Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Je auto uitlenen aan je kinderen mag onder voorwaarden

Je mag jouw auto uitlenen. Uiteraard moet de lener wel een rijbewijs hebben. Uitlenen aan je kinderen is geen probleem. Het wordt anders als ze de regelmatige bestuurders zijn. Dan moeten ze ook aangetekend worden als regelmatige bestuurder. Als ze nog geen 24 jaar oud zijn, kunnen verzekeraars een hogere premie rekenen. Ook door geen of weinig schadevrije jaren kan de premie hoger uitvallen. Bij een schade kan er een hoger eigen risico gelden voor jonge bestuurders.

auto - kind.jpg

Je auto uitlenen aan je kinderen is voor de autoverzekeraar geen probleem. Als ze een schade veroorzaken kan het wel gevolgen hebben. Er kan een hogere eigen risico gelden en mogelijk verlies je schadevrije jaren door de schade. Indien één van de kinderen de regelmatige bestuurder is, doe je er verstandig aan om de autoverzekering hierop aan te passen. Dit kan voor je zoon of dochter ook voordelen hebben.

Wat gebeurt er bij schade?

De autoverzekering biedt gewoon dekking. Bij schade veroorzaakt door een bestuurder die nog geen 24 jaar oud is kan er wel een extra eigen risico gelden. Het gaat bijvoorbeeld om een extra eigen risico van € 200. Uiteraard geldt dit voor iedere jonge bestuurder tot 24 jaar oud. Ook als het niet je zoon of dochter is.

auto - kinderen.jpg

Zoon of dochter aantekenen als regelmatige bestuurder

Jonge bestuurders betalen een hogere premie voor de autoverzekering. Dit komt doordat ze vaak geen of weinig schadevrije jaren opgebouwd hebben. Daarnaast geldt er ook een opslag voor jonge bestuurders tot 24 jaar oud. Hierdoor kan de neiging groot zijn om een auto op naam van de ouders te verzekeren en de zoon of dochter erin te laten rijden. Dit kan als verzekeringsfraude betiteld worden. Het is namelijk een onjuiste voorstelling van zaken waar de verzekeraar zich op baseert.

Zoon of dochter schadevrije jaren laten opbouwen

Een voordeel van het verzekeren op naam van de kinderen is dat ze zelf ook schadevrije jaren opbouwen. Daarnaast gaat het niet ten koste van jouw schadevrije jaren als je zoon of dochter door onervarenheid schade aanricht met jouw auto.

Kortom, je zoon of dochter in jouw auto laten rijden is geen probleem. Als zij de regelmatige bestuurder zijn of worden, kun je de autoverzekering maar beter aanpassen.

Geactualiseerd: 11-08-2021


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: woensdag 11 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie