Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Medische acceptatie bij zorgverzekeraars: hoe werkt het?

Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren die bij hen een basisverzekering wil afsluiten. Dit is in de wet vastgelegd. Voor een aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekering geldt deze verplichting niet. Er mag dan een acceptatieprocedure gehanteerd worden, waarbij de zorgverzekeraar besluit of een aanvrager een aanvullende- of tandartsverzekering mag afsluiten. Dit besluit wordt aan de hand van een aantal vragen over het zorgverleden en de huidige gezondheidstoestand van de aanvrager genomen. Soms wordt er ook om een verklaring van de tandarts of specialist gevraagd. In dit artikel lees je alles over medische acceptatie bij zorgverzekeraars. Ook geven we een overzicht welke zorgverzekeraars zo'n acceptatieprocedure hanteren. 

Medische acceptatie bij zorgverzekeraars

Onverwachte zorgkosten

Een zorgverzekering is bedoeld om onverwachte kosten te dekken. Het risico op onverwachte zorgkosten wordt door de zorgverzekeraar gedekt in ruil voor een maandelijkse premie. Als het risico van een verzekerde te groot is, dus als er veel verwachte zorgkosten zijn, dan kan de zorgverzekeraar besluiten iemand te weigeren voor de aanvullende- of tandartsverzekering.

Acceptatieprocedure

De acceptatieprocedures zijn vooral van toepassing bij de duurdere aanvullende pakketten die een ruimere vergoeding hebben. Als je wilt voorkomen dat je geweigerd wordt, zou je tijdig een aanvullende zorgverzekering af kunnen sluiten zonder dat je in de nabije toekomst zorgkosten verwacht. Dan heeft de zorgverzekeraar geen reden om je te weigeren. Je kunt daarnaast natuurlijk ook kiezen voor een zorgverzekeraar die geen medische acceptatie hanteert. Het kan overigens wel zijn dat er een wachttijd voor aanvullende- of tandartsverzekeringen bestaat. Binnen onze vergelijker wordt dit duidelijk bij elk pakket aangegeven. De verzekeringen waarbij een medische acceptatie van toepassing is, worden in onze vergelijking aangegeven met 'Geaccepteerd na beoordeling'.

Welke zorgverzekeraars hanteren medische acceptatie?

Bekijk in onderstaand overzicht welke zorgverzekeraars een acceptatieprocedure hanteren voor aanvullende- (AV) en tandartsverzekeringen (TV). In dit overzicht kun je ook zien welke zorgverzekeraars een wachttijd hanteren voor orthodontie (beugel) tot 18 jaar. Wanneer een zorgverzekeraar geen dekking biedt voor orthodontie, wordt dit ook met 'nee' aangegeven. 

Zorgverzekeraar Acceptatieprocedure AV Acceptatieprocedure TV Wachttijd orthodontie
Aevitae Nee Nee Ja
Anderzorg Nee Nee Nee
a.s.r. Nee Ja Nee
AZVZ Nee Nee Nee
VGZBewuzt Nee Nee Nee
CZ Nee Ja Ja
CZdirect Nee Nee Nee
De Friesland Nee Ja Ja
Ditzo Nee Nee Nee
DSW Nee Nee Ja
FBTO Nee Nee Nee
HEMA Nee Nee Ja
Interpolis  Nee Ja Ja
InTwente Nee Nee Ja
IZA Nee Nee Ja
IZZ Nee Nee Ja
Jaaah Nee Nee Nee
Just Nee Nee Nee
Menzis Nee Nee Ja
Nationale Nederlanden Nee

Ja

Ja
OHRA Nee Nee Nee
ONVZ Ja Ja Ja
Pro Life Nee Ja Ja
Salland Nee Ja Ja
Stad Holland Nee Nee Ja
Studenten Goed Verzekerd Nee Ja Ja
United Consumers (VGZ) Nee Nee Ja
Univé Nee Nee

Ja

VGZ Nee Nee Ja
VinkVink Nee Nee Nee
VvAA Ja Ja Ja
ZEKUR Nee Nee Nee
Ziezo Nee  Nee Nee
Zilveren Kruis Achmea Nee Ja Ja
Zorg en Zekerheid Nee Nee Ja
Zorgverzekeraar UMC Nee Ja Ja

Kijk hier om alle zorgverzekeraars te vergelijken


Geactualiseerd: donderdag 24 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie