Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Kan een 17-jarige een autoverzekering afsluiten?

Een 17-jarige kan het rijbewijs halen, maar je kan geen kenteken op naam zetten als je 17 jaar bent. De ouders kunnen de auto bijvoorbeeld op naam zetten. Een autoverzekering afsluiten op naam van de 17-jarige lukt niet overal, maar steeds meer verzekeraars bieden mogelijkheden. Een 17-jarige heeft dus een volwassene nodig voor het op naam stellen, maar het verzekeren kan in sommige gevallen op eigen naam.

autoverzekering 17 jarige

17-jarigen kunnen bevoegd zijn om auto te rijden, maar wel onder begeleiding van een volwassene met een rijbewijs. Daarnaast moet de jonge bestuurder een begeleidingspas hebben waarop de begeleiders staan. Er kunnen meerdere begeleiders op de pas staan. De 17-jarige mag dus nog niet zelfstandig in een auto rijden. Bij het kopen van een auto loopt een 17-jarige ook nog tegen twee andere problemen aan: op naam zetten van de auto gaat niet lukken en het verzekeren van de auto lukt niet bij alle verzekeraars.

Kan je een auto op je naam zetten als je 17 bent? 

Als je 17 jaar bent kun je een eigen auto kopen, maar je kunt de auto niet op naam zetten. Er geldt bij het op naam zetten een minimumleeftijd van 18 jaar. Dit probleem is op te lossen door de auto op naam van één van de ouders te zetten. Een 17-jarige mag wel de regelmatige bestuurder van de auto zijn. Dit heeft als voordeel dat je als 17-jarige al begint met het opbouwen van schadevrije jaren. Niet alle verzekeraars accepteren een 17-jarige als regelmatige bestuurder.

Hoe moet een 17-jarige een auto verzekeren?

Je kunt de auto op eigen naam verzekeren, maar het is wel een kwestie van goed vergelijken. Bij het aanvragen van een autoverzekering loop je namelijk bij de meeste verzekeraars vast op de geboortedatum. Je kunt hierdoor niet optimaal profiteren van de grote premieverschillen tussen verzekeraars. Dit is een tijdelijk probleem. Zodra de autoverzekering één jaar oud is, kun je deze weer beëindigen en overstappen. Tegen die tijd ben je 18 jaar en heb je een ruimere keuze tussen verzekeraars. Sommige autoverzekeringen kun je ook in het eerste jaar beëindigen. In dat geval kan een jongere per de 18e verjaardag de auto op eigen naam zetten. 

Geactualiseerd: vrijdag 31 mei 2024

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie