Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Wat kost een Peugeot 308 jou in de maand?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

In ons eerste kostenonderzoek hebben wij de VW Golf tegen het licht gehouden. Wij gaan nu de kosten in kaart brengen van de best verkochte auto van 2015, de Peugeot 308. Het is namelijk handig om te weten wat de maandlasten zijn. Het aankoopbedrag is simpel te vergelijken. De maandelijkse lasten vergelijken kost meer moeite. Wij kunnen jou een goede indruk geven!

Volgende keer onderzoeken wij de Tesla, nu de Peugeot 308. Wat kost de Peugeot 308?

Om een nieuwe auto te kopen moet je diep in de buidel tasten. Dan is het wel handig om te weten welke kosten er maandelijks op je afkomen. Onderhoudskosten zijn een kwestie van geluk of pech. Je mag er vanuit gaan dat je bij het kopen van een nieuwe auto eerst weinig onderhoudskosten hebt. Qua kosten laten wij het onderhoud ook buiten beschouwing. Wij gaan ons focussen op:

  • Afschrijving (reserveren van geld om op termijn weer een andere auto te kopen)
  • Brandstof
  • Wegenbelasting
  • WA/Casco verzekering (All risks)

peugeot-308-300x225-1.jpeg

Voor de berekeningen gaan wij uit van de volgende gegevens:

  • Jaarlijks wordt er 15000 km met de auto gereden
  • Het is een benzineauto
  • 8 opgebouwde schadevrije jaren
  • De eigenaar woont in Gelderland
  • Leeftijd van de bestuurder is 35 jaar
  • Peugeot 308 (5-deurs)

Hoeveel schrijf je af op de Peugeot 308?

Afschrijving geeft je een indruk hoeveel geld je jaarlijks weggooit. Dit bedrag is je auto minder waard geworden. Wij hebben de nieuwprijs vergeleken met de huidige dagwaarde. Hiervoor hebben wij de koerslijst van de ANWB gebruikt. Je schrijft ongeveer af: Na 1 jaar: 20,2% Stel, je auto kost als nieuw: €23000. In het eerste jaar schrijf je af €23000 x 20,2% = €4646. Uit deze berekening blijkt al dat een nieuwe auto kopen financieel niet uit kan. Op het moment dat de auto op je naam is gezet, verlies je al een paar duizend euro. Maar het comfort van een nieuwe auto maakt veel goed.

Wat kost de Peugeot 308 aan brandstof?

De afschrijving is het grootste deel van je lasten, maar vergeet de kosten van brandstof niet. Om een vergelijking mogelijk te maken, gaan wij uit van een vaste prijs van €1,70 per liter benzine. Autofabrikanten hebben de neiging om het verbruik iets rooskleuriger te maken. Wij zijn uitgegaan van een gemiddelde van verschillende uitvoeringen Peugeot 308. De Peugeot 308 loopt ongeveer 1 op 16,1 liter. Per jaar heb je nodig aan benzine: 15000/16,1 = 931,67 liter De kosten bedragen: 931,67 liter x €1,70 = €1583,84 per jaar Maandlasten: €1583,84 / 12 = €131,99.

Wat ben je aan wegenbelasting kwijt?

Uiteraard moet de overheid ook nog wat vangen voor het feit dat jij een auto op naam hebt. De hoogte van de belasting is afhankelijk gemaakt van de provincie waar je woont en het gewicht van de auto. Voor onze voorbeeldberekening gaan wij uit van de provincie Gelderland. Per kwartaal komt de belasting uit op €175,- en €58,33 per maand. Per provincie kan de wegenbelasting tientallen euro’s per kwartaal verschillen. Wil je berekenen wat jij betaalt? Bereken het op de website van de Belastingdienst.

mr-peugeot-308.png

Wat kost de WA/Casco verzekering voor de Peugeot 308?

De verzekeringspremie kun je voordeel op pakken. De duurste verzekeraar vraagt namelijk ruim het viervoudige van de verzekeraar met de laagste premie. Welke verzekeraar het goedkoopst is kan per auto verschillen. Dus doe je portemonnee een plezier en vergelijk de premies op onze website. Bij de duurste verzekeraar betaal je voor de WA casco verzekering (all risks) maar liefst €123,78 per maand. De goedkoopste verzekeraar brengt €29,44 per maand in rekening.

Wat kost de Peugeot 308

Per maand:

Afschrijving in het eerste jaar: € 387
Brandstof: € 132
Motorrijtuigenbelasting: € 58
Autoverzekering: € 29
Totaal: € 606

De Peugeot 308 in vergelijking met andere auto's

Je weet nu dus wat een nieuwe Peugeot 308 ongeveer kost. Maar de cijfers gaan pas leven als je ze vergelijkt met andere auto’s. In een eerdere blog hebben wij de VW Golf tegen het licht gehouden. Het verschil in de kosten per maand is vooral opvallend. In het eerste jaar is de VW Golf aanzienlijk goedkoper. Wat opvalt is dat het verschil vooral wordt veroorzaakt door de omvang van de afschrijving. Ervaar het zelf! Zie ons onderzoek gericht op de Golf

Wat kost een Peugeot 308 jou in de maand?

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 9 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.