Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wanneer kun je claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer?

Bij schade aan je auto door een onbekende dader, gestolen auto of door een onverzekerd motorrijtuig kun je bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht. Het Waarborgfonds vergoedt onder voorwaarden de schade aan jouw auto. Het indienen kan alleen als de schade door een motorrijtuig veroorzaakt is. Er geldt een eigen risico van € 250.

kennisbank-schadeformulier-0.png

Je parkeert je auto bijvoorbeeld bij een supermarkt. Bij terugkomst blijkt dat je auto beschadigd is. Je hoopt nog op een getuige, maar als je geen getuige kunt vinden heb je een probleem. De schade aan je auto kun je in sommige gevallen claimen bij de verzekeraar, maar dat brengt ook hoge kosten met zich mee. De oplossing kan claimen bij het waarborgfonds motorverkeer zijn.

Wanneer het Waarborgfonds Motorverkeer inschakelen?

Een eerste vereiste is dat de materiële schade veroorzaakt is door een motorrijtuig, dus niet door bijvoorbeeld een winkelkarretje. Daarnaast moet het natuurlijk om een schade gaan die er niet aan zat op het moment dat je de auto parkeerde. Dit kun je aantonen met getuigen. 

In de volgende situaties kun je het Waarborgfonds inschakelen

  • Een onbekend motorvoertuig heeft de materiële schade veroorzaakt – Je moet wel de nodige moeite doen om de dader te achterhalen. Aangifte doen bij de politie is aan te raden.
  • De dader is bekend, maar het motorrijtuig waarmee de dader de schade aanrichtte is niet verzekerd. 
  • De schade is veroorzaakt door een gestolen motorvoertuig.
  • ​De veroorzaker is een vrijgestelde gemoedsbezwaarde. De schadevergoeding komt in dat geval uit het fonds middelen gemoedsbezwaarden (mensen met principiële bezwaren zich niet te verzekeren).
  • Schade door afgevallen lading is ook een claim die het Waarborgfonds vergoedt.

Waarborgfonds

Wat zijn de voorwaarden?

Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen voor het indienen van een claim:

  • De schade aan je auto is veroorzaakt door een ander motorvoertuig.
  • Je bent zelf niet verantwoordelijk te stellen voor de schade, maar een tegenpartij.
  • Je hebt de nodige moeite gedaan om de dader te achterhalen als de schade veroorzaakt is door een onbekende dader.

Denk om met een eigen risico

Bij een kleine schade heeft een schadevergoeding indienen bij het Waarborgfonds geen zin. Een claim indienen van minder dan € 250 is lager dan het eigen risico. In dat geval kun je alleen nog proberen om het onbekend gebleven motorvoertuig op te sporen. Als je bijvoorbeeld het kenteken hebt, kun je een verzoek rechtstreeks indienen bij de verzekeraar. Door het doen van aangifte, kun je dit proces in gang zetten.

Waarborgfonds ook inschakelen bij de WA casco autoverzekering

Ook als je WA casco verzekerd bent kun je het Waarborgfonds inschakelen. Het claimen van een schade op je verzekering heeft namelijk gevolgen voor de opgebouwde schadevrije jaren. Bij deze verzekeringsvorm zorgt de verzekeraar voor het verhalen van de schade bij het Waarborgfonds.

Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie