Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken
Wat kost een Tesla jou in de maand?

Wat kost een Tesla jou in de maand?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Na de VW Golf en de Peugeot 308 gaan wij nu bepalen hoe groot de aanslag van een Tesla op je portemonnee is. We gaan uit van het type Model S met een 60 kWh batterij. Qua aanschafprijs is de auto niet te vergelijken met de eerdere door ons onderzochte auto’s, maar de Tesla maakt nieuwsgierig. Maakt de zuinigheid van deze auto de hoge aanschafprijs weer grotendeels goed?

Wat kost de Tesla model S?

Een nieuwe Tesla koop je vanaf € 78.000. Om te bepalen wat de auto per maand kost, gaan wij weer letten op de volgende kostenposten:

  • Afschrijving (reserveren van geld om op termijn weer een andere auto te kopen)
  • Brandstof
  • Wegenbelasting
  • WA/Casco verzekering (All Risk)

Omdat de onderhoudskosten per auto verschillen, nemen wij deze kosten niet in de begroting mee. Eigenlijk geeft dit een vertekend beeld. Onderdelen van de Tesla zijn namelijk gemiddeld duurder dan de onderdelen van een middenklasse auto.

tesla-1024x476.jpeg

Voor de berekeningen gaan wij uit van de volgende gegevens:

  • Jaarlijks wordt er 15000 km met de auto gereden
  • 8 opgebouwde schadevrije jaren
  • De eigenaar woont in Gelderland
  • De leeftijd van de bestuurder is 35 jaar
  • Type Tesla S 60
  • Er wordt geen rekening gehouden met eventuele subsidies

Hoeveel schrijf je af op de Tesla?

Wat betaal je bij de garage als de auto nieuw is en welk deel van de investering ben je kwijt na één jaar? Afschrijving kun je zien als een reservering voor het vervangen van de auto op termijn. Vooral voor het eerste jaar zal de afschrijving  frustrerend zijn. Heb je net een nieuwe Tesla gekocht? Door de overschrijving van de auto op jouw naam ben je al duizenden euro’s kwijt.

Voor het bepalen van de omvang van de afschrijving gebruiken we normaal gesproken de koerslijst van de ANWB. Helaas is de koerslijst voor de Tesla nog niet te gebruiken. Er zijn namelijk nog niet voldoende marktgegevens beschikbaar. De afschrijving van de Tesla wordt lager doordat het een gewilde auto is. Voor de berekening gaan we uit van een afschrijving van 15% in het eerste jaar.

Stel, je auto kost nieuw € 78000. In het eerste jaar schrijf je af € 78000 x 15% =
€ 11700. De afschrijving is veel hoger dan voor de Peugeot en de VW Golf, maar daar heb je ook iets voor.

Wat kost de Tesla aan brandstof?

De auto rijdt volledig op stroom, dus is het verbruik afhankelijk van de kosten per kWh. Je kunt de kosten dus drukken door over te stappen naar een goedkope energieleverancier. Volgens Gaslicht.com kost een elektrische auto ongeveer € 4 per 100 kilometer, maar hierbij is uitgegaan van een middenklasse auto. De Tesla S ligt wel een categorie hoger, dus gaan we uit van € 4,50 per 100 kilometer.

Uitgaande van 15000 km per jaar kost de auto aan energie per jaar: 15000 / 100 kilometer = 150 x € 4,50 = € 675. Maandlasten worden dan: € 675 / 12 = € 56,25.

Wat ben je aan wegenbelasting kwijt?

Daar kunnen we kort over zijn. Je bent namelijk geen wegenbelasting verschuldigd. Dit is een flinke besparing als je het vergelijkt met onze andere testauto’s. Elektrische auto’s zullen in de toekomst waarschijnlijk niet gratis blijven. Als de Tesla’s nog populairder worden, loopt de overheid namelijk teveel inkomsten mis. Linksom of rechtsom moet er wel voldoende belastinggeld binnenkomen.

Wat kost de WA/Casco verzekering voor de Tesla?

Onze specialisatie is het verzekeren, dus wij hebben de beste autoverzekering geselecteerd tegen de laagste prijs. Hieruit blijkt dat vergelijken loont. Er zijn namelijk een aantal verzekeraars die blijkbaar de stelling hebben: “Wie een Tesla kan betalen, moet ook maar een forse verzekeringspremie betalen”. Daar werken wij uiteraard niet aan mee. Sommige verzekeraars zitten ruim boven de € 150 per maand voor een WA casco verzekering. Wij hebben de goedkoopste geselecteerd en komen op een premie van € 77 per maand. Wil jij ook besparen op je autoverzekering? Vergelijk jouw premie voor de autoverzekering maar eens met de concurrentie op Poliswijzer.nl.

Wat kost de Tesla S

Per maand:

Afschrijving in het eerste jaar: € 975
Brandstof: € 56
Motorrijtuigenbelasting: € 0
Autoverzekering: € 77
Totaal: € 1108

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 9 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie