Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

De elektrische auto zou beter zijn voor het milieu? Klopt dat ook echt?

Aangenomen wordt dat een elektrische auto milieuvriendelijker is dan een benzineauto. Een elektrische auto stoot geen schadelijke stoffen uit via de uitlaat. Toch maakt dat elektrisch rijden niet gelijk CO2-neutraal. Is het groene karakter van de elektrische auto ‘wishful thinking’?

Is een elektrische auto beter voor het milieu?

Een elektrische auto is niet klimaatneutraal. Stroom moet namelijk ook worden opgewekt. En hoe zit het met de accu en de stikstof?

Hoe schadelijk is de accu?

Het verschil tussen het produceren van een auto op fossiele brandstoffen en een elektrische auto wordt vooral gemaakt door de milieubelastende accu. Door de accu is het maken van een elektrische auto schadelijker. Maar dit maakt de elektrische auto uiteindelijk weer goed met een lagere uitstoot per kilometer. 

Volgens het TNO ligt het omslagpunt bij 39.000 gereden kilometers, dus de elektrische auto maakt de milieubelastende accu weer ruimschoots goed na ongeveer 3 tot 4 jaar. Op dit vlak scoort de elektrische auto dus punten.

milieucentraal-elektrisch-rijden-bespaart-co2-0.png

Hoe zit het met de CO2-uitstoot?

Fabrikanten van elektrische auto’s adverteren met nul gram CO2 uitstoot. Op zich klopt dat ook, maar toch is het te kort door de bocht. Het opwekken van elektriciteit is schadelijk voor het milieu. Slechts een beperkte deel van onze elektriciteit wordt opgewekt via zonnepanelen of windturbines (groene stroom), dus het wordt vooral geproduceerd in kolen en gascentrales (grijze stroom). 

In totaal wordt een kwart van onze stroom opgewekt met wind, zon of biomassa. Dit kun je enigszins groene elektriciteit noemen. In 2050 moet onze energie 100% duurzaam zijn. Dus tot 2050 heeft het elektrisch rijden nog een milieu impact, maar het is wel minder belastend per gereden kilometer.

Een elektrische auto heeft ongeveer 40% minder CO2 uitstoot als je het vergelijkt met een diesel- of een vergelijkbare benzineauto (op fossiele brandstof). Bij een middenklasse elektrische wagen komt er ongeveer 32.300 kilo CO2 totale uitstoot vrij gedurende de levensduur. Bij een vergelijkbare auto op fossiele brandstoffen komt de CO2 uitstoot uit op 53.100 kilo. Hierbij is rekening gehouden met 220.000 gereden kilometers.

auto-opladen-elektrische-auto.jpg

Ook met de uitstoot van stikstof en fijnstof scoren elektrische auto’s beter

Stikstof is een veelbesproken onderwerp, omdat stikstof schadelijk is voor mens, dier en plant. De elektrische auto stoot geen stikstof of andere vervuilende stoffen uit, maar dat gebeurt natuurlijk wel bij het produceren van grijze stroom (niet duurzaam opgewekte energie) waar je de elektrische auto mee oplaadt. Fijnstof komt hoofdzakelijk door de slijtage van de banden en door de remmen. De brandstof is voor fijnstof niet het probleem.

De elektrische auto remt deels af via de elektromotor, dus minder via remschijven. Hierdoor heeft een elektrische auto tot 25% minder totale uitstoot van fijnstof in vergelijking met de middelgrote auto op fossiele brandstoffen. Vooral de zwaardere elektrische auto's hebben toch nog een flinke uitstoot van fijnstof. Dat wordt veroorzaakt door het sneller slijten van de banden doordat de elektrische auto's erg zwaar zijn.

Alles samenvattend is de elektrische auto uiteindelijk beter voor het milieu dan een auto op gewone brandstof. Helemaal als de accu van de elektrische auto wordt geladen op zonne-energie zonder schadelijke afvalstoffen. Wil je de autoverzekering voor een elektrische auto berekenen? Ook daarmee helpen we jou graag.

Geactualiseerd: donderdag 19 augustus 2021

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie