Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Brand elektrische auto: grotere kans op autobrand dan bij benzineauto?

Als er wordt gesproken over de elektrische auto gaat het vooral om de duurzame voordelen, maar de gevaren zijn niet altijd even duidelijk. Kunnen elektrische auto’s in de brand vliegen of zelfs ontploffen? Je hoort vaak dat  elektrische auto’s brandgevaarlijker zijn, maar dat blijkt niet te kloppen.

brand elektrische auto

Je hoort het wel eens in het nieuws: een elektrische auto die in de brand is gevlogen of zelfs is ontploft. Je leest minder vaak over brand in een auto met een verbrandingsmotor, maar dat gebeurt ook. Brandende elektrische auto’s halen eerder het nieuws, maar uit Duits onderzoek van het expertisecentrum DEKRA blijkt dat auto’s op fossiele brandstoffen ongeveer net zo vaak in de brand vliegen. 

Er zit wel een verschil in momenten waarop het gebeurt en een brandende elektrische auto is een groter probleem dan een brandende auto op fossiele brandstoffen. Hoe ontstaat zo’n brand in een elektrische auto?

Wat is het verschil in brandgevaar?

Elektrische auto’s vatten vooral vlam tijdens het opladen en fossiele auto’s juist tijdens het rijden. Bij het overdragen van energie kan er kortsluiting ontstaan in bijvoorbeeld de laadpaal, in de kabel tussen de laadpaal en de auto en natuurlijk in de elektrische auto zelf. Als een elektrische auto brandt, is de brand lastiger om te blussen dan een brand in een benzineauto. Er ontstaat bijvoorbeeld brand in één van de accucellen. Na het blussen van de brand kan een andere cel in de accu ook oververhit zijn. Door deze kettingreactie blijft na het doven van de brand nog 24 uur kans op een nieuwe brand in de andere cellen. 

Elektrische auto’s zijn vooral een gevaar in parkeergarages

Het opladen van elektrische auto’s in parkeergarages is wel een probleem wat betreft de brandveiligheid. Het wordt zorgwekkend als een elektrische auto vlam vat in een parkeergarage vol met nog meer elektrische auto’s. Dat komt door de moeilijkheid om een brandend voertuig te blussen met een volgeladen accu. Het gevaar van het opnieuw oplaaien van de brand is vooral gevaarlijk in een parkeergarage.

Een ander probleem met de elektrische auto is de rookontwikkeling als brand ontstaat in een parkeergarage. Deze auto’s hebben meer kunststoffen en kabels die zorgen voor een grotere vuurzee. Hierdoor ontstaat meer hitte in de parkeergarages, met dus een grotere kans op het overslaan van de brand op andere voertuigen of het gebouw zelf. De kunststoffen zorgen voor een ergere rookontwikkeling, waardoor de brand lastiger te blussen is voor de Nederlandse brandweer. 

voor-en-nadelen-elektrische-auto.png

De komende jaren zal blijken of de elektrische auto echt een gevaar is. Fabrikanten zullen met meer kennis over de gevaren er alles aan doen om elektrische auto’s 100% veilig te maken. Tot nu toe is er geen reden om angstig te zijn voor de elektrische auto. De feiten kennen geeft extra veiligheid. Wil je meer weten over het verzekeren van je elektrische auto? Vergelijk verzekeringen voor elektrische auto's.

Geactualiseerd: donderdag 7 april 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie