Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Tandartsverzekering afsluiten & vergelijken

Kies voor een tandartsverzekering in je zorgverzekering

Start met vergelijken van zorgverzekeringen

Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Wij vragen je postcode omdat we willen laten zien bij welke zorgverleners zoals ziekenhuizen in jouw buurt je terecht kunt.
Gezinsleden meeverzekeren
Gezinsleden meeverzekeren

Waarom een tandartsverzekering afsluiten?

Misschien vraag je je ook dit jaar weer af of je een aanvullende tandartsverzekering af moet sluiten. Veel mensen hebben helemaal geen tandartsverzekering nodig en kunnen beter sparen om zelf voor de tandarts te betalen. Zeker bij een gezond gebit loont verzekeren niet. Betaal sowieso niet meer aan zorgpremie dan je zorgverzekering aan tandartskosten vergoedt.

Welke tandartskosten verwacht je?

Een belangrijke vraag is hoeveel tandartskosten je in het komende jaar denkt te maken. Je kunt de tandarts vragen om een offerte van behandelingen die eraan gaan komen. Of je kunt zelf een berekening maken door de tarieven van de verschillende behandelcodes bij elkaar op te tellen. Voor de tandartstarieven gelden maximale tarieven.

Heb je een vraag over zorgverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsadviseurs
Top 5 Basis zorgverzekeringen
Met minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze

Wanneer kan een tandartsverzekering uit?

Heb je een goed gebit, weinig gaatjes en ga je alleen voor een periodieke controle naar de tandarts? Dan loont een aanvullende tandartsverzekering niet. Als er dure ingrepen op de planning staan, zoals het vullen van meerdere gaatjes in kiezen, kun je eventueel wel een tandartsverzekering afsluiten. 

Kijk in dat geval goed naar welke behandelingen en welk percentage of bedrag er voor een bepaalde behandeling wordt vergoed. In onze vergelijker op Poliswijzer.nl kun je eenvoudig aangeven voor welk bedrag je je wilt verzekeren voor de tandarts en tegen welk vergoedingspercentage. Weet je de tandartskosten voor 2023? Bereken dan met onze zorgkosten calculator of een aanvullende tandverzekering uit kan.

Tandartsverzekeringen onderling vergelijken

Het is niet zo dat de duurste tandverzekering ook de hoogste vergoeding geeft. Kijk daarom niet alleen naar de premie die je moet betalen, maar ook naar de vergoedingen en voorwaarden van tandartsverzekeringen. Soms sluit een zorgverzekeraar een bepaalde vergoeding namelijk uit, bijvoorbeeld voor een kroon of een brug. Verzekeraars kunnen ook een gedeeltelijke vergoeding van de kosten geven. Je krijgt bijvoorbeeld een vergoeding van 80% van de kosten. Andere verzekeraars hanteren een wachttijd. Je moet eerst één jaar premie betalen voor een ruime vergoeding en in 2024 krijg je pas de hogere vergoeding. Op Poliswijzer.nl zie je in één oogopslag de verschillen als je de zorgverzekeringen onderling vergelijkt.

Acceptatie voor de aanvullende tandartsverzekering

Wie een uitgebreide tandartsverzekering wil, kan te maken krijgen met een acceptatieprocedure. Zorgverzekeraars bepalen zelf de voorwaarden waarop je wordt toegelaten. Ze mogen je dus weigeren. Die voorwaarden kunnen zijn:

  • Tandartsverklaring (medische acceptatie): een verklaring van de tandarts waarin de tandarts moet aangeven hoe het gebit eraan toe is, en of binnen 1 of 2 jaar dure behandelingen te verwachten zijn.
  • Vragenlijst: soms werken verzekeraars met vragenlijsten over de stand van zaken van het gebit. De vragenlijsten worden beoordeeld door adviseurs, die de zorgverzekeraar adviseren over het wel of niet accepteren van de nieuwe verzekerde. Ben je afgewezen? Dan ben je officieel verplicht dat te melden bij aanmelding bij een andere verzekeraar. Zo'n afwijzing roept vragen op en kan weer tot extra vragen leiden.
  • Wachttijd: verschillende zorgverzekeraars hanteren wachttijden voor de vergoeding van tandarts- en/of orthodontiekosten. Je moet dan bijvoorbeeld eerst een jaar verzekerd zijn, voor je aanspraak kunt maken op de vergoeding van een kroon, brug of beugel. 

Let bij de keuze van je tandartsverzekering dus ook op de acceptatievoorwaarden van de verzekering. Gebruik daarvoor in de zorgverzekering vergelijker de filter “Aanvullende dekking". Kies bij 'Acceptatie' voor 'Direct geaccepteerd'. Een heleboel zorgverzekeraars bieden een ruime vergoeding zonder beperkingen en lastige vragen.

Vergoeding tandarts in het basispakket

Kinderen en jongeren

Kinderen tot 18 jaar zijn via de basisverzekering gratis verzekerd voor de tandartskosten. Het gaat om behandelingen als: periodiek preventief onderzoek, verwijderen van tandsteen, fluoridebehandeling, röntgenfoto's, vullingen en wortelkanaalbehandelingen. Een beugel voor kinderen tot 18 jaar valt niet binnen het basispakket. Ouders kunnen hiervoor indien gewenst een aanvullende verzekering afsluiten. Voor normale tandartskosten hebben kinderen dus geen aanvullende tandverzekering nodig.

Volwassenen

Voor volwassenen valt tandartszorg buiten de basisverzekering. Je moet de kosten voor de tandarts zelf betalen of aanvullende tandartsverzekeringen afsluiten die deze kosten dekken. Ook voor spoedeisende mondzorg (buitenland) heb je een tandartsverzekering nodig. 

Alleen als er sprake is van zeer ernstige aandoeningen (in bijzondere gevallen) en er daarvoor bijzondere tandheelkundige zorg nodig is, krijg je de kosten daarvoor vergoed uit de basisverzekering. Dit geldt ook voor bijzondere tandheelkundige zorg die nodig is om te zorgen dat je gebit niet verder achteruit gaat. 

Ook als er bijvoorbeeld sprake is van een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of verworven afwijking van de mond of het gebit (tand-kaak-mondstelsel), kunnen de kosten vanuit het basispakket vergoed worden. Daarnaast worden kunstgebitten deels vergoed vanuit de basisverzekering.

In tandartsverzekeringen zit standaard een maximale vergoeding verwerkt. Je krijgt bijvoorbeeld maximaal € 500 uitgekeerd.

Eigen bijdrage kunstgebitten

Heb je een kunstgebit nodig dan betaal je zelf een groot deel van de kosten. De eigen bijdrage voor kunstgebitten bedraagt 25% van de kosten. Ook geldt het verplicht eigen risico van € 385. Dit betekent dat je nooit meer dan 75% van de kosten vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Je kunt wel een aanvullende tandartsverzekering afsluiten die de kosten van de eigen bijdrage (deels) vergoedt. Voor de vergoeding van een kunstgebit hoef je geen toestemming te vragen bij de zorgverzekeraar, tenzij je al een kunstgebit hebt en deze binnen 5 jaar moet worden vervangen.

Reparatie van kunstgebitten

Voor reparatie van een kunstgebit geldt een eigen bijdrage van 10%. 

Navigatie