Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Tweede autoregeling - Wat gebeurt er bij schade?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

autoverzekering_mini.jpgMet de tweede autoregeling kun je met een tweede gezinsauto profiteren van de opgebouwde schadevrije jaren in de eerste autoverzekering. Hierdoor heb je voor de tweede auto recht op een extra korting. Maar wat gebeurt er met de korting bij schade?

Schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn de grootste premiebepalende factor voor autoverzekeringen. Dit is eenvoudig te verklaren, want het maakt nogal een verschil of je 75 procent korting op de premie krijgt, of juist een opslag op de premie van 25 procent. Het ontbreken van schadevrije jaren is een probleem bij het kopen van een tweede auto. Daar hebben verzekeraars iets op bedacht.

Wat wordt er verstaan onder de tweede autoregeling?

Een tweede gezinsauto kun je bij veel verzekeraars met korting verzekeren. Op de tweede auto kun je namelijk een korting krijgen als je deze ook bij dezelfde verzekeraar onder brengt. De korting is gebaseerd op de in de eerste auto opgebouwde schadevrije jaren.

Wat zijn de gevolgen bij schade aan één van de twee auto’s?

autoverzekering ongeluk.jpg

De korting op de autoverzekering voor de tweede auto is gebaseerd op de opgebouwde schadevrije jaren in de eerste autoverzekering. Bij een schuldschade daalt het aantal schadevrije jaren. Wat nu als er met één van de auto’s een ongeval wordt veroorzaakt. Dit gaat ten laste van opgebouwde schadevrije jaren. De schade heeft geen gevolgen voor de andere autoverzekering. De polissen zijn namelijk niet aan elkaar gekoppeld. Alleen bij het verzekeren van de tweede auto is de korting afhankelijk van de andere autoverzekering. Daarna bestaat er geen koppeling meer.

Tweede autoregeling geeft geen recht op extra schadevrije jaren

De tweede autoregeling is interessant als je bij de eerste auto meerdere schadevrije jaren opgebouwd hebt. De verzekeraar geeft voor de tweede auto binnen het gezin geen schadevrije jaren weg, maar een korting. Bij het beëindigen van de tweede autoverzekering krijg je de schadevrije jaren die je werkelijk opgebouwd hebt in deze autoverzekering. Nadat je twee jaren zonder schades in de auto hebt gereden, krijg je dus twee schadevrije jaren mee. Het maakt bijvoorbeeld niet uit dat je via de tweede autoregeling op de maximale korting zit.

Gelden er voorwaarden voor de tweede autoregeling?

auto slecht zicht.jpgHoe verzekeraars met de regeling omgaan, verschilt. De waarde van de tweede auto kan gemaximeerd zijn tot een bepaald bedrag. Een andere voorwaarde kan zijn dat er in het afgelopen jaar geen schade is veroorzaakt met de eerste auto. Uiteraard is deze regeling niet bedoeld voor de kinderen de nog geen schadevrije jaren opgebouwd hebben. Als de regelmatige bestuurder een ander is dan één van de partners, geldt de tweede autoregeling niet.

Heeft het vergelijken van autoverzekeringen zin?

De tweede autoregeling kan zeer interessant zijn, maar het is nog geen garantie voor een lage premie. Indien er maar een paar schadevrije jaren opgebouwd zijn in de eerste autoverzekering, kan het voordeliger zijn om toch elders te verzekeren. Je moet je niet blind staren op de extra korting die je kunt krijgen. Het gaat om het bedrag dat er onder de streep over blijft. Beide auto’s bij verschillende verzekeraars kan toch goedkoper uitvallen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 5 september 2017

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie