Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Is een elektrische auto echt beter voor het milieu?

Een elektrische auto stoot geen schadelijke stoffen uit via de uitlaat. Toch maakt dat elektrisch rijden niet CO2-neutraal.  Is het groene karakter van de elektrische auto ‘wishful thinking’? 

elektrische-auto-milieu.jpg

Een elektrische auto is niet klimaatneutraal. Stroom moet namelijk ook worden opgewekt. En hoe zit het met de accu en de stikstof?

Hoe schadelijk is de accu?

Het verschil tussen het produceren van een auto op fossiele brandstoffen en een elektrische auto wordt vooral gemaakt door de voor de milieubelastende accu. Door de accu is het maken van een elektrische auto schadelijker. Maar dit maakt de elektrische auto weer goed met een lagere uitstoot per kilometer. Volgens het TNO ligt het omslagpunt bij 39.000 gereden kilometers, dus de elektrische auto maakt de milieubelastende accu weer ruimschoots goed. Op dit vlak scoort de elektrische auto dus punten.

milieucentraal-elektrisch-rijden-bespaart-co2-0.png

Hoe zit het met de CO2-uitstoot?

Fabrikanten van elektrische auto’s adverteren met nul gram CO2-uitstoot. Op zich klopt dat ook, maar toch is het te kort door de bocht. Volgens de normen van de autobranche mogen ze de uitstoot op nul zetten. Het opwekken van de elektriciteit is ook schadelijk voor het milieu. Slechts een beperkte deel van onze elektriciteit wordt opgewekt via zonnepanelen of windturbines, dus het wordt vooral geproduceerd in kolen en gascentrales. In 2018 was nog maar 7,4% van onze totale energieverbruik duurzaam. In 2050 moet onze energie 100% duurzaam zijn. Dus tot 2050 is het elektrisch rijden nog schadelijk voor het milieu, maar het is wel minder belastend per gereden kilometer.

TNO heeft onderzoek gedaan naar hoe belastend het opwekken van stroom is in vergelijking met het rijden op fossiele brandstoffen. Uit het onderzoek blijkt dat de CO2-uitstoot van een elektrische auto drie tot vijfmaal lager is in vergelijking met een auto op benzine of diesel.

auto-opladen-elektrische-auto.jpg

Ook met de uitstoot van stikstof en fijnstof scoren elektrische auto’s beter

Stikstof is een veelbesproken onderwerp, omdat stikstof schadelijk is voor mens, dier en plant. De elektrische auto stoot geen stikstof uit, maar dat gebeurt natuurlijk wel bij het produceren van grijze stroom waar je de auto mee oplaadt. Fijnstof komt hoofdzakelijk niet vanaf de brandstoffen, maar door de slijtage van de banden en de remmen. De elektrische auto remt deels af via de elektromotor, dus minder via remschijven. Hierdoor heeft een elektrische auto tot 40% minder uitstoot van fijnstof in vergelijking met de auto op fossiele brandstoffen. Vooral de zwaardere elektrische auto's hebben toch nog een flinke uitstoot van fijnstof. Dat wordt veroorzaakt door het sneller slijten van de banden doordat de auto's erg zwaar zijn.

Alles samenvattend is de elektrische auto beter voor het milieu dan een auto op reguliere brandstof. Wil je de autoverzekering voor een elektrische auto berekenen. Ook daarmee helpen we jou graag.

Geactualiseerd: 18-01-2021


Gepubliceerd: vrijdag 13 maart 2020
Geactualiseerd: maandag 18 januari 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie