Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Ernstige ziektes niet altijd meer geldige reden om te annuleren

Word je vlak voor je vakantie ernstig ziek en kan je reis of vakantie daarom niet beginnen? Tegenwoordig wordt niet elke ernstige ziekte nog als geldige reden geaccepteerd om de reis te annuleren en de reissom vergoed te krijgen. Sinds kort krijg je bij de Aegon Doorlopende Reisverzekering Basis alleen een vergoeding als de ziekte of aandoening specifiek staat beschreven in de polisvoorwaarden. Wij hebben uitgezocht of Aegon hierin de enige reisverzekeraar is en welke belangrijke verschillen tussen reisverzekeringen er nog meer zijn.

kennisbank-annuleringsverzekering-2.png

Ernstige ziektes en aandoeningen nu specifiek beschreven

Aegon beschrijft als eerste reisverzekeraar de specifieke ernstige ziektes en aandoeningen die als geldige reden kunnen worden opgegeven om te annuleren. Dit betekent dat als de ziekte niet op deze lijst staat er geen uitkering volgt. De lijst van ziekten en aandoeningen ziet er als volgt uit:

 • Beroerte
 • Bypassoperatie van de kransslagaders
 • Goedaardige hersentumoren
 • Hartinfarct (acuut)
 • Hartklepoperatie
 • Hartspierziekte
 • Hartstilstand
 • Kanker
 • Openhartoperatie
 • Operatie aan de longslagader
 • Operatie als gevolg van een aandoening van de aorta.

Deze lijst is relatief kort.  Er zijn meer ziektes en aandoeningen denkbaar die zo ernstig zijn, dat daarmee op reis gaan zeer onwenselijk is. Begin je bijvoorbeeld aan een vliegreis met een blindedarmontsteking of een gebroken been?  Dat is op medische gronden niet altijd verantwoord. Deze, maar ook andere ernstige ziekten en aandoeningen -die niet op de lijst van Aegon staan- zijn bij deze verzekeraar dus geen geldige redenen om te annuleren.

Aegon is de eerste en vooralsnog de enige reisverzekeraar die specifiek benoemt wat zij onder een ernstige ziekte of aandoening verstaat. Alle andere reisverzekeraars doen dit niet. Zij zeggen in de voorwaarden alleen dat een ernstige ziekte onvoorzien en acuut moet zijn. Dit betekent dat de ziekte of aandoening levensbedreigend is of een medische behandeling direct noodzakelijk is.

kennisbank-ziekenhuis-gebroken-been.png

Doktersverklaring soms vereist

Doe je als verzekerde een beroep op je annuleringsdekking wegens ernstige ziekte, dan vragen een aantal verzekeraars om een verklaring van de huisarts of de behandelend medisch specialist. De arts moet dan aangeven waarom de reis of vakantie niet door kan gaan. Aanvullend kunnen verzekeraars ook een eigen arts om advies vragen. Reisverzekeraars die om een doktersverklaring kunnen vragen zijn: Allianz Direct, Allianz Global Assistance, FBTO, Centraal Beheer, Interpolis, Klaverblad en Univé.

Goed vergelijken op premie én voorwaarden voorkomt verrassingen

De verzekeringsmarkt staat niet stil. Verzekeraars zijn constant op zoek om verzekeringen betaalbaar te houden of te concurreren met andere verzekeraars. Doordat Aegon bij haar doorlopende reisverzekering Basis nog slechts specifieke ernstige ziektes en aandoeningen als geldige annuleringsreden accepteert, kunnen ze wel voor een scherpe premie een redelijk complete reisverzekering inclusief annuleringsverzekering aanbieden.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Heb je de Doorlopende Reisverzekering Basis van Aegon, ken je deze beperking in de annuleringsdekking én vind je dat risico acceptabel, dan is deze reisverzekering zeker geen verkeerde keus. De uitgebreidere doorlopende reisverzekering van Aegon genaamd Allrisk kent deze beperking overigens niet. Je kunt natuurlijk ook opnieuw een vergelijking maken voor je reisverzekering. In onze vergelijker kun je de drie doorlopende reisverzekeringen met annuleringsdekking die je voorkeur hebben eenvoudig onderling vergelijken op de voorwaarden. Ook de verzekeringsadviseurs van Poliswijzer.nl helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Geactualiseerd: donderdag 11 mei 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 172
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie