Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Losse annuleringsverzekering duurder dan reisverzekering met annulering

Bij het boeken van een reis kun je een losse annuleringsverzekering afsluiten. Je zou denken dat het handig is om gelijk bij de reisorganisatie ook de annulering te verzekeren. Toch is dit niet aan te raden. Het zijn vaak dure verzekeringen. Wist je dat een doorlopende reisverzekering inclusief annuleringsdekking veel goedkoper is dan een losse annuleringsverzekering? 

Tussen het boeken van de vakantie en de reis zelf kan er het nodige gebeuren waardoor je reis niet door kan gaan. Je wordt bijvoorbeeld ziek of je verliest je baan. Of een gezinslid wordt ernstig ziek, waardoor je hoofd niet meer staat naar vakantie. Met een annuleringsverzekering kun je de annuleringskosten verzekeren. Zorg er wel voor dat je niet te veel betaalt. 

op-vakantie-nederland-poliswijzer.jpg

Wat is het verschil tussen een reisverzekering en een annuleringsverzekering?

De reisverzekering sluit je af om je bagage te verzekeren en om te voorkomen dat je hoge kosten maakt door bijvoorbeeld een noodzakelijke terugreis of door schade aangericht aan het hotel. De annuleringsverzekering vergoedt de kosten als je door omstandigheden niet op vakantie kunt, of omdat je de vakantie eerder af moet breken.

Wat kost een losse annuleringsverzekering?

De premie voor de annuleringsverzekering is een percentage van de reissom. Het tarief varieert van 5,5% tot zelfs 7%. Voor een gezinsvakantie van € 3500 betaal je dus € 192,50 tot € 245 voor een losse annuleringsverzekering. Dit is veel geld als je kritisch kijkt naar de annuleringsverzekering. De kosten worden nog hoger, want aanvullend op de annuleringsverzekering heb je ook nog een reisverzekering nodig. Door het combineren van deze twee verzekeringen kun je veel geld besparen. 

Kiezen voor een doorlopende reisverzekering met annuleringsdekking

In plaats van een losse annuleringsverzekering, kun je ook kiezen voor een doorlopende reisverzekering inclusief annuleringsdekking. De goedkoopste reisverzekeraar brengt voor de doorlopende reis- en de annuleringsdekking voor een gezin € 120 per jaar in rekening (peildatum juni 2023). Met deze verzekering is bagage meeverzekerd, onderwatersport, contant geld en annuleringskosten tot € 1500 per verzekerde. Als het gezin later in het jaar nog een keer op vakantie gaat, is de reisverzekering en de annuleringsverzekering al geregeld. Dit is veel voordeliger dan een losse annuleringsverzekering afsluiten van minimaal € 192 voor slechts één reis.

Laat je doorlopende reisverzekering met annuleringsdekking ingaan direct na het boeken van de vakantie

Als je de reisverzekering en de annuleringsdekking combineert, moet je er wel om denken om de doorlopende reisverzekering in te laten gaan binnen 7 dagen na het boeken van de vakantie. Na deze 7 dagen kunnen er beperkingen gelden voor het vergoed krijgen van de annuleringskosten. Er zijn verzekeraars die een langere termijn van 14 dagen aanhouden. Wij hebben een overzicht gemaakt waaruit blijkt of een verzekeraar een termijn van 7 dagen of 14 dagen hanteert.

kennisbank-zonvakantie2.png

Kun je na de vakantie de reisverzekering weer opzeggen?

De doorlopende reisverzekering sluit je af voor minimaal één jaar. Na het eerste jaar wordt de verzekering dagelijks opzegbaar, waarbij de verzekeraar een opzegtermijn van één maand kan aanhouden. Er zijn ook verzekeraars die je niet houden aan een contract voor één jaar. Deze verzekering kun je ook in het eerste jaar dus tussentijds al opzeggen. 

Wat zijn de gevolgen als je de annuleringskosten niet meeverzekert?

Bij het annuleren van je vakantie brengt de reisorganisatie je annuleringskosten in rekening. Naarmate je dichter bij de vertrekdatum zit, stijgen ook de annuleringskosten. Ruim vóór de vertrekdatum bedragen de annuleringskosten bijvoorbeeld 20% van de reissom. Vlak voor vertrek kunnen de annuleringskosten gestegen zijn naar 90% van de reissom. Zonder een annuleringsverzekering draag je deze kosten zelf. 

Maak je persoonlijke vergelijking op Poliswijzer.nl. Naast de annuleringskosten kun je ook eenvoudig andere aanvullende dekkingen aan je reisverzekering toevoegen.


Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 172
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie