Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Eigen risico zorgverzekering 2024: wat valt onder eigen risico?

Voor veel uit de basisverzekering wordt een eigen risico in rekening gebracht. In 2024 is het eigen risico net als de afgelopen jaren € 385. Hoe werkt het eigen risico precies? Wanneer betaal je het wel en wanneer niet? Wij leggen het uit en vertellen je ook wanneer zorgverzekeraars het eigen risico incasseren in 2024.

Ga snel naar:

Eigen risico zorgverzekering 2024

Wat is eigen risico?

Als je zorg nodig hebt, moeten de kosten hiervan betaald worden. Gelukkig ben je hiervoor verzekerd met een zorgverzekering; de zorgverzekeraar betaalt deze kosten. Om te voorkomen dat de zorgkosten te hoog oplopen, vindt de overheid dat je het eerste deel van de kosten zelf moet betalen. Dat is het verplicht eigen risico van € 385.

Eigen risico zorgverzekering: hoe werkt het?

Per 1 januari start een nieuw verzekeringsjaar. De overheid bepaalt voor ieder verzekeringsjaar wat het eigen risico is. In 2024 zal het verplicht eigen risico € 385 blijven. Stel, je gaat in januari naar het ziekenhuis voor een operatie. Van de gemaakte kosten betaal je de eerste € 385 zelf. Is de € 385 op? Dan betaal je de rest van het jaar geen eigen risico meer.

Het eigen risico is al een flink aantal jaren stabiel. Toch was het eigen risico toen het ziekenfonds net was afgeschaft een stuk lager. In totaal is het eigen risico van € 150 gestegen naar € 385. Dat is meer dan 2,5 keer zoveel.

Wanneer betaal ik eigen risico?

Je betaalt eigen risico als je 18 jaar of ouder bent voor zorg die je uit de basisverzekering krijgt, zoals een behandeling in het ziekenhuis of spoedeisende hulp. Voor zorg die niet uit de basisverzekering komt, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Je betaalt nooit eigen risico voor de huisarts, verloskundige zorg en zorg uit de aanvullende verzekering. Stap je tussentijds over of sluit je midden in het jaar een zorgverzekering af, bijvoorbeeld omdat je uit het buitenland komt of 18 jaar wordt? Dan wordt het eigen risico naar rato berekend op basis van het aantal dagen dat je nog verzekerd bent dat jaar.

Geen eigen risico bij huisarts of dokterspost

Voor een bezoek aan de huisarts of huisartsenpost hoef je dus geen eigen risico te betalen. Dit krijg je dus volledig vergoed. Laat je dus niet weerhouden door het eigen risico als je hulp nodig hebt. Ook voor onderstaande voorbeelden betaal je geen eigen risico.

zorg waar je eigen risico voor betaald

Wanneer wordt eigen risico afgeschreven?

Moet je eigen risico betalen? Dan zal de zorgverzekeraar de incasso vooraf aankondigen. De incasso kan nog in dezelfde maand wanneer je zorg kreeg zijn, maar dit kan ook langer duren. Dit duurt bij de ene behandeling langer dan bij de andere. Bij langlopende zorg, zoals behandeltrajecten van de GGZ, duurt het lang voordat de kosten bij de zorgverzekeraar in rekening worden gebracht. Bij een kleine medische ingreep in het ziekenhuis gaat de verrekening veel sneller. Volgens Zorgverzekeraars Nederland mogen verzekeraars tot en met 31 december van het opvolgende jaar het eigen risico nog bij de verzekerde in rekening brengen. Heb je zorgkosten gemaakt? Reserveer dan alvast een bedrag.

Als het betalen van het eigen risico niet goed uitkomt, kun je contact opnemen met de verzekeraar om een betalingsregeling te treffen of om een incassodatum te bepalen.

Eigen risico uitsmeren over het verzekeringsjaar

Weet je van tevoren al dat je veel medische zorg nodig hebt? Dan is de kans groot dat je het volledige eigen risico verschuldigd bent. Bij de zorgverzekeraars kun je in dat geval het eigen risico gespreid betalen, zodat je het bedrag niet in één keer hoeft te betalen. Hiervoor heb je twee mogelijkheden: 

  • Vooraf gespreid betalen
  • Achteraf gespreid betalen

Bij vooraf gespreid betalen maak je zodra het nieuwe jaar begint direct de afspraak met de verzekeraar om het eigen risico gespreid over 10 maanden te betalen. Het gaat dus om 10 x € 38,50. 

Bij achteraf gespreid betalen start de betalingsregeling pas nadat je ook echt eigen risico moet betalen. Je moet bijvoorbeeld in juni € 385 betalen aan de verzekeraar. In plaats van dit bedrag in één keer te betalen, spreek je met de zorgverzekeraar af om terug te betalen in bijvoorbeeld de periode juni tot en met december.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Eigen risico zorgverzekering is niet hetzelfde als eigen bijdrage

Naast het eigen risico betaal je in sommige gevallen ook nog een eigen bijdrage voor zorg uit de basisverzekering. Dat is bijvoorbeeld zo bij een hoortoestel, kunstgebit of kraamzorg. Je krijgt hiervoor geen volledige vergoeding uit de basisverzekering. Voor een kunstgebit krijg je bijvoorbeeld 75% van de kosten vergoed uit de basisdekking. De overige 25% (eigen bijdrage) betaal je zelf. Hier kun je ook een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Eerst eigen bijdrage, daarna eigen risico

Heb je zorg gekregen waarvoor zowel een eigen risico als een eigen bijdrage geldt? Dan zijn dit de stappen:

  1. Je betaalt eerst de eigen bijdrage.
  2. Het bedrag dat overblijft, valt vervolgens onder het verplicht eigen risico.
  3. Het bedrag dat daarna overblijft valt onder het vrijwillig eigen risico (als je dat hebt).
  4. Het bedrag dat dan nog overblijft betaalt de zorgverzekeraar en krijg jij dus vergoed.

Voorbeeld kunstgebit

Je kunstgebit kost bijvoorbeeld € 1200. Je betaalt zelf 25% eigen bijdrage van € 1200 = € 300. Van het bedrag dat overblijft (€ 900), betaal je de eerste € 385 zelf. Dat is het verplichte eigen risico. Er blijft € 515 over. De zorgverzekeraar vergoedt dit bedrag. Je betaalt zelf in totaal € 685.

Voorbeeld kraamzorg

Je betaalt € 4,80 (2023) eigen bijdrage per uur voor verloskundige zorg thuis. Hier betaal je geen eigen risico voor. Kraamzorg kost bijvoorbeeld € 40 per uur. Stel dat je 32 uur kraamzorg krijgt. De totale kraamzorg kost dan 32 uur x € 40 = € 1280. Je eigen bijdrage is 32 uur x € 4,80 = € 153,60. Er blijft € 1280 – € 153,60 = € 1126,40 over. De zorgverzekeraar vergoedt dit bedrag. Je betaalt zelf € 153,60.

Heb je weinig zorg nodig? Je kunt het eigen risico verhogen

In ruil voor korting op de zorgpremie kun je kiezen voor een hoger eigen risico. Dat wordt ook wel het vrijwillig eigen risico genoemd. Het maximale vrijwillig eigen risico is € 500 boven op het standaard eigen risico. Dit levert een premiekorting op van ongeveer € 20 per maand. Kiezen voor een vrijwillig eigen risico is niet zonder risico’s. In het slechtste geval betaal je in één keer € 885 na een dure ziekenhuisbehandeling.

Vanaf 2025 niet meer in één keer eigen risico kwijt

De methode van het betalen van eigen risico zal er vanaf 2025 anders uitzien. Het verplichte eigen risico van € 385 zal blijven bestaan, maar dit zul je bij zorg waar je eigen risico over betaalt niet meer in één keer kwijt zijn. Per behandeling betaal je dan maximaal € 150 eigen risico.

Geactualiseerd: woensdag 22 mei 2024

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie