oud. De tweede autoregeling is meestal onbruikbaar voor het verzekeren van de auto van de kinderen. Jonge autobezitters kunnen financieel zwaar de klos zijn als ze niet vergelijken. De gouden tip voor deze groep is: ga niet voor dezelfde verzekeraar waar ook de ouders de auto verzekerd hebben. Dan betaal je bij sommige verzekeraars wel € 100 per maand teveel! 

Voor het verzekeren van een tweede auto zijn er dus mogelijkheden om deze goedkoop te verzekeren. Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel welke polis én dekking het beste bij jou en je tweede auto passen. 

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie