Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

€ 352 korting op zorgverzekering bij hoger eigen risico en jaarbetaling

door Jorn Alders Leestijd: 4 minuten

Consumenten die in 2022 willen besparen op de basisverzekering kunnen tot wel € 352 korting op jaarbasis krijgen. Hiervoor moet je dan wel je eigen risico met 500 euro verhogen naar 885 euro en de premie voor het gehele jaar in één keer betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Poliswijzer.nl.

Hoge korting verlaagt werkelijke eigen risico dat je loopt

Consumenten die kiezen voor een hoger eigen risico hebben door de hoge korting op de premie uiteindelijk effectief een lager eigen risico dan waarvoor oorspronkelijk is gekozen. Voor iedere verzekerde geldt namelijk het (wettelijke) eigen risico van € 385. Dit eigen risico kan worden verhoogd met € 500 tot € 885. Voor deze verhoging met 500 euro ontvangt de verzekerde in 2022 gemiddeld € 235 korting. Het werkelijke hogere eigen risico is dan dus geen € 500 maar € 265 (€ 500 - € 235). Voor consumenten waar de verwachte zorgkosten in 2022 dus onder gemiddeld € 620 (€ 385 + € 235) blijven, kan het ophogen van het eigen risico financieel gezien uit. Niet alle zorgkosten vallen onder het eigen risico, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts.

Ben Woldring, oprichter van vergelijker Poliswijzer.nl: “Deze verschillen laten zien dat het elk jaar vergelijken van de best passende zorgverzekering verstandig is. Laat je daarbij niet gelijk afschrikken door een hoger eigen risico. Ook als je in 2022 geringe zorgkosten verwacht, kan een hoger eigen risico door de hoge premiekortingen lonend zijn. Het is wel belangrijk het bedrag van de besparing apart te zetten voor het geval je toch zorgkosten gaat maken.”

Grote verschillen in kortingen

Consumenten die elk jaar op zoek gaan naar de basisverzekering met de hoogste korting komen in 2022 uit bij Zorg en Zekerheid (Zorg Gemak Polis). Hier bedraagt de totale korting voor het hoogste eigen risico en jaarbetaling € 352 per jaar. Bij deze zorgverzekering ontvangen consumenten de hoogste korting op het eigen risico, namelijk € 336,-. Dat is ongeveer € 24 meer dan in 2021 toen Jaaah de hoogste korting bood. UMC Zorgverzekeringen biedt de minste korting met € 171 op jaarbasis. Zorg en Zekerheid, Jaaah en Anderzorg (Compact) geven in 2022 als enige in de markt een korting boven de € 300,- per jaar als je kiest voor het verhoogde eigen risico (zie grafiek voor de volledige marktverdeling).

Bij bijna elke zorgverzekeraar kan het vrijwillige eigen risico worden verhoogd, maar niet bij elke zorgverzekeraar levert het in één keer betalen van de jaarpremie iets op. Bij zo'n kwart van de zorgverzekeringen wordt geen korting gegeven, omdat de premie voor het hele jaar überhaupt niet in één keer kan worden betaald. De zorgverzekeringen van IZA bieden met 2,1% de hoogste korting bij jaarbetaling. Gemiddeld is de korting bij jaarbetaling ongeveer 1,3%.

Ben Woldring: “Door de lage rentestanden zie je dat zorgverzekeraars consumenten al een aantal jaren minder belonen voor het in één keer vooruitbetalen van de premie.”

Korting eigen risico kan ieder jaar verschillen

De hoogte van het eigen risico is al jaren hetzelfde, de kortingen bij een hoger eigen risico zijn dat niet. Voor 2022 hebben verzekeraars bij 12 van de 62 zorgverzekeringen hun korting aangepast. Zorg en Zekerheid (Zorg Gemak Polis) en Aevitae (Natura Select) zijn de enigen die de korting hebben verhoogd met respectievelijk € 36 en € 60 op jaarbasis. Anderzorg (Compact) heeft 1,5 week geleden de korting zelfs nog tussentijds verhoogd om lager uit te komen qua premie. Anderzorg (Basis), a.s.r., DSW, Hema, InTwente, Menzis en PMA geven in 2022 juist minder korting. De verlagingen variëren tussen de € 24 en € 60 op jaarbasis.

€ 352 korting op zorgverzekering bij hoger eigen risico en jaarbetaling

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 26 augustus 2022

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.