Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Medische acceptatie bij zorgverzekeraars: hoe werkt het?

Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren die bij hen een basisverzekering wil afsluiten. Dit is bij de wet vastgelegd. Voor een aanvullende- en tandartsverzekering geldt deze verplichting niet. Er mag dan een acceptatieprocedure gehanteerd worden waarbij de zorgverzekeraar besluit of een aanvrager een aanvullende- of tandartsverzekering mag afsluiten. Dit besluit wordt aan de hand van een aantal vragen m.b.t. het zorgverleden en de huidige gezondheidstoestand van de aanvrager gemaakt. Soms wordt er ook een om een verklaring van de tandarts of specialist gevraagd. Alles over medische acceptatie bij zorgverzekeraars.

Medische acceptatie bij zorgverzekeraars

Onverwachte zorgkosten

Een zorgverzekering is bedoeld om onverwachte kosten te dekken. Het risico op onverwachte zorgkosten wordt door de zorgverzekeraar gedekt in ruil voor een maandelijkse premie. Als het risico van een verzekerde te groot is, dus als er veel verwachte zorgkosten zijn, dan kan de zorgverzekeraar besluiten iemand te weigeren voor de aanvullende- of tandartsverzekering.

Acceptatieprocedure

De acceptatieprocedures zijn vooral van toepassing bij de duurdere aanvullende pakketten die een ruimere vergoeding hebben. Als je wilt voorkomen dat je geweigerd wordt, zou je tijdig een aanvullende zorgverzekering af kunnen sluiten zonder dat er in de nabije toekomst sprake is van verwachte zorgkosten. Dan heeft de zorgverzekeraar geen reden om je te weigeren. Je kunt daarnaast natuurlijk ook kiezen voor een zorgverzekeraar die geen medische acceptatie hanteert. Het kan overigens wel zijn dat er een wachttijd voor aanvullende- of tandartsverzekeringen bestaat. Binnen onze vergelijker wordt dit duidelijk bij elk pakket aangegeven. De verzekeringen waarbij een medische acceptatie van toepassing is, worden in onze vergelijking aangegeven met beoordeling.

Welke zorgverzekeraars hanteren medische acceptatie?

Bekijk in onderstaand overzicht welke zorgverzekeraars een acceptatieprocedure hanteren voor aanvullende- (AV) en tandartsverzekeringen (TV).

Zorgverzekeraar Acceptatieprocedure AV Acceptatieprocedure TV Wachttijd orthodontie Wachttijd kronen/bruggen/implantaten
Aevitae Ja Ja Nee Nee
Anderzorg Nee Nee Ja Ja
Avéro Achmea Nee Ja Nee Nee
AZVZ Nee Nee Nee Nee
Besured Nee Nee Nee Nee
Bewuzt Nee Nee Nee Nee
CZ Nee Ja Nee Nee
CZdirect Nee Nee Nee Nee
De Amersfoortse Ja Ja Nee Nee
De Friesland Nee Ja Nee Nee
Delta Lloyd Nee Ja Nee Nee
Ditzo Nee Nee Nee Nee
DSW Nee Nee Ja Nee
FBTO Nee Nee Nee Nee
HEMA Nee Nee Ja Nee
HollandZorg Nee Nee Nee Nee
Interpolis  Nee Ja Nee Nee
InTwente Nee Nee Ja Nee
IZA Nee Nee Nee Nee
IZZ Nee Nee Nee Nee
Kettlitz Wulfse Nee Ja Nee Nee
Menzis Nee Nee Ja Ja
National Academic Ja Ja Nee Nee
OHRA Nee Nee Nee Nee
ONVZ Ja Ja Nee Nee
OZF Achmea Nee Ja Nee Nee
PMA Nee Nee Ja  Ja
PNOzorg Ja Ja Nee Nee
Pro Life Nee Ja Nee Nee
Promovendum Ja Ja Nee Nee
Salland Nee Ja Nee Nee
Stad Holland Nee Nee Nee Nee
Studenten Goed Verzekerd Nee Ja Nee Nee
United Consumers (VGZ) Nee Ja Nee Nee
Univé Nee Ja Nee Nee
VGZ Nee Ja Nee Nee
VvAA Ja Ja Nee Nee
ZEKUR Nee Nee Nee Nee
Ziezo Nee Nee Nee Nee
Zilveren Kruis Achmea Nee Ja Nee Nee
Zorg en Zekerheid Nee Nee Nee Nee
ZorgDirect Nee Ja Nee Nee
Zorgverzekeraar UMC Nee Ja Nee Nee


Kijk hier om alle zorgverzekeraars te vergelijken.


Geactualiseerd: donderdag 4 januari 2018

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie