Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Waarom een inzittenden verzekering afsluiten?

Je hoeft niet altijd een inzittendenverzekering af te sluiten. Bij een ongeval kunnen passagiers de schade ook claimen op jouw WA-verzekering van de bestuurder of op die van de tegenpartij. Eventuele medische kosten zijn gedekt via de zorgverzekering.

Dekking inzittenden verzekering

Een inzittendendekking is vooral nuttig voor jou als bestuurder in het geval dat je zélf een ongeluk veroorzaakt; dan zal je een groot deel van je schade niet vergoed krijgen. Het is ook beter voor een snelle schadeafhandeling en uitkering. Een verzekeraar kijkt namelijk niet naar wie de schuldige is. Via een convenant is vastgelegd dat de inzittendenverzekeraar de schade behandelt. Daarna volgt de autoverzekeraar van de tegenpartij.

ongevallen inzittenden verzekering

Bij een WA-verzekering zijn ook de inzittenden verzekerd. Het kan echter wel zijn dat jouw eigen schade niet vergoed wordt. Bij de meeste autoverzekeraars kun je je bijverzekeren tegen de financiële gevolgen van een verkeersongeluk, bijvoorbeeld met een ongevallenverzekering inzittenden of een schadeverzekering inzittenden.

De verschillende tussen beide zijn:

  • Een ongevallen inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit, en alleen in geval van dood of invaliditeit.
  • Een schadeverzekering inzittenden vergoedt de daadwerkelijk geleden schade van de inzittenden. Bij invaliditeit kan de uitkering hoog uitvallen door het wegvallen van het inkomen.

De dekking geldt dan voor álle inzittenden, dus naast de passagiers ook de bestuurder van de auto. Deze verzekeringen zijn niet los verkrijgbaar, alleen in combinatie met een autoverzekering van dezelfde maatschappij.

Dus wil je ongeacht de schuldvraag verzekerd zijn van uitkering bij schade, dan kun je het best een inzittendenverzekering afsluiten.


Geactualiseerd: woensdag 20 april 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie