Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Je auto verzekeren tegen schade door vandalisme

Ook als je zelf voorzichtig bent met jouw auto kan er schade ontstaan. Schade door vandalisme overkomt je en heb je zelf weinig invloed op. Hier kun je de autoverzekering voor aanspreken, maar niet is alle verzekeringsvormen is schade door vandalisme verzekerd. Alleen als je auto WA casco verzekerd is biedt jouw verzekeraar dekking tegen de schade.

auto - vandalisme.jpg

Bij vandalisme kan het gaan om een beschadigde zijspiegel voor € 250, maar een diepe kras over de volledige lengte van de auto zorgt voor een schade van duizenden euro’s. Als je ervoor verzekerd bent lijkt de schade in eerste instantie nog te overzien, maar de financiële gevolgen kunnen groot zijn.

Ben je verzekerd tegen schade door vandalisme?

Alleen in de WA casco autoverzekering biedt de verzekeraar dekking. In de twee beperktere verzekeringsvormen (WA en de WA beperkt casco) is schade door vandalisme niet verzekerd. Indien de daders bekent zijn, kan de verzekeraar de schade verhalen op de veroorzakers. Meestal zal dat niet het geval zijn. Is jouw auto beperkter verzekerd? Dan volgt er geen vergoeding en draag je de kosten van herstel zelf. Brandstichting is wel verzekerd met de WA beperkt casco. Dit kun je ook zien als schade door vandalisme.

Wat zijn de gevolgen van het claimen?

Als de schade wel verzekerd is, kan het mogelijk toch niet uit om de schade ook daadwerkelijk te claimen bij jouw verzekeraar. Door de claim val je namelijk terug in aantal schadevrije jaren. Dit zorgt mogelijk weer voor een lagere korting in de autoverzekering. Schadevrije jaren geven namelijk recht op een korting op de autoverzekering. Door een daling van de korting kan het claimen op je WA casco autoverzekering mogelijk niet uit.

Voorbeeld

Je parkeert jouw auto in een parkeerhaven voor je huis. De volgende dag blijkt dat iemand jouw spiegel eraf getrapt heeft. De schade bedraagt € 300. Bij het claimen van de schade verlies je schadevrije jaren. Hierdoor stijgt de premie in het volgende verzekeringsjaar met € 150. In de opvolgende verzekeringsjaren merk je het effect van minder schadevrije jaren nog steeds. Over 5 jaren gerekend betaal je bijvoorbeeld aan extra premie: € 450. Onder de streep kan het claimen dus niet uit.

auto - spiegel.jpg

Schade claimen bij het Waarborgfonds?

Bij schade door een onbekende dader kun je een claim indienen bij het Waarborgfonds. Helaas kan het niet bij schade voor vandalisme. Voor het indienen bij het Waarborgfonds moet het namelijk om schade gaan veroorzaakt door een motorrijtuig. Bij vandalisme is daar geen sprake van. 

Geactualiseerd: 08-07-2019


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: maandag 8 juli 2019

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie