Verzekering vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Met Prinsjesdag zijn grote financiële veranderingen aangekondigd.

door Lesley Anker 1 reactie Leestijd: 5 minuten

Met Prinsjesdag (20 september 2022) heeft de overheid aangekondigd wat er volgend jaar gaat veranderen. We hebben allemaal te maken met hogere prijzen voor energie, huur en boodschappen. Daarom hebben de plannen van het kabinet voor 2023 meer effect dan in eerdere jaren. Denk maar eens aan de veranderingen voor de energietoeslag, zorgpremie en zorgtoeslag. Wat verandert er allemaal aan de zorgverzekering?

Ieder jaar op Prinsjesdag worden de (wettelijke) veranderingen voor het komende jaar bekend gemaakt. Traditioneel stuurt het kabinet het financiële beleid bij, maar dit jaar wordt er gebroken met tradities. Dan hebben we het niet over de gouden koets die toch al jaren uit de gratie ligt, maar over de geplande ingrepen. Het kabinet voorspelt voor 2023 een premiestijging van €10 tot €11 per maand. Daar krijg je wel fors meer zorgtoeslag voor terug als je tenminste recht hebt op die toeslag. Met welke wijzigingen moet je nog meer rekening houden in 2023?

Eigen risico blijft gelijk

Laten we beginnen met het goede nieuws. Er wordt al jaren gesproken over het verhogen van het eigen risico, maar dat plan lijkt niet uitvoerbaar. Het verplicht eigen risico blijft ook komend jaar op € 385. Het eigen risico betaal je zodra je kosten maakt. Als je veel zorg nodig hebt, moet je waarschijnlijk al in de eerste maanden van 2023 het volledige bedrag aan eigen risico betalen. Het eigen risico gespreid betalen verzacht de pijn. Hier kun je afspraken over maken met de zorgverzekeraar.

poliswijzer-premie-zorgkosten.jpg

Zorgpremie wordt hoger

Het kabinet verwacht een ruim € 10 per maand hogere zorgpremie. Dat is dus een flinke stijging. Jouw werkelijke zorgpremie bij je huidige zorgverzekeraar kan zelfs harder stijgen of misschien lager worden. Zorgverzekeraars hebben namelijk hun eigen prijsbeleid. En jij hebt zelf de regie over de zorgverzekering die je kiest. Heb je naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering? Daar zegt het kabinet niks over, die is immers niet verplicht. De voorspelde verhoging zegt alleen iets over de basisverzekering.

De nieuwe premies voor 2023 kunnen dus sterk afwijken van de voorspelde verhoging. Kijk daarom kritisch naar het aanbod van je huidige zorgverzekering 2023 die je in de tweede helft van november ontvangt. Door je zorgverzekering dan te vergelijken met alle andere zorgverzekeringen in de markt weet je snel of je goedkoper en beter uit kunt zijn in 2023.

Zorgtoeslag stijgt als nooit tevoren

Normaal gesproken hangt de stijging van de zorgtoeslag af van de door het kabinet geschatte verhoging van de zorgpremie. Voor 2023 ligt het compleet anders. De zorgtoeslag wordt nu namelijk ingezet om Nederlanders die het hardst getroffen worden door de inflatie en de torenhoge energieprijzen te compenseren. De maximale stijging van de zorgtoeslag bedraagt in 2023 namelijk € 34 per maand. 

Hoeveel jij krijgt, hangt af van je inkomen en of je wel of geen partner hebt. Met een laag inkomen heb je recht op de maximale zorgtoeslag. Verwacht je in 2023 een lager inkomen? Vergeet dan niet om opnieuw zorgtoeslag aan te vragen. De nieuwe aanvraag vervangt de eerder aangevraagde zorgtoeslag. 

prinsjesdag zorgverzekering

Collectiviteitskorting in de basisverzekering vervalt

Vanaf volgend jaar mogen zorgverzekeraars geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering. Dit jaar was dat nog maximaal 5%, maar volgend jaar mag dat gewoon niet meer. Hiertoe is niet besloten om consumenten te pesten. Zorgverzekeraars geven de korting namelijk vooral op de duurdere basisverzekeringen. Ze geven dus korting weg op een premie die eigenlijk al te hoog is. Nog een reden om in de laatste maanden van dit jaar je zorgverzekering te vergelijken. De collectiviteitskorting voegt weinig toe en kan dus ook beter verdwijnen.

Veranderingen in dekking basisverzekering

Jaarlijks verandert de dekking van de basisverzekering. Het gaat om vergoedingen die zijn toegevoegd aan de basisverzekering of die juist worden geschrapt. Enkele belangrijke veranderingen zijn:

  • Na besmetting met het coronavirus kunnen er klachten ontstaan waar een ruimere dekking voor geldt tot augustus 2023 (paramedische herstelzorg)
  • De vergoeding voor vitamine D verdwijnt uit de basisverzekering
  • De combinatietest (bij zwangerschap) vervalt. Daarvoor in de plaats komt de NIPT bij medische noodzaak.
  • Er wordt kritisch gekeken naar de vergoedingen in de basisverzekering. Dekkingen die weinig toevoegen, gaan uit de basisverzekering.

De veranderingen in de basisverzekering van 2023 worden vanuit de overheid geregeld en gelden voor alle basisverzekeringen die er zijn. Over de aanvullende verzekeringen heeft de overheid niets te zeggen. Wat in het basispakket zit staat vast, maar zorgverzekeraars stellen zelf de aanvullende verzekering samen. Net zoals de zorgpremie.

Uiterlijk 12 november maken verzekeraars hun zorgpremie voor 2023 bekend. Daarna kun je een nieuwe zorgverzekering kiezen. Ook als je tevreden bent met je huidige verzekering kun je maar beter vergelijken. Het is goed denkbaar dat jouw zorgverzekeraar veranderingen doorvoert waar jij last van gaat krijgen. Of je huidige zorgverzekering wordt nu wel erg duur.

Op Prinsjesdag zijn ook de plannen op het gebied van gas en licht bekend gemaakt. Benieuwd wat er verandert voor je energierekening? Bekijk het op Gaslicht.com.

Prinsjesdag zorgverzekering 2023: grote plannen | Poliswijzer

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 13 februari 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Verzekeringsspecialist & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reacties (1)

Geplaatst door: Caroline ()

Goedendag,
Hoe hoog wordt de aanvullende en basiszorgverzekering van Zekur?

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie