Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen van zorgverzekeraar na 1 januari? Dat kan!

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Tot 1 januari kon je overstappen naar een andere zorgverzekering las je in de media. Toch klopt dat niet volledig. Je kunt overstappen tot 1 februari. Voorwaarde is wel dat je de oude zorgverzekering hebt opgezegd vóór 1 januari 2017. Ook in bepaalde andere gevallen kun je tussentijds switchen van zorgverzekering.

Overstappen in januari = opzeggen voor 31 december

Je zorgverzekering inruilen voor een goedkopere en betere zorgverzekering is simpel. De nieuwe zorgverzekeraar zorgt voor het opzeggen van je oude verzekering. Je kunt nog steeds een andere zorgverzekering kiezen, maar het opzeggen van de oude verzekering gaat niet meer lukken. Heb je vóór de jaarwisseling je oude zorgverzekering opgezegd? Dan heb je nog tot 1 februari de tijd. Ga daarvoor naar onze Zorgvergelijker.

Spijt van gekozen zorgverzekering? 14 dagen bedenktijd

Als je achteraf spijt hebt van de gekozen zorgverzekering, kun je nog binnen 14 dagen na ontvangst van de nieuwe polis onder de zorgverzekering uit. Vervolgens kun je weer een andere zorgverzekering kiezen. De oude zorgverzekering is namelijk al opgezegd. Ga naar Poliswijzer.nl en selecteer de beste zorgverzekering tegen de laagste prijs.

Tussentijds overstappen zorgverzekering

Tussen 1 februari en 1 januari volgend jaar kun je ook nog in een beperkt aantal gevallen een nieuwe zorgverzekering aanvragen of overstappen:

Je wordt 18 jaar

Kinderen zijn tot 18 jaar meeverzekerd op de zorgverzekering van één van de ouders. Na de 18e verjaardag moeten jongeren een eigen zorgverzekering afsluiten. Dit hoeft niet bij de verzekeraar waar ook de ouders bij zitten. Zeer waarschijnlijk past één van de andere zorgverzekeringen beter bij de wensen. Er zijn zorgverzekeringen die gericht zijn op jonge verzekerden. Een aanvullende verzekering kan worden afgesloten, maar vaak is de dekking in de basisverzekering voldoende. Om de premie te drukken kan er gekozen worden voor een vrijwillig eigen risico. Dat scheelt flink in de premie.

Je komt uit het buitenland

Je komt uit het buitenland en moet je verplicht voor de basisverzekering verzekeren. Buitenlanders die in Nederland gaan wonen kunnen in de loop van het jaar een zorgverzekering nodig hebben. Hetzelfde geldt voor werknemers die in Nederland gaan werken. Deze mensen zijn verplicht binnen vier maanden een Nederlandse basisverzekering aan te vragen bij een zorgverzekeraar.

Je gaat scheiden

Vaak kiezen getrouwde of samenwonende partners ervoor om één polis af te sluiten waar beiden op staan. Als je uit elkaar gaat, moet de polis opengebroken worden. Dit kan een reden zijn om te switchen van verzekeraar. Het hoeft natuurlijk niet, maar het kan wel. Diegene die als medeverzekerde op de polis staat kan overstappen, niet de verzekeringnemer.

Je collectief wordt beëindigd

Veel Nederlanders zijn verzekerd via een collectief contract van een werkgever. Maar wat als je uit dienst gaat? Je polis blijft in dat geval doorlopen, maar er zijn mogelijkheden om over te stappen. Als je kunt toetreden tot een nieuw collectief via de nieuwe werkgever, mag je switchen van zorgverzekeraar.

Je gaat uit militaire dienst

Als je uit dienst gaat val je weer onder de Zorgwet en ben je verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten.

Je zorgverzekeraar wijzigt tussentijds premie of voorwaarden

Je sluit een overeenkomst met de verzekeraar. De polisvoorwaarden en de premie staan vast tot 1 januari volgend jaar. Als de verzekeraar het nodig vindt om de voorwaarden en/of de premie aan te passen in jouw nadeel, houdt de verzekeraar zich niet aan de gemaakte afspraken. Om deze reden kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. In de praktijk komt dit nauwelijks voor.

Wij helpen bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering gedurende de laatste twee maanden van het jaar. Maar ook de rest van het jaar helpen wij met antwoorden op vragen over de zorgverzekering en de autoverzekering. Onze serviceverlening gaat namelijk verder dan alleen het vergelijken en het afsluiten van de meest geschikte zorgverzekering. 

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie