Tandartsverzekering afsluiten of sparen voor de tandarts?

Wel of geen tandartsverzekering afsluiten? Tandartsverzekeringen zijn kostbaar, maar kun je het risico lopen om deze kosten zelf te dragen? Er zijn veel tandartsverzekeringen die relatief duur zijn als je kijkt naar wat ze maximaal jaarlijks vergoeden. Een tandartsverzekering met een ruime dekking kost al gauw een paar tientjes per maand. Je kunt dit bedrag ook maandelijks sparen om de kosten te kunnen dragen. Wat is wijsheid?

Kun je niet beter zelf sparen voor de tandarts?

Heb je een gezond gebit en ga je (half)jaarlijks voor controle naar de tandarts? Dan loont een tandverzekering  bijna nooit. Je betaalt jaarlijks zo’n € 140 aan premie terwijl een controle tussen de € 20 en € 30 kost. Als er meerdere ingrepen op de planning staan, zoals het vullen van gaatjes in kiezen, kun je wel een tandartsverzekering overwegen. Even een gaatje vullen en je bent ongeveer € 80 euro kwijt inclusief verdoving en foto. Laat staan wat je kwijt bent als je een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan, deze kost gemiddeld zo’n € 300.

Zet het verschil in premie af tegen de dekking

Twijfel je om een tandverzekering af te sluiten? Wij hebben het wel of niet kiezen voor een tandartsverzekering eenvoudig gemaakt. Bij zorgverzekeraars vergelijken kun je ‘spelen’ met de verschillende opties en voor jezelf bepalen of een tandartsverzekering uit kan.

Aan de linkerkant van de zorgvergelijker kun je bij optie 3 ‘Aanvullende dekking’ aangeven wat jouw wensen zijn wat betreft de vergoeding van tandheelkunde. Je kunt kiezen voor 75 of 100 procent vergoeding van de zorgkosten. Ook de maximale vergoeding per jaar kun je instellen. Je kunt binnen onze vergelijkingssite de verschillen in premie duidelijk krijgen door de diverse opties in te stellen. De verschillen in premie geven jou een indruk in hoeverre een tandartsverzekering voor jou uit kan.

“Via onze zorgvergelijker kun je realtime zien welke premiegevolgen de keuzes hebben. Hierdoor kun je eenvoudiger vergelijken en heb je een beter inzicht in de kosten van de opties”

Voorbeeldberekeningen

Voorbeeld 1: Je kiest voor een tandartsverzekering met 75 procent vergoeding. De maximale jaarlijkse vergoeding bedraagt € 250. De verzekeraar vraagt hiervoor een premie van € 13 per maand. Is dit een serieuze optie? Per jaar betaal je voor deze aanvullende verzekering: 12 x € 13 = € 156. Je hebt een gezond gebit en gaat 2x per jaar voor controle, waarvoor je zo’n € 55 kwijt bent. Door géén aanvullende tandartsverzekering af te sluiten bespaar je € 101 per jaar.

Voorbeeld 2:  Je kiest een tandartsverzekering voor € 24 per maand, dat is  €288 per jaar. Stel je gaat 1 keer per jaar de tandarts voor een periodieke controle, 1 keer naar de mondhygiënist voor een uitgebreide reiniging en er moet een gaatje worden gevuld. Dat kost een kleine €100. In dit voorbeeld ben je met deze verzekering dus erg duur uit.

Wat vergoedt de tandartsverzekering?

Soms sluit een verzekeraar  bepaalde vergoedingen uit, zoals voor kronen. Verzekeraars kunnen ook stellen dat bepaalde kosten niet volledig worden gedragen, bijvoorbeeld röntgenfoto’s. Je moet dus niet alleen op de prijs letten, maar ook op de dekking. Op Poliswijzer.nl vind je dat onder ‘Dekking en vergoedingen’ bij ‘Volledig overzicht van vergoedingen’.

Door de gewenste zorgverzekeringen onderling te vergelijken, zie je in één oogopslag de verschillen. Let bij de keuze van je tandartsverzekering ook op de acceptatievoorwaarden van de verzekering.  Gebruik daarvoor ons filter ‘Acceptatie’. Ook deze zie je onder de filter ‘3. Aanvullende dekking’. Als je het vakje vóór ‘Direct geaccepteerd’ aanvinkt, zie je alleen zorgverzekeringen van verzekeraars die jou direct accepteren, ook voor de tandartsverzekering.

Wat verwacht je volgend jaar aan tandartskosten?

Nu je de verschillen in premie en dekking inzichtelijk hebt gemaakt, kun je vast en zeker een weloverwogen beslissing maken voor het kiezen van een (of geen) tandartsverzekering. Welke tandartskosten je volgend jaar ook verwacht, door te vergelijken via Poliswijzer kun je veel geld besparen in 2020!

Plaats een reactie