Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Verzekering duurder door klimaatverandering?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Klimaatverandering veroorzaakt een grotere kans op stormschade of hagelschade aan jouw huis of auto, maar wie gaat dat betalen?

woon-boom-op-huis.png

Met de WA beperkt casco en de WA casco autoverzekering draagt de verzekeraar de kosten van storm- en hagelschade aan jouw auto. Alleen al door een afgebroken tak kan jouw auto total loss raken. En na een hagelbui kan de wagen veranderen in een poffertjespan. Vreselijk balen natuurlijk, maar als de verzekeraar de rekening oppakt is de schade alleen maar lastig. De klimaatverandering heeft ook invloed op de woonverzekering, zowel de inboedel- als de opstalverzekering.

Wat zegt het KNMI over de klimaatverandering?

In de periode tussen 1951 en 2013 is de gemiddelde temperatuur (gemeten in de Bilt) met 1,4 graden Celsius gestegen. In de periode van 1901 tot 1951 ging het maar om een temperatuurstijging van 0,4 graden Celsius. Aangename temperaturen zijn wenselijk, maar klimaatverandering natuurlijk niet. De winters worden zachter en de zomers juist warmer. Er zijn nog meer cijfers waaruit de klimaatverandering uit blijkt. Sinds 1951 (tot 2013) is er 14% meer neerslag gevallen. Behalve zomers zijn de seizoenen natter geworden. 

Maakt klimaatverandering de schadeverzekering onbetaalbaar?

Hogere schadelasten zorgen voor een hogere premie, dat is logisch. Verzekeraars vergoeden de schades namelijk met geld dat wij ze geven. Natuurrampen als overstromingen en aardbevingen zijn onbetaalbaar voor verzekeraars, dus sluiten ze deze schades al uit in de polisvoorwaarden. In het meest extreme geval kunnen verzekeraars in de toekomst besluiten om stormschades niet meer te vergoeden, omdat ze onbetaalbaar zijn. Toch gaat dat niet zomaar gebeuren. Eerst moet de frequentie van stormen met grote schades verder oplopen.

Worden stormen steeds extremer?

Het KNMI heeft een overzicht geplaatst van stormen met minimaal windkracht 10. In januari 2018 werd Nederland getroffen door twee zware stormen, namelijk op 3 januari (windkracht 10) en op 18 januari (windkracht 11). De schade van 3 januari werd ingeschat op € 10 miljoen en de storm van 18 januari op € 90 miljoen. Deze laatste schade staat in de top 5 van duurste weerschades, maar er zijn weerschades met nog veel grotere schadeposten. De top 5 omvangrijkste schades door weersomstandigheden zijn:

De storm met de grootste schade op 18 januari 2007 had een windkracht 10 met een windsnelheid van 90 km per uur. De zwaarste storm (voor zover gemeten) was op 7 september 1944. Dit was een storm met windkracht 12 met een maximaal gemeten snelheid van 122 km per uur. Van deze storm zijn geen schadecijfers bekend, maar de schade moet wel enorm zijn geweest.


Wat kun je zelf doen tegen de klimaatsverandering?

Alles wat je doet om het mileu te sparen is een druppel op een gloeiende plaat. Toch heb je effect op de klimaatsverandering. Daar is gelukkig ook veel aandacht voor onder de Nederlanders. Wat kun je zelf doen om de klimaatsverandering in ieder geval iets te vertragen?

  • Pak vaker de fiets en laat de auto staan
  • Overweeg een elektrische auto of een hybride auto
  • Zet de thermostaat een half graadje lager
  • Ga je huis isoleren
  • Kiezen voor een warmtepomp of een hybride ketel in plaats van een op gasgestookte cv-ketel
  • Maak van je huis een tuin met een groendak. Het absobeert regenwater en zorgt ook nog eens voor schoner lucht. Je dak gaat hierdoor ook nog langer mee

Neemt het aantal stormen echt toe?

Zoals uit onderstaande grafiek blijkt is er in de afgelopen decennia vaker een periode geweest met gemiddeld meer stormen. Op basis van deze cijfers kun je dus nog niet concluderen dat het aantal zware stormen toeneemt door de klimaatverandering. Toch heeft een aantal verzekeraars flinke premieverhogingen doorgevoerd doordat er steeds schade ontstaat door stormen. De verzekeraar ASR heeft de premie voor de woonverzekeringen met 20% verhoogd. Is het aangrijpen van de klimaatverandering een smoes van de verzekeraars om de premie te verhogen? Nee, dat is het niet. Bijvoorbeeld windkracht 7 krijgt van het KNMI niet de stempel storm, maar kan nog steeds kostbare schades veroorzaken. 

Je kunt niet zonder een verzekering van je huis en auto. Als de schadelasten verder stijgen door de klimaatverandering kun je echter wachten op een verdere premiestijging. Maar stijgende schadelasten zeggen niet alles. De ene verzekeraar kan het veelvoudige vragen van wat een andere verzekeraar in rekening brengt. Eigenlijk is dat gek, want de goedkopere verzekeraars hebben toch ook hoge schadelasten? 

Wij roepen je op om te profiteren van de verschillen tussen de verzekeraars. Vergelijk je autoverzekering en woonverzekering dus om te bepalen hoeveel je nu teveel overmaakt aan de verzekeraar.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 8 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.