Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar

Zorgverzekering 2024

De belangrijkste wijzigingen

Vind jouw zorgverzekering

Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Wij vragen je postcode omdat we willen laten zien bij welke zorgverleners zoals ziekenhuizen in jouw buurt je terecht kunt.
Gezinsleden meeverzekeren
Gezinsleden meeverzekeren

Verwachtingen voor 2024

Dit jaar is de premie voor de zorgverzekering met gemiddeld € 10 per maand gestegen. In november wordt bekendgemaakt wat de zorgverzekering gaat kosten in 2024.

Wij verwachten een verdere stijging van de premie. Wat is er tot nu toe bekend over de zorgverzekering 2024? Bekijk het hier.

Heb je een vraag over zorgverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsadviseurs
Top 5 Basis zorgverzekeringen
Met minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze

Belangrijke data voor je zorgverzekering in 2024

belangrijke-data-poliswijzer-infographic-1.png

Wat zijn de veranderingen in de zorgverzekering 2024?

Dit jaar zijn er al vier grote wijzigingen:

 • Er is geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering
 • De zorgtoeslag is sterk gestegen
 • De eigen bijdrage WMO gaat omhoog
 • Het kabinet wil dit jaar nog of vanaf 2024 een maximum eigen risico introduceren. Per medische behandeling betaal je dan nog maximaal € 150 eigen risico. In totaal blijft het eigen risico € 385, maar je betaalt het totale bedrag nooit al na één of twee behandelingen.
   

In de Voorjaarsnota van april 2023 stonden plannen voor een hoger eigen risico, maar deze plannen zijn niet doorgegaan. Er zijn nog geen andere veranderingen aangekondigd voor de zorgverzekering 2024. Zodra er een wijziging is, lees je het hier. 

Hogere premie zorgverzekering in 2024

Door de gestegen lonen en de inflatie in de afgelopen jaren, zal waarschijnlijk ook de zorgpremie stijgen 2024. Zorgverzekeraars doen er nu nog geen concrete uitspraken over, maar de hoge zorgkosten in Nederland moeten toch gedragen worden. Het eigen risico is weer ter discussies gesteld, maar hier gaat niets aan veranderen. Als het eigen risico in de toekomst omlaag gaat, zal dit ervoor zorgen dat de zorgpremie stijgt. De ene premie stijgt meer dan de andere. En dat terwijl de dekking in de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars identiek is.

Welke soorten zorgverzekeringen zijn er?

De goedkoopste zorgverzekering van dit jaar heeft maar een beperkt aantal zorgverleners gecontracteerd. Deze zorgverzekeraar bepaalt zelf bij welke zorgverlener je de zorg volledig vergoed krijgt. Voor niet gecontracteerde zorg betaal je een deel van de dan zorgkosten zelf. Er zijn ook zorgverzekeringen waarbij het niet uitmaakt of er een contract is of niet. Je krijgt altijd een volledige vergoeding. We onderscheiden de volgende zorgverzekeringen:

koffer-blauw.png
Naturapolis
Lagere premie, geen vrije zorgkeuze
koffer-oranje.png
Combinatiepolis
Gemiddelde premie, meer vrije zorgkeuze
koffer-rood.png
Restitutiepolis
Hogere premie, volledige vrije zorgkeuze

Belangrijke redenen om de zorgverzekering in 2024 te vergelijken

 • Jouw huidige zorgverzekering verandert - Jaarlijks bepalen zorgverzekeraars de premie die ze in het nieuwe jaar in rekening brengen. Ze kunnen dekkingen in de aanvullende verzekering beperken (bijvoorbeeld voor alternatieve geneeswijzen) of daarvoor een extra hoge premie vragen. Ook als je tevreden bent met je huidige verzekering is vergelijken zinvol omdat je huidige dekking bij een andere zorgverzekeraar goedkoper kan zijn. Alleen de beste zorgverzekering met de laagste prijs past goed bij jou.
 • Welke zorg heb je nodig in 2024? - Als je afgelopen overstapperiode speciaal hebt gekozen voor een zeer ruime tandartsdekking, kun je voor de nieuwe zorgverzekering in 2024 deze ruime dekking weer terugdraaien als je geen hoge tandartskosten meer verwacht. Heeft je kind in 2024 een beugel nodig? Verzeker de beugel dan ruim mee zonder wachttijd of medische beoordeling. 
 • De premies gaan waarschijnlijk weer stijgen - De gemiddelde premie is met ruim € 10 per maand gestegen. Al jaren stijgen de zorgkosten en deze moeten we met z’n allen financieren. Daarnaast zijn de lonen in de zorg ook nog sterk gestegen, dus een verhoging van de premie in 2024 is waarschijnlijk.
 • Vergelijken kost weinig tijd en levert veel geld op - Waarom zou je niet vergelijken? Het kost je weinig moeite met onze zorgvergelijker en mogelijk levert het een besparing van honderden euro’s per jaar op. Voor persoonlijk advies kun je onze zorgexperts bellen die je helpen om snel een nieuwe zorgverzekering af te sluiten die zo goed mogelijk is afgestemd op jouw wensen.

Waar let je op bij het vergelijken?

Gebruik ons stappenplan om een zorgverzekering te kiezen in 2024:

1-0.png Welke zorg heb je nodig in 2024?
2.png Waarvoor heb je een aanvullende verzekering nodig?
3.png Wil je jouw eigen risico verhogen voor een lagere premie?
4.png Maak een vergelijking
5.png Kies de beste zorgverzekering 2024 tegen de laagste premie

Welke zorg heb je nodig in 2024?

Je kunt de toekomst niet voorspellen, dus misschien weet je nog niet welke ziektekosten je in 2024 kunt verwachten. Toch is het verstandig om eens kritisch te kijken waarvoor je verzekerd bent, als je naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering hebt. Misschien heb je dekking voor € 500 aan kosten voor alternatieve geneeswijzen. Dit is een nuttige dekking als je hier ook echt gebruik van maakt. De dekking is echter zinloos als je alternatieven geneeswijzen niet nodig hebt. Er zijn een aantal vergoedingen denkbaar die volkomen onzinnig zijn. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Een ruime orthodontievergoeding voor kinderen als je geen kinderen hebt
 • Een aanvullende tandartsverzekering als je een kunstgebit hebt
 • 20 fysiotherapiebehandelingen verzekeren als je in je leven amper bij de fysiotherapeut komt
 • Ruime dekking voor een bevalling en kraamhulp terwijl je een man bent 

Je kunt ook behandelingen verwachten in 2024 die je juist goed aanvullend kunt verzekeren. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Je kind krijgt een beugel in 2024
 • Jouw kinderwens komt volgend jaar uit
 • De tandarts heeft je een offerte met kostbare behandelingen voor in 2024 gestuurd
 • In 2024 moet je een nieuw kunstgebit of een hoortoestel

Vul daarom bij de filters in de zorgvergelijker in welke zorg je verwacht nodig te hebben en de vergelijker laat alleen de zorgverzekeringen zien die overeenkomen met jouw specifieke zorgwensen. 

De basisverzekering vergoeding

De meest noodzakelijke zorg zit in de basisverzekering. Deze kosten worden uit de basisverzekering vergoed:

bloedonderzoek.pnggehandicaptenzorg.pnghuisarts.pngmedicijnen.pngmedische-specialist.pngouderenzorg.pngpsychische-hulp-0.pngspoedeisende-hulp.pngtandarts-tot-18-0.pngverloskundige.pngziekenhuiszorg.pngziekenvervoer.png

Waarvoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten in 2024?

Heb je jaarlijks veel zorg nodig? Dat wil nog niet zeggen dat je ook echt een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Aanvullende zorgverzekeringen zijn nuttig als je zorg nodig hebt dat niet of gedeeltelijk verzekerd is vanuit de basisverzekering. Een aanvullende dekking is bijvoorbeeld fysiotherapie. Andere aanvullende dekkingen zijn tandartskosten voor volwassenen,  manuele therapie, alternatieve geneeswijzen en het verzekeren van een beugel.

Dit zijn veel gekozen aanvullende vergoedingen:
 

artboard-84.pnganticonceptie.pngbril-of-lenzen.pngbuitenlanddekking-0.pngfysiotherapie300x.pngmedicijnen-eigen-bijdrage.pngooglaseren-0.pngorthodontie.pngsportarts-0.pngtandarts-vanaf-18.pngziekenhuis-bevalling.png

Sommige zorgkosten komen voor een gedeelte uit de basisverzekering. Een deel van deze kosten betaal je dus zelf. Dit wordt de eigen bijdrage genoemd. Met een aanvullende zorgverzekering kun je deze kosten die normaal voor eigen rekening komen toch voor 100% meeverzekeren. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor een kunstgebit, hoortoestellen of kraamhulp.

Welke aanvullende dekkingen heb je echt nodig?

Bijna iedereen met een aanvullende zorgverzekering betaalt ook voor behandelingen waar nooit gebruik van wordt gemaakt. Dat is ook niet te voorkomen, want je kunt niet zelf een aanvullende verzekering samenstellen. Je kunt wel kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering waarin de door jou gewenste dekkingen verzekerd zijn. Door het kritisch vergelijken van aanvullende verzekeringen voorkom je een te ruim pakket met voor jou zinloze dekkingen.

Bespaartips

 • Ga je twee keer per jaar voor een controle naar de tandarts en misschien nog naar de mondhygiëniste? Sluit dan geen tandartskostenverzekering af. De premie is  namelijk hoger dan de vergoeding.
 • Ben jij samen met je partner verzekerd op één polis? Kies ieder een eigen polis met de dekking die jullie zelf nodig hebben. Anders betaal je extra voor zorgkosten die jouw partner in 2024 verwacht.
 • Ben je collectief verzekerd? Vergelijk de collectieve zorgverzekering kritisch. Waarschijnlijk betaal je te veel premie. Al helemaal nu er geen collectiviteitskorting meer is.
 • Je kunt ervoor kiezen om de premie in één keer voor het hele jaar te betalen. Dit levert een korting op de premie op.
 • Krijgt je kind in 2024 een beugel? Zorg voor de ruimste dekking tegen de laagste premie. Onze zorgexperts kunnen jou hierin adviseren.
 • Vergelijk zorgverzekeringen! Ook als je tevreden bent met je huidige verzekering. Verschillende verzekeraars bieden waarschijnlijk een vergelijkbare dekking tegen een lagere premie. Zorgverzekeringen vergelijken loont.
 • Verhoog het eigen risico als je weinig zorg gebruikt. Dit levert een premievoordeel op tot € 240. De keerzijde van een verhoogd eigen risico is wel dat je € 885 (€ 385 verplichte eigen risico + € 500 vrijwillig eigen risico) moet betalen als je een keer flinke pech hebt.

       

Eigen risico

     

       

Wat bespaar je ongeveer per jaar?

 € 885 € 240
€ 785 € 160
€ 685 € 120
€ 585 € 100
€ 485 € 50
€ 385 € 0

Navigatie