Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Met een elektrische auto heb je een grotere kans op brand

Als er wordt gesproken over de elektrische auto gaat het vooral om de duurzame voordelen, maar hoe zit het met de gevaren? Kan een elektrische auto tijdens het opladen in de brand vliegen of ontploffen? 

auto-vuur.jpg

Over de veiligheid van de elektrische auto zijn nog veel onduidelijkheden. Het is wel eens in het nieuws geweest: een elektrische auto die in de brand is gevlogen of zelfs is ontploft. Dat is ook niet zo gek, want eigenlijk zijn het rijdende energiebronnen. Er zit een spanning van een paar honderd volt opgeslagen in de auto’s.  Voor het ontploffingsgevaar is echter een oplossing ontwikkeld. Bosch heeft een veiligheidssysteem ontwikkeld waarmee wordt voorkomen dat een elektrische auto ontploft door een aanrijding.

Zorgt de elektrische auto voor extra brandgevaar?

Tijdens het opladen is er zeker wel gevaar. Dat brengt de lithium accu namelijk met zich mee. De brand kan ontstaan tijdens het laden door het gebruik van verkeerde kabels, of doordat het laden wegens een technisch defect doorgaat, terwijl de accu vol zit. Er kan ook brand ontstaan door een productiefout, interne kortsluiting of een mechanische beschadiging.

Het wordt pas echt zorgwekkend als de elektrische auto vlam vat in een gebouw of nog erger: in een parkeergarage of op een parkeerterrein met veel auto's. Dat het niet bij een fantasieverhaal blijft, blijkt wel uit voorbeelden uit het verleden. In Veendam (in een showroom), Enschede (op een parkeerterrein). De kans op een brand is dan wel klein, maar zeker iets om rekening mee te houden. In 2020 hebben BMW, Ford en Hyundai elektrische en hybride auto's teruggeroepen vanwege het brandgevaar. De accu's kunnen namelijk in de brand vliegen tijdens het opladen of het rijden.

Mag een elektrische auto wel in de parkeergarage staan?

Een horrorscenario ontstaat bij het parkeren en het opladen van een elektrische auto in een parkeergarage onder een wooncomplex. Het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) adviseert bepaalde maatregelen om het parkeren en opladen van elektrische auto’s zo veilig mogelijk te maken. Maar je kunt nog steeds met je elektrische auto gebruik maken van reguliere parkeergarages. Je kunt ze zelfs in de garages opladen.

elektrische-auto-milieu.jpg

Heb je een grotere kans op een ongeval met een elektrische auto?

Hier heeft de Zwitserse verzekeraar AXA onderzoek naar gedaan. Er komt geen eenduidig resultaat uit. De grotere elektrische voertuigen crashen 40% vaker dan gemiddeld. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de Tesla S en Tesla X. Maar met een kleine elektrische auto ben je juist beter af dan gemiddeld. Deze resultaten kunnen echter ook iets zeggen over het rijgedrag van bestuurders in grotere of juist kleine auto’s. Helaas was het onderzoek gebaseerd op gegevens uit Zwitserland. Het is niet duidelijk of de elektrische auto ook echt meer ongevallen veroorzaakt. Over de risico’s zal de komende jaren meer bekend worden.

De komende jaren zal blijken of de elektrische auto echt een gevaar is. Fabrikanten zullen met meer kennis over de gevaren er alles aan doen om de elektrische auto 100% veilig te maken. Tot nu toe is er geen reden om angstig te zijn voor de elektrische auto. De feiten kennen kan extra veiligheid brengen.

Wil je meer weten over het verzekeren van je elektrische auto? Wij leggen het uit in onze kennisbank.

Geactualiseerd: 09-08-2021


Gepubliceerd: maandag 16 maart 2020
Geactualiseerd: maandag 9 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie