Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar

Zorgverzekering 2024

De belangrijkste wijzigingen

Vind jouw zorgverzekering

Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Wij vragen je postcode omdat we willen laten zien bij welke zorgverleners zoals ziekenhuizen in jouw buurt je terecht kunt.
Gezinsleden meeverzekeren
Gezinsleden meeverzekeren

Hoe duur wordt de zorgverzekering in 2024?

In 2024 stijgt de premie voor de zorgverzekering met ongeveer € 12 per maand. De maandpremie zal gemiddeld bijna € 150 worden. Zorgpremies kunnen uiteindelijk sterk verschillen, omdat zorgverzekeraars zelf hun premies bepalen. De eerste verzekeraar heeft de zorgpremie al bekend gemaakt: de zorgverzekering van DSW kost volgend jaar € 149 per maand. De andere zorgverzekeraars maken de premies uiterlijk 12 november bekend.

Wat is er naast de premiestijging tot nu toe bekend over de zorgverzekering 2024? Bekijk het hier.

Heb je een vraag over zorgverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsadviseurs
Top 5 Basis zorgverzekeringen
Met minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze

Belangrijke data voor je zorgverzekering in 2024

belangrijke-data-poliswijzer-infographic-3.png
 


Wat zijn de veranderingen in de zorgverzekering 2024?

Dit jaar zijn er al grote wijzigingen bekend en er zijn plannen van minister Kuipers die ook al in 2024 invloed kunnen hebben op jouw zorgverzekering.

Wijzigingen 2024:

 • De eerste zorgpremie is bekend gemaakt. De premie van DSW wordt volgend jaar € 149 per maand.
 • De zorgtoeslag wordt lager. Je ontvangt nog maximaal € 127 per maand in plaats van € 154 per maand.
 • De eigen bijdrage Wmo gaat stijgen.
 • Het recht op paramedische herstelzorg na corona is verlengd tot 1 januari 2025.
 • Er is een akkoord gesloten tussen het Longfonds en de verzekeraars. Nog maar één keer per 4 jaar mag de zorgverzekeraar een wisseling van medicijnen doorvoeren voor medicijnen voor longpatiënten.
 • Verzekeraars moeten vanaf 1 november 2023 aangeven of verschillende zorgverzekeringen die ze aanbieden een (vrijwel) gelijke dekking bieden, zogenaamde tweelingpolissen.

Plannen voor 2025 en daarna:

 • Vanaf 2025 wordt het eigen risico op een andere manier in rekening gebracht. Voor medisch-specialistische zorg (bijvoorbeeld een ziekenhuisbehandeling)  ga je maximaal € 150 per behandeling betalen. Je kunt dus niet meer door één behandeling in het ziekenhuis € 385 aan eigen risico verschuldigd zijn. 
 • Het flexibiliseren van de kraamzorg. Er is nu standaard recht op 10 dagen kraamzorg. De rechten moeten afhankelijk worden van de behoefte. Soms hebben moeder en kind behoefte aan maar een paar dagen kraamzorg. In andere gevallen is er behoefte aan zes weken kraamzorg.
 • Er komt meer nadruk op preventieve zorg. Beoogde veranderingen gericht op preventie zijn:
  1. Toevoegen van fysiotherapie en oefentherapie voor een valpreventie beweeginterventie - oudere mensen krijgen hulp en instructie hoe ze medische problemen door het vallen kunnen voorkomen.
  2. Voorkomen en behandelen van  obesitas en overgewicht in het algemeen bij kinderen.
 • Er is een lobby gaande om de tandartsdekking weer in de basisverzekering te krijgen. 
 • Minister Kuipers wil fysiotherapie per 2025 weer vergoeden vanuit de basisverzekering. Het zijn nog maar plannen.


Hogere premie zorgverzekering in 2024

Mede door de gestegen lonen van zorgpersoneel en de hoge zorgkosten, gaat de zorgpremie in 2024 weer stijgen. Zorgverzekeraars hebben al stijgende premies aangekondigd in 2024. Wij verwachten een premiestijging van gemiddeld 7,5%.  Deze verwachting is gebaseerd op de volgende punten:

 • De kosten voor de zorg uit de basisverzekering stijgen met 6,5%
 • De langdurige zorg wordt 9,2% duurder
 • Zorginstellingen moeten mogelijk meer geld ontvangen de komende jaren
 • Vorig jaar hebben verzekeraars reserves ingezet om de premiestijging beperkt te houden. Toch steeg de premie met € 127 in één jaar.

Het eigen risico is weer ter discussies gesteld, maar hier gaat niets aan veranderen. Als het eigen risico in de toekomst omlaag gaat, zal dit ervoor zorgen dat de zorgpremie stijgt. De ene premie stijgt meer dan de andere. En dat terwijl de dekking in de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars gelijk is.


Belangrijke redenen om de zorgverzekering in 2024 te vergelijken

 • Jouw huidige zorgverzekering verandert - Jaarlijks bepalen zorgverzekeraars de premie die ze in het nieuwe jaar in rekening brengen. Ze kunnen dekkingen in de aanvullende verzekering beperken (bijvoorbeeld voor alternatieve geneeswijzen) of daarvoor een extra hoge premie vragen. Ook als je tevreden bent met je huidige verzekering is vergelijken zinvol omdat je huidige dekking bij een andere zorgverzekeraar goedkoper kan zijn. Alleen de beste zorgverzekering met de laagste prijs past goed bij jou.
 • Welke zorg heb je nodig in 2024? - Als je afgelopen overstapperiode speciaal hebt gekozen voor een zeer ruime tandartsdekking, kun je voor de nieuwe zorgverzekering in 2024 deze ruime dekking weer terugdraaien als je geen hoge tandartskosten meer verwacht. Heeft je kind in 2024 een beugel nodig? Verzeker de beugel dan ruim mee zonder wachttijd of medische beoordeling. 
 • De premies gaan weer stijgen - De gemiddelde premie is met ruim € 10 per maand gestegen in 2023. Al jaren stijgen de zorgkosten en deze moeten we met z’n allen financieren. Daarnaast zijn de lonen in de zorg ook nog sterk gestegen, dus een verhoging van de premie in 2024 is al zeker.
 • Vergelijken kost weinig tijd en levert veel geld op - Waarom zou je niet vergelijken? Het kost je weinig moeite met onze zorgvergelijker en mogelijk levert het een besparing van honderden euro’s per jaar op. Voor persoonlijk advies kun je onze zorgexperts bellen die je helpen om snel een nieuwe zorgverzekering af te sluiten die zo goed mogelijk is afgestemd op jouw wensen.


Welke zorg heb je nodig in 2024?

Je kunt de toekomst niet voorspellen, dus misschien weet je nog niet welke ziektekosten je in 2024 kunt verwachten. Toch is het verstandig om eens kritisch te kijken waarvoor je verzekerd bent, als je naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering hebt. Mogelijk heb je dekking voor € 500 aan kosten voor alternatieve geneeswijzen. Dit is een nuttige dekking als je hier ook echt gebruik van maakt. De dekking is echter zinloos als je alternatieven geneeswijzen niet nodig hebt. Er zijn een aantal vergoedingen denkbaar die volkomen onzinnig zijn. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Een ruime orthodontievergoeding voor kinderen als je geen kinderen hebt
 • Een aanvullende tandartsverzekering als je een kunstgebit hebt
 • 20 fysiotherapiebehandelingen verzekeren als je in je leven amper bij de fysiotherapeut komt
 • Ruime dekking voor een bevalling en kraamhulp terwijl je een man bent 

Je kunt ook behandelingen verwachten in 2024 die je juist goed aanvullend moet verzekeren. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Je kind krijgt een beugel in 2024
 • Jouw kinderwens komt volgend jaar uit
 • De tandarts heeft je een offerte met kostbare behandelingen voor in 2024 gestuurd
 • In 2024 moet je een nieuw kunstgebit of een hoortoestel

Vul daarom bij de filters in de zorgvergelijker in welke zorg je verwacht nodig te hebben en de vergelijker laat alleen de zorgverzekeringen zien die overeenkomen met jouw specifieke zorgwensen.


De basisverzekering vergoeding

De meest noodzakelijke zorg zit in de basisverzekering. Deze kosten worden uit de basisverzekering vergoed:

bloedonderzoek.pnggehandicaptenzorg.pnghuisarts.pngmedicijnen.pngmedische-specialist.pngouderenzorg.pngpsychische-hulp-0.pngspoedeisende-hulp.pngtandarts-tot-18-0.pngverloskundige.pngziekenhuiszorg.pngziekenvervoer.png

Waarvoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten in 2024?

Heb je jaarlijks veel zorg nodig? Dat wil nog niet zeggen dat je ook echt een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Aanvullende zorgverzekeringen zijn nuttig als je zorg nodig hebt dat niet of gedeeltelijk verzekerd is vanuit de basisverzekering. Een aanvullende dekking is bijvoorbeeld fysiotherapie. Andere aanvullende dekkingen zijn tandartskosten voor volwassenen,  manuele therapie, alternatieve geneeswijzen en het verzekeren van een beugel.

Veel gekozen aanvullende vergoedingen:
 

artboard-84.pnganticonceptie.pngbril-of-lenzen.pngbuitenlanddekking-0.pngfysiotherapie300x.pngmedicijnen-eigen-bijdrage.pngooglaseren-0.pngorthodontie.pngsportarts-0.pngtandarts-vanaf-18.pngziekenhuis-bevalling.png

Sommige zorgkosten komen voor een gedeelte uit de basisverzekering. Een deel van deze kosten betaal je dus zelf. Dit wordt de eigen bijdrage genoemd. Met een aanvullende zorgverzekering kun je deze kosten die normaal voor eigen rekening komen toch voor 100% meeverzekeren. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor een kunstgebit, hoortoestellen of kraamhulp.


Welke aanvullende dekkingen heb je echt nodig?

Bijna iedereen met een aanvullende zorgverzekering betaalt ook voor behandelingen waar nooit gebruik van wordt gemaakt. Dat is ook niet te voorkomen, want je kunt niet zelf een aanvullende verzekering samenstellen. Je kunt wel kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering waarin de door jou gewenste dekkingen verzekerd zijn. Door het kritisch vergelijken van aanvullende verzekeringen voorkom je een te ruime verzekering met voor jou zinloze dekkingen.

Navigatie