Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

De elektrische auto zou beter zijn voor het milieu? Klopt dat ook echt?

Aangenomen wordt dat een elektrische auto milieuvriendelijker is dan een benzineauto. Een elektrische auto stoot namelijk geen schadelijke stoffen uit via de uitlaat. Toch maakt dat elektrisch rijden niet gelijk CO2-neutraal. Is het groene karakter van de elektrische wagen ‘wishful thinking’? 

Is een elektrische auto beter voor het milieu?

Een elektrische auto is niet klimaatneutraal. Stroom moet namelijk ook worden opgewekt. En hoe zit het met de accu en de stikstof? Om te kunnen oordelen, moet je alle informatie meenemen.

Hoe schadelijk is de accu?

Het verschil tussen het produceren van een auto op fossiele brandstoffen en een elektrische auto wordt vooral gemaakt door de milieubelastende accu van de elektrische auto. Door de accu is het maken van een elektrische auto schadelijker. Maar dit maakt de elektrische auto uiteindelijk weer goed met een lagere uitstoot per kilometer. 

Een elektrische auto stoot over de gehele levensduur gerekend ruim 60 procent minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat volgens Milieucentraal.nl. De accu mag schadelijker zijn, maar op andere fronten wordt het nadeel van de elektrische auto ruimschoots weer goed gemaakt.

Door het massaal produceren van elektrische auto’s is er een grotere behoefte aan andere metalen gekomen, die vaak niet duurzaam gewonnen worden. Het gaat om lithium, nikkel en kobalt. In hoeverre dit erg belastend is voor het milieu en voor mensen die de grondstoffen moeten winnen is niet duidelijk. 

Hoe zit het met de uitstoot van CO2?

Fabrikanten van elektrische auto’s adverteren met nul gram CO2 uitstoot. Op zich klopt dat ook, maar toch is het te kort door de bocht. Het opwekken van elektriciteit is schadelijk voor het milieu. Slechts een beperkt deel van onze elektriciteit wordt opgewekt via zonnepanelen of windturbines (groene stroom), dus het wordt vooral geproduceerd in kolen en gascentrales (grijze stroom). 

In totaal werd in 2021 een kwart van onze stroom opgewekt met wind, zon of biomassa. Dit kun je enigszins groene elektriciteit noemen. De productie van stroom is in 2022 gelijk gebleven in vergelijking met 2021. Het aandeel groene stroom is wel gestegen. Er is namelijk 20% meer groene stroom gewonnen. Stroom uit zonne-energie is zelfs met 54% gestegen. In 2050 moet onze energie 100% duurzaam zijn. Dus tot 2050 heeft het elektrisch rijden nog een milieu-impact, maar het is wel minder belastend per gereden kilometer.

Een elektrische auto heeft ongeveer 60% minder CO2 uitstoot als je het vergelijkt met een diesel- of een vergelijkbare benzineauto (op fossiele brandstof). Bij een elektrische auto komt er in totaal 18.000 kilo CO2 vrij, bij een vergelijkbare auto op benzine is dat 50.000 kilo CO2. Dit is gerekend over de levensduur van de auto.

energieleverancier-kiezen.png

Ook met de uitstoot van stikstof en fijnstof scoren elektrische wagens beter

Stikstof is een veelbesproken onderwerp, omdat stikstof schadelijk is voor mens, dier en plant. De elektrische auto stoot geen stikstof of andere vervuilende stoffen uit, maar dat gebeurt natuurlijk wel bij het produceren van grijze stroom (niet duurzaam opgewekte energie) waar je de elektrische auto mee oplaadt. Fijnstof komt hoofdzakelijk door de slijtage van de banden en door de remmen. De brandstof is voor fijnstof niet het probleem.

De elektrische auto remt deels af via de elektromotor, dus minder via remschijven. Hierdoor heeft een elektrische auto tot 25% minder totale uitstoot van fijnstof in vergelijking met een middelgrote auto op fossiele brandstoffen. Vooral de zwaardere elektrische auto's hebben toch nog een flinke uitstoot van fijnstof. Dat wordt veroorzaakt door het sneller slijten van de banden doordat de elektrische auto's erg zwaar zijn.

Alles samenvattend is de elektrische auto uiteindelijk beter voor het milieu dan een auto op gewone brandstof. Helemaal als de accu van de elektrische auto wordt geladen op zonne-energie zonder schadelijke afvalstoffen. Wil je de autoverzekering voor een elektrische auto berekenen? Ook daarmee helpen we jou graag.

Geactualiseerd: woensdag 28 juni 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie