Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Wanneer kun je claimen bij het Waarborgfonds?

Bij schade aan je auto door een onbekende dader of door een onverzekerd motorrijtuig, kun je bij het Waarborgfonds terecht. Zij vergoeden onder voorwaarden de schade aan jouw auto. Het indienen kan alleen als de schade door een motorrijtuig veroorzaakt is. Er kan een eigen risico gelden van €250.

auto - waarborgfonds.jpg

Je parkeert je auto bijvoorbeeld bij een supermarkt. Bij terugkomst blijkt dat je auto beschadigd is. Je hoopt nog op een getuige, maar als je geen getuige kunt vinden heb je een probleem. De schade aan je auto kun je in sommige gevallen claimen bij de verzekeraar, maar dat brengt ook hoge kosten met zich mee. De oplossing kan het Waarborgfonds zijn.

Wanneer het Waarborgfonds inschakelen?

Een eerste vereiste is dat de schade veroorzaakt is door een motorrijtuig, dus niet door bijvoorbeeld een winkelkarretje. Daarnaast moet het natuurlijk om een schade gaan die er niet aan zat op het moment je de auto parkeerde. Dit kun je aantonen door middel van getuigen. In de volgende situaties kun je het Waarborgfonds inschakelen:

  • De veroorzaker van de schade is niet bekend – Je moet wel de nodige moeite doen om de dader te achterhalen. Aangifte doen bij de politie is aan te raden
  • De dader is bekend, maar het motorrijtuig waarmee de dader de schade aanrichtte is niet verzekerd 
  • De schade is veroorzaakt door een gestolen motorrijtuig
  • ​De veroorzaker is een vrijgestelde gemoedsbezwaarde

auto - diefstal.jpg

Denk om met een eigen risico

Als de schade veroorzaakt is door een onbekend voertuig geldt er een eigen risico van € 250. Bij een geringe schade kan het hierdoor niet uit om de schade te verhalen op het Waarborgfonds. Bij schade door een onverzekerd motorrijtuig betaal je geen eigen risico.

Waarborgfonds ook inschakelen bij de WA casco autoverzekering

Bij het inschakelen van het Waarborgfonds denk je in eerste instantie aan als je WA of WA beperkt casco verzekerd bent. Ook als je WA casco verzekerd bent kun je het Waarborgfonds inschakelen. Het claimen van een schade op je verzekering heeft namelijk gevolgen voor de opgebouwde schadevrije jaren. Bij deze verzekeringsvorm zorgt de verzekeraar voor het verhalen van de schade bij het Waarborgfonds.

Geactualiseerd: 18-08-2021


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: woensdag 18 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie