Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Annuleringsverzekering afsluiten voor je reizen

Waarom zou je een annuleringsverzekering afsluiten? Vakanties worden vaak geboekt ruim vóór de vertrekdatum. Dat geeft voorpret, maar tot de vertrekdatum kunnen de omstandigheden veranderen. Je kunt bijvoorbeeld ziek worden waardoor je niet kunt of mag reizen. Met een annuleringsverzekering voorkom je dat je het betaalde bedrag voor de vakantie in zo’n situatie verliest. In dit artikel vertellen we alles wat je moeten weten over een annuleringsverzekering.

Zo ga je gelijk naar het onderwerp waarover jij meer wilt lezen:  

annuleringsverzekering afsluiten

Waarom een annuleringsverzekering afsluiten?

Na het definitief maken van de vakantieboeking kun je vaak niet meer kosteloos onder de boeking uit komen. Bij annulering van de reis brengt de reisorganisatie jou het volledige bedrag of een bepaald percentage van de boekingskosten (bijvoorbeeld 90%) in rekening. Met een annuleringsverzekering ben je hiertegen gedekt en krijg je de gemaakte kosten retour van de verzekeraar. 

Wat dekt een annuleringsverzekering? 

Deze verzekering dekt de kosten wanneer je door onverwachte redenen niet op vakantie kunt. Verzekerde redenen zijn ernstige redenen, zoals: 

  • Ongeval of ziekte van jezelf of een familielid in de 1e (bijvoorbeeld ouder) of 2e graad (bijvoorbeeld broer); 
  • Overlijden van een familielid of huisgenoot; 
  • Het verbreken van een duurzame relatie; 
  • Onvoorziene medische ingreep; 
  • Onvrijwillige werkloosheid. 

De dekking die verzekeraars bieden verschilt onderling. Er zijn ook extra uitgebreide reis- en annuleringsverzekeringen.

Wanneer de annuleringsverzekering afsluiten?

Een annuleringsverzekering afsluiten moet binnen 7 of 14 dagen na het boeken van de reis. Afhankelijk van de voorwaarden van de verzekeraar. Dit is om te voorkomen dat je met voorkennis een annuleringsverzekering afsluit. 

Hoe zit het bij een last minute boeking?

Ook voor een last minute vakantie kun je een annuleringsverzekering afsluiten (binnen 7  of 14 dagen na de boeking). Als je een vakantie pas op het laatste moment voor vertrek boekt lijkt een annuleringsverzekering overbodig. Toch is dan de annuleringsverzekering geen overbodige luxe. Er kan zelfs op de dag van vertrek nog wat gebeuren waardoor je niet op vakantie kan. Daarnaast biedt de verzekering ook dekking tijdens de vakantie. Je gaat bijvoorbeeld 15 dagen op zonvakantie. Na 2 dagen moet je vervroegd naar huis in verband met een sterfgeval van een naast familielid. Bij de annuleringsverzekering kun je de gemiste vakantiedagen claimen. De kosten voor bijvoorbeeld het ticket naar huis kun je claimen op de reisverzekering. Als het tenminste veroorzaakt is door een verzekerde gebeurtenis. 

kennisbank-vliegvakantie2-mondkapje-1.png

Kosten annuleren vakantie zonder annuleringsverzekering

Als je geen annuleringsverzekering hebt, kun je een geboekte ticket vaak niet meer zonder kosten annuleren. Reisorganisaties die pakketreizen aanbieden zijn hierin wat soepeler.  Maar ook dan ben je vaak hoge kosten verschuldigd bij het annuleren van de vakantie. Na het boeken van de vakantie heb je volgens de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) 24 uur de tijd om de boeking alsnog gratis te annuleren. Dat is bijvoorbeeld niet het geval als de reis is geboekt binnen acht weken vóór vertrek. De hoogte van de annuleringskosten hangt af van het moment van annuleren. 

Kosten annuleringsverzekering

Als je kiest voor een doorlopende reisverzekering kun je de annuleringsverzekering goedkoop meeverzekeren. De kosten blijven in dat geval geperkt tot een paar euro per maand. Een losse annuleringsverzekering afsluiten is duurder. Verzekeraars rekenen namelijk 5% tot 7% van de reissom aan premie. Een reis kost bijvoorbeeld €2500. Met een aparte annuleringsverzekering betaal je dan € 125 tot € 175. 

Keert de annuleringsverzekering uit bij annuleren op doktersadvies?

Als je op doktersadvies niet kunnen reizen, keert de verzekeraar uit. Bij lichte ziekteklachten kun je geen claim indienen op de annuleringsdekking. Maar wanneer zijn gezondheidsklachten "erg genoeg"? Je huisarts of behandelend arts heeft hierin de sleutel. Pas wanneer je het niet kunnen reizen aantoont met een doktersadvies, moet de verzekeraar wel uitkeren. Het oordeel van de medisch specialist is dus bepalend. De verklaring mag komen van je huisarts of een behandelend arts.

Wanneer kun je annuleren bij ziekte van een familielid?

Je kunt de reis ook annuleren als bijvoorbeeld je moeder of broer ernstig ziek is. Het moet hierbij wel gaan om een levensbedreigende ziekte of aandoening. Vaak blijft deze mogelijkheid beperkt tot eerste- en tweedegraads familieleden. Je kunt dus annuleren in verband met een zieke zwager of zus, maar niet omdat je oom ziek is.

Wat zijn eerstegraads familieleden?

Familie in eerste graad zijn bijvoorbeeld je partner en kinderen. Ook ouders horen bij de eerste graad. Je krijgt er ook familie in de eerste graad bij door huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dus ook je schoonzoon en dochter horen erbij. Net als je schoonouders.

Wat zijn tweedegraads familieleden?

 Familie in de tweede graad zijn bijvoorbeeld je broers en zussen. Ook als het stiefbroers of -zussen zijn. Grootouders en kleinkinderen horen ook bij de familie in tweedegraads familieleden.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering kiezen

Bij het afsluiten van een kortlopende en een doorlopende reisverzekering kun je de verzekering uitbreiden met een annuleringsdekking. Je kunt zelf het bedrag kiezen waar je dekking voor wenst. Bij de kortlopende reisverzekering stem je de hoogte van het verzekerd bedrag af op de vakantie waar je de reisverzekering voor afsluit. In de doorlopende reisverzekering kies je een vast bedrag waar je maximaal dekking voor wenst.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

De annuleringsdekking is niet altijd noodzakelijk

De annuleringsdekking is vooral aan te raden als het nog meerdere weken of maanden duurt voor je op vakantie gaat. Als je volgende week vertrekt, is de dekking al minder noodzakelijk, maar niet zinloos. Bij het eerder afbreken van je vakantie kun je de niet genoten reisdagen namelijk claimen op de annuleringsdekking. Voor een weekendtrip waarvoor je alleen een overnachting hebt geboekt kan het niet uit om een annuleringsdekking mee te verzekeren. Vaak is een hotelovernachting namelijk ook nog op de dag zelf te annuleren.

Alleen dekking bij annulering om bepaalde redenen

In de polisvoorwaarden zijn de verzekerde redenen genoemd. Door ziekte van jezelf of een familielid kun je annuleren, maar bijvoorbeeld ook bij onvrijwillige werkloosheid of een stukgelopen huwelijk. De verzekerde redenen verschillen nauwelijks tussen de diverse verzekeraars. Benieuwd naar meer geldige redenen? Wij hebben de belangrijkste tien annuleringsredenen op een rijtje gezet.

Kun je de vakantie annuleren met het coronavirus als reden?

Verzekeraars bieden dekking om redelijkerwijs niet te verwachten redenen. Het coronavirus is volgens verzekeraars geen onzekere gebeurtenis te noemen. Als je niet op vakantie kunt door een plaatselijke uitbraak van het coronavirus, kun je niet claimen op de annuleringsdekking. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je niet op vakantie kunt omdat je corona hebt of omdat je in quarantaine moet door het virus.

De verzekeraar vergoedt niet meer dan het maximum

Voor de annuleringsdekking geldt een maximumbedrag. Als jouw annuleringskosten hoger zijn dan de dekking in de verzekering, moet je het resterende bedrag dus zelf bijbetalen. 

Wil je een annuleringsverzekering samen met jouw reisverzekering afsluiten? Vergelijk dan alle doorlopende reisverzekeringen met een annuleringsverzekering. Je kunt bij de filters aangeven voor welk bedrag je minimaal verzekerd wilt zijn in de annuleringsverzekering. Liever een kortlopende reisverzekering met annuleringsverzekering afsluiten? Dat kan ook!

Geactualiseerd: donderdag 25 maart 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 145
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering met annuleringsdekking.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie