Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Schadevrije jaren verdelen bij scheiding

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Bij een scheiding worden de gemeenschappelijke bezittingen verdeeld. Ook de auto wordt in deze verdeling meegenomen. Vergeet niet om de schadevrije jaren mee te nemen bij het verdelen van de bezittingen. Het maakt voor het verzekeren van een auto namelijk een groot verschil of je opgebouwde jaren hebt of niet.

autoverzekering - uitlenen.jpg

Een autoverzekering staat op naam van één persoon. Dit is de zogenaamde verzekeringnemer. Bij het beëindigen van de verzekering krijgt de verzekeringnemer de schadevrije jaren op naam. De partner die mogelijk ook een regelmatige bestuurder van de auto was, heeft geen schadevrije jaren op naam. Zolang de relatie voortduurt is dit geen probleem. Tot de partners in een scheiding terecht komen. 

Hoe verdeel je schadevrije jaren bij een scheiding?

Bij een echtscheiding is het voor de gezamenlijke auto wel zo eerlijk om ook de opgebouwde schadevrije jaren te verdelen. Ze zijn immers samen opgebouwd. Helaas werken de meeste verzekeraars hier niet aan mee. De schadevrije jaren kunnen wel overgedragen worden, maar het verdelen gaat niet lukken.

Echtscheiding - Auto overdragen op andere naam

Bij een echtscheiding wordt de auto vaak toebedeeld aan één van beide. Het is wel zaak om de auto ook daadwerkelijk over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Doe dit ook om te voorkomen dat de belasting nog in rekening wordt gebracht bij de ex-partner die niet meer de eigenaar van de auto is. Ook eventuele boetes worden gestuurd naar de kentekenhouder. De autoverzekering moet ook afgestemd worden op de nieuwe situatie. De ex-partner moet van de polis verwijderd worden en mogelijk moeten ook de verzekeringnemer en de adressering gewijzigd worden.

Autoverzekering rijles.jpg

Premie voor de autoverzekering stijgt mogelijk door de echtscheiding

Uiteraard heeft het overdragen van schadevrije jaren wel consequenties voor de bestaande autoverzekering. Door minder schadevrije jaren stijgt de premie. De impact kan groot zijn. Het maakt namelijk een groot verschil of je 6 of 0 opgebouwde jaren hebt. De stijging van de premie is een goede aanleiding om kritisch naar de huidige autoverzekering te kijken. Waarschijnlijk is het aantrekkelijk om je autoverzekering over te sluiten. Vergelijk je huidige autoverzekering met de beste autoverzekeringen op het gebied van premie en voorwaarden. Dit doe je eenvoudig via onze vergelijker op Poliswijzer.nl.

Wat zijn de gevolgen van een echtscheiding voor de tweede autoregeling?

Bij de tweede autoregeling kun je binnen een gezin een tweede auto mee laten liften op de opgebouwde schadevrije jaren van de eerste auto. Bij een echtscheiding vervalt deze gunstige regeling. Ondanks dat beide partners hun opgebouwde jaren houden, stijgt de premie van de tweede auto toch door de scheiding.

De autoverzekering vraagt bij een scheiding om de nodige aandacht. Denk ook om de zorgverzekering. Indien jullie op één verzekering staat, kan de medeverzekerde bij een echtscheiding kiezen voor een nieuwe zorgverzekering. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 17 mei 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie