Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Tweedehandsauto kopen? Check deze autoverzekering tips

Tweedehandsauto kopen? Check deze autoverzekering tips

door Jorn Alders

In de maanden mei of juni wordt je vakantiegeld weer overgemaakt. Na twaalf maanden opbouwen krijgt iedere werknemer in loondienst dit extraatje uitgekeerd. Waar geef jij dit extraatje dit jaar aan uit? Veel mensen gebruiken hun vakantiegeld voor het kopen van een andere auto. Heb je ook dit voornemen? Als specialisten in autoverzekeringen geven we je graag wat tips waar je op kunt letten bij het verzekeren van een tweedehands auto.

Boost jij ook de verkoop van tweedehands auto’s?

Ben je ook van plan om een andere auto te kopen? Je bent niet de enige! Misschien hebben we daar de eerste tip al te pakken. Vind je jouw droomauto die je niet kan laten staan, wees er dan snel bij. In 2020 werden tot 15% meer gebruikte auto’s verkocht. Dit zijn zomaar 18.500 extra auto’s die van eigenaar wisselen. Ook de 18% ondervraagden uit de Vakantiegeldenquete 2019 van het Nibud geven aan dat ze hun vakantiegeld gebruiken voor grote uitgaven waaronder een auto. Allemaal sterke aanwijzingen dat we met ons vakantiegeld massaal auto’s shoppen.

Handel in tweedehands auto’s fors groter dan bij nieuwe auto’s

De markt voor gebruikte auto’s is bijna 4,5 keer groter dan de markt voor nieuwe auto’s. Het grootste aandeel gebruikte auto’s wordt verkocht door professionele autobedrijven. Daarnaast worden ook veel gebruikte auto’s door particulieren onderling verkocht. Veel van deze particuliere-verkopen en/-aankopen vinden bijvoorbeeld via Marktplaats.nl of autoscout24.nl plaats. 

verkoop-autos.PNG

Leuke cijfertjes, maar ook voor autoverzekeringen is dit interessante achtergrondinformatie. Het kopen van een andere auto is het ideale moment om je autoverzekering onder de loep te leggen. Is je huidige verzekering de beste keus voor je net aangekochte gebruikte auto? Bij Poliswijzer.nl vind je de beste autoverzekering voor jouw gekochte auto.   

Welke dekkingsvorm kies je?

Weet je het bouwjaar van de auto of zelfs exact hoe oud de auto is? Vaak word je op basis van de ouderdom van de auto geadviseerd om voor een bepaalde dekkingsvorm te kiezen. Voor een auto tot en met vijf jaar is de volledig casco (allrisk) dekking de meest verstandige keuze. Voor auto’s van zes tot negen jaar voldoet een beperkt cascodekking (WA+) prima en daarna is een WA-dekking voldoende. Als algemene regel is dit een prima handvat, maar jouw eigen (financiële) situatie en jouw wensen zijn hierbij altijd het belangrijkste. Welke zekerheid zoek je en welk risico wil je dragen?

Lagere premie + minder dekking = groter risico!

Voor de meest uitgebreide dekking, de volledig cascodekking (allrisk) betaal je over het algemeen de hoogste premie. Voor een beperkt cascodekking betaal je minder premie, maar de dekking is ook minder uitgebreid. Dat is een risico. Veel schades aan je eigen auto die in het verkeer ontstaan vallen buiten de beperkt cascodekking en komen daarom voor eigen rekening. Denk bijvoorbeeld aan het paaltje bij het inparkeren dat je niet zag en nu ín je bumper zit of erger nog, een stevig (eenzijdig)ongeluk doordat je van de weg raakt. Ondanks dat je een autoverzekering hebt, een beperkt cascodekking, kan je in dit geval alle kosten aan je eigen auto uit je eigen portemonnee betalen. Misschien is je auto wel niet meer te repareren? Dan krijg je slechts de restwaarde van de auto. De restwaarde is afhankelijk van wat opkopers nog voor je beschadigde auto willen bieden. Buiten dit luttele bedrag om sta je met lege handen. Wil je dit risico lopen en heb je voldoende spaargeld om een andere auto te kopen? Dan is de beperkt cascodekking voldoende. Heb je toch liever meer zekerheid en een autoverzekering die deze schades wel vergoedt? Kies dan voor de volledig cascodekking. Ook als je de auto hebt gefinancierd met een persoonlijke lening dan is een volledig cascodekking altijd aan te bevelen.

Wat kost dat dan, zo’n uitgebreide dekking?

Om een indruk te geven wat elke dekkingsvorm kost is er als voorbeeld een Volkswagen Golf Variant gekozen met uiteenlopende bouwjaren (2008-2019). Zoals aangegeven is de ouderdom van de auto een belangrijke indicator voor de keuze voor een dekkingsvorm.  

wat-kost-een-golf-variant.PNG

De getoonde premies zijn berekend via Poliswijzer.nl en zijn een gemiddelde van de top 5 goedkoopste producten. De premies zijn per maand inclusief assurantiebelasting. Hiervoor is als klantprofiel een 36-jarige bestuurder met 6 schadevrije jaren gekozen, wonende in Groningen en met een kilometrage van 12.000 kilometer per jaar. Dit klantprofiel is gekoppeld aan een Volkswagen Golf Variant met diverse bouwjaren en dus van verschillende leeftijden. Het aantal berekende klantprofielen is beperkt waardoor de uitkomsten een indicatie zijn.

In de grafiek lopen de lijnen van de dekkingsvormen naar elkaar toe en dat betekent dat naarmate de auto ouder is, het premieverschil tussen de dekkingsvormen ook kleiner wordt. De premie van de volledig cascodekking zakt terwijl de WA-dekking juist wat duurder wordt. Wat ook opvalt, is dat de premies van de WA-dekking en de beperkt cascodekking erg dicht bij elkaar liggen. Voor een paar extra euro’s in de maand krijg je dekking voor onder andere diefstal, ruitschade en schade door natuurgeweld wél vergoed. Daarnaast heeft het claimen van deze beperkt cascoschade geen negatieve invloed op je opgebouwde schadevrije jaren en zal ook je premie niet stijgen als je een van deze schades claimt. Bereken op Poliswijzer.nl hoe groot de verschillen voor jou zijn.

Bepaal zelf hoe hoog je uitkering is na diefstal of total loss

Ja echt, je kunt door goed te vergelijken zelf bepalen hoe hoog je uitkering wordt. Goed vergelijken betekent dan: zoek een aanschafwaarderegeling. Een aanschafwaarderegeling is standaard bij een aantal beperkt cascodekking aanwezig, maar het aanbod is klein. Bij een volledig cascodekking is het productaanbod met een aanschafwaarderegeling groter. Wil je een aanschafwaarderegeling binnen de autoverzekering, dan kun je overwegen om een volledig cascodekking te sluiten. Stel daarna vast of de regeling aansluit op jouw situatie. 

De aanschafwaarderegeling vergoedt, vanaf een aantal maanden na de datum van aanschaf, bij total loss schade of diefstal van de auto de oorspronkelijk aanschafwaarde. Dus de prijs die jij voor je auto hebt betaald toen je deze kocht. Er is sprake van total loss als het technisch niet meer mogelijk is om de auto te repareren of als de reparatiekosten te hoog zijn in relatie tot de (dag)waarde van de auto. Een tweedehands auto met een lagere (dag)waarde is dus eerder economisch total loss dan een nieuwe auto. De reparatiekosten van een nieuwe- en een gebruikte auto verschillen namelijk niet. Een oudere auto zal dus eerder dan een nieuwe auto economisch total loss worden verklaard. Het is dan een geruststellend idee dat je binnen de gekozen periode de oorspronkelijke aanschafwaarde krijgt uitgekeerd.

Aanschafwaarderegeling beperkt casco

Product Maximale ouderdom auto Aanschafwaarde tot .. maanden na aanschaf Aankoop van particulier Volkswagen Golf - 2019 (24 mnd) Volkswagen Golf - 2015 (72 mnd) Volkswagen Golf - 2011 (120 mnd) Volkswagen Golf - 2008 (156 mnd)
ABN-AMRO 60 maanden 12 maanden Nee 12 maanden   - - -
Allianz Direct 72 maanden 12 maanden Nee 12 maanden 12 maanden - -
Centraal Beheer Achmea geen maximum leeftijd 36 maanden Ja 36 maanden 36 maanden 36 maanden 36 maanden
FBTO geen maximum leeftijd 36 maanden Ja 36 maanden 36 maanden 36 maanden 36 maanden
Hema 120 maanden 12 maanden Nee 12 maanden 12 maanden 12 maanden -
ING 60 maanden 12 maanden Nee 12 maanden - - -
Inshared 120 maanden 12 maanden Nee 12 maanden 12 maanden 12 maanden -
Nationale Nederlanden ZPP 72 maanden 12 maanden Nee 12 maanden 12 maanden - -
OHRA Autoverzekering Aanvullend Pakket min. 12 maanden/max. 60 maanden 36 maanden Ja 36 maanden - - -
SNS Bank geen maximum leeftijd 12 maanden Nee 12 maanden 12 maanden 12 maanden 12 maanden

Bron: Rolls| Bewerkt door Poliswijzer.nl (De cellen met een streepje ( - ) geven aan dat voor de  betreffende auto geen aanschafwaarderegeling geldt. Het uitgangspunt is  dat de auto niet van een particulier is gekocht)

Minder dan de helft van de autoverzekeringen in de markt, namelijk de autoverzekeringen in de bovenstaande tabel, bieden standaard een aanschafwaarderegeling bij een beperkt cascodekking.  De autoverzekeringen die optioneel een aanschafwaarderegeling bieden zijn hierin niet meegenomen. De Volkswagen uit 2015 (72 maanden oud) kan tot de categorie auto’s behoren die beperkt casco wordt verzekerd. Wil je deze Volkswagen beperkt casco verzekeren inclusief een aanschafwaarderegeling dan is je keuze behoorlijk beperkt. Bij slechts zeven aanbieders in deze vergelijking kun je terecht. Koop je een auto van een andere particulier, dan heb je nog maar drie keuzemogelijkheden. Ook het verschil in de periodes waarbinnen de aanschafwaarde wordt uitgekeerd is een belangrijke overweging. De aanschafwaarderegeling die uitkeert tot wel 36 maanden na aanschaf is dan meest uitgebreid.

Naast de ouderdom van de auto en van wie of wat je de auto hebt gekocht, zijn er nog meer regels die gelden bij de aanschafwaarderegeling. Ook de hoogte van de aanschafwaarde en of de auto is geïmporteerd spelen een rol. De getoonde aanschafwaarderegelingen gelden in ieder geval tot een aanschafwaarde tot € 50.000,-.  Tot slot is het zeer belangrijk om de aankoopnota of het bewijs van aankoop goed te bewaren. Bij elke aanbieder moet je aantonen wanneer en voor welk bedrag je de auto hebt gekocht. Als je de auto via een merkdealer of BOVAG-autogarage hebt gekocht, wordt verwacht dat je met de originele aankoopnota de waarde kan aantonen.

Aanschafwaarderegeling volledig casco

Product Maximale ouderdom auto Aanschafwaarde tot .. maanden na aanschaf Aankoop van particulier Volkswagen Golf - 2019 (24 mnd) Volkswagen Golf - 2015 (72 mnd) Volkswagen Golf - 2011 (120 mnd) Volkswagen Golf - 2008 (156 mnd)
ABN-AMRO 60 maanden 12 maanden Nee 12 maanden - - -
Allianz ABS 72 maanden 36 maanden Nee 36 maanden 36 maanden - -
Allianz Direct 72 maanden 12 maanden Nee 12 maanden 12 maanden - -
ANWB geen maximum leeftijd 12 maanden Nee 12 maanden 12 maanden 12 maanden 12 maanden
ANWB 3 jaar aanschafwaardegarantie geen maximum leeftijd 36 maanden Nee 36 maanden 36 maanden 36 maanden 36 maanden
Aon Direct geen maximum leeftijd 24 maanden Nee 24 maanden 24 maanden 24 maanden 24 maanden
Centraal Beheer Achmea geen maximum leeftijd 36 maanden Ja 36 maanden 36 maanden 36 maanden 36 maanden
FBTO geen maximum leeftijd 36 maanden Ja 36 maanden 36 maanden 36 maanden 36 maanden
Hema 120 maanden 12 maanden Nee 12 maanden 12 maanden 12 maanden -
ING 60 maanden 24 maanden Nee 24 maanden - - -
Inshared 72 maanden 36 maanden Nee 36 maanden 36 maanden - -
Nationale Nederlanden ZPP 72 maanden 24 maanden Nee 24 maanden 24 maanden - -
OHRA Autoverzekering Aanvullend Pakket min. 12 maanden/max. 60 maanden 36 maanden Ja 36 maanden - - -
SNS Bank geen maximum leeftijd 12 maanden Nee 12 maanden 12 maanden 12 maanden 12 maanden
Unigarant 3 jaar aanschafwaardegarantie geen maximum leeftijd 36 maanden Nee 36 maanden 36 maanden 36 maanden 36 maanden
Volkswagen Autoverzekering 72 maanden 36 maanden Nee 36 maanden 36 maanden - -
ZEKUR 72 maanden 12 maanden Nee 12 maanden 12 maanden - -

Bron: Rolls| Bewerkt door Poliswijzer.nl (De cellen met een streepje ( - ) geven aan dat voor de  betreffende auto geen aanschafwaarderegeling geldt. Het uitgangspunt is  dat de auto niet van een particulier is gekocht)

Bij volledig cascodekkingen is het aanbod met aanschafwaarderegelingen groter zolang je de auto niet via een particulier koopt. Net als bij de beperkt cascodekking geldt, bij een aantal aanbieders kan tegen een premietoeslag een langere periode worden gekozen waarbinnen de aanschafwaarde wordt vergoed. Door het grotere aanbod volledig cascodekkingen met een aanschafwaarderegeling kun je overwegen om ook voor een oudere auto deze uitgebreidere dekking te sluiten. 

Zo zie je maar, het goed vergelijkbaar maken van je autoverzekering is nog niet zo eenvoudig. Ben je van plan een andere auto te kopen, bepaal dan goed welke dekkingsvorm bij jouw situatie past en of de zekerheid van een aanschafwaarderegeling belangrijk voor je is. Hopelijk helpt deze blog je om nog betere keuzes te maken. Als je er niet uitkomt, helpen wij je graag verder op Poliswijzer.nl.

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: maandag 14 juni 2021
Geactualiseerd: donderdag 16 september 2021

Jorn Alders
Jorn Alders Online Productspecialist Verzekeringen

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie