Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

De elektrische auto zou beter zijn voor het milieu? Klopt dat ook echt?

Een elektrische auto stoot geen schadelijke stoffen uit via de uitlaat. Toch maakt dat elektrisch rijden niet CO2-neutraal.  Is het groene karakter van de elektrische auto ‘wishful thinking’? 

elektrische-auto-milieu.jpg

Een elektrische auto is niet klimaatneutraal. Stroom moet namelijk ook worden opgewekt. En hoe zit het met de accu en de stikstof?

Hoe schadelijk is de accu?

Het verschil tussen het produceren van een auto op fossiele brandstoffen en een elektrische auto wordt vooral gemaakt door de voor de milieubelastende accu. Door de accu is het maken van een elektrische auto schadelijker. Maar dit maakt de elektrische auto weer goed met een lagere uitstoot per kilometer. Volgens het TNO ligt het omslagpunt bij 39.000 gereden kilometers, dus de elektrische auto maakt de milieubelastende accu weer ruimschoots goed. Op dit vlak scoort de elektrische auto dus punten.

milieucentraal-elektrisch-rijden-bespaart-co2-0.png

Hoe zit het met de CO2-uitstoot?

Fabrikanten van elektrische auto’s adverteren met nul gram CO2-uitstoot. Op zich klopt dat ook, maar toch is het te kort door de bocht. Volgens de normen van de autobranche mogen ze de uitstoot op nul zetten. Het opwekken van de elektriciteit is ook schadelijk voor het milieu. Slechts een beperkte deel van onze elektriciteit wordt opgewekt via zonnepanelen of windturbines, dus het wordt vooral geproduceerd in kolen en gascentrales. Een kwart van onze stroom wordt opgewekt met wind, zon of biomassa. Dit kun je dus enigszins groene stroom noemen. In 2050 moet onze energie 100% duurzaam zijn. Dus tot 2050 is het elektrisch rijden nog schadelijk voor het milieu, maar het is wel minder belastend per gereden kilometer.

Een elektrische auto stoot ongeveer 40% minder CO2 uit als je het vergelijkt met een diesel- of een benzineauto. Bij een middenklasse elektrische auto komt er ongeveer 32.300 kilo CO2 vrij gedurende de levensduur. Bij een vergelijkbare auto op fossiele brandstoffen komt de uitstoot uit op 53.100 kilo CO2. Hierbij is rekening gehouden met 220.000 gereden kilometers.

auto-opladen-elektrische-auto.jpg

Ook met de uitstoot van stikstof en fijnstof scoren elektrische auto’s beter

Stikstof is een veelbesproken onderwerp, omdat stikstof schadelijk is voor mens, dier en plant. De elektrische auto stoot geen stikstof uit, maar dat gebeurt natuurlijk wel bij het produceren van grijze stroom waar je de auto mee oplaadt. Fijnstof komt hoofdzakelijk niet vanaf de brandstoffen, maar door de slijtage van de banden en de remmen. De elektrische auto remt deels af via de elektromotor, dus minder via remschijven. Hierdoor heeft een elektrische auto tot 25% minder uitstoot van fijnstof in vergelijking met de auto op fossiele brandstoffen. Vooral de zwaardere elektrische auto's hebben toch nog een flinke uitstoot van fijnstof. Dat wordt veroorzaakt door het sneller slijten van de banden doordat de auto's erg zwaar zijn.

Alles samenvattend is de elektrische auto beter voor het milieu dan een auto op gewone brandstof. Wil je de autoverzekering voor een elektrische auto berekenen. Ook daarmee helpen we jou graag.

Geactualiseerd: 19-08-2021


Gepubliceerd: vrijdag 13 maart 2020
Geactualiseerd: donderdag 19 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie