Elektronica in auto kost 175 euro per jaar aan benzine
door Juul Dijkhuis
Sinds maart 2020 mogen we een groot deel van de dag nog maar 100 kilometer per uur rijden op snelwegen. Hierdoor rijdt de auto 25% zuiniger. Dat is mooi, maar wist je dat een verwarming, de radio en de airco in de auto je ook benzinegeld kosten? Hoeveel zuiniger kun je rijden door het uitzetten van de verwarming en de muziekinstallatie tijdens de rit?
Wij willen niet alleen snel van A naar B, maar ook zo comfortabel mogelijk. Het hebben van stoelverwarming zorgt er niet voor dat je sneller op je bestemming aan komt, maar prettig is het wel met koud weer. Een airco kost je ook geld, maar met de warme zomers van de laatste jaren wil je niet meer zonder als je er aan gewend bent.
De moderne auto zit vol met elektrische snufjes
Ook auto’s die nog op fossiele brandstoffen rijden zitten vol met elektronica. Je kunt tegenwoordig je auto al parkeren met een afstandsbediening. En dankzij de techniek in de auto houd je afstand met je voorligger. Moderne toepassingen vragen om energie, dus verbruik je ook meer energie (benzine).
Verbruik van 500 watt per 100 kilometer gebruikelijk
Per 100 gereden kilometers kun je ongeveer uitgaan van 500 watt aan verbruik bij koud of warm weer. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om airco en verwarmde stoelen, buitenspiegels en stuurwiel in je auto. Je verbrandt dus ongeveer een halve liter benzine extra per 100 kilometer. Als je 20.000 kilometer per jaar rijdt, komt het dus neer op 100 liter benzine extra. Uitgaande van € 1,75 per liter gaat het om jaarlijkse kosten van € 175.
Het meeste geld gaat op aan het verwarmen
Je verbruikt vooral extra brandstof bij zeer warm en koud weer. Bij warm weer moet de auto koelen, maar het verwarmen bij koud weer kost meer energie. Alleen al het verwarmen van de auto kan meer dan 1000 watt aan energie vragen van de auto. Het verwarmen van de voorruit vergt 800 watt. De stoelverwarming verbruikt 100 watt en de verwarming van de buitenspiegels 40 watt. Op een ritje van 100 kilometer kost je dit dus één liter aan benzine extra. Bij het elektrisch rijden vallen de kosten veel lager uit.
Besparen door minder comfort of goedkopere autoverzekering?
Je hoeft niet te besparen door comfort in te leveren. Je wilt natuurlijk niet in een ijskoude auto met beslagen ruiten rijden om goedkoper uit te zijn. Dat komt de veiligheid ook niet ten goede. Als je wilt besparen kun je beter jouw autoverzekering vergelijken. Met dezelfde of een betere dekking tegen een lagere premie kun je pas echt effectief besparen.
Juul Dijkhuis
Webredacteur
Laatste nieuws
-
Wijzigingen in de zorgverzekering van 2022
26 feb Welke wijzigingen in de zorgverzekering 2022 zijn al bekend? Wat gaat de zorgverzekering volgend jaa...
-
Elektronica in auto kost 175 euro per jaar aan benzine
22 feb Handig en prettig een stoelverwarming en airco in je auto, maar het kost je wel benzine. Hoeveel ene...
-
Last van het beleid van zorgverzekeraars bij de apotheek?
18 feb Verzekerden van Achmea kunnen voor bepaalde hulpmiddelen niet meer bij de apotheek terecht. Hoe kome...
-
Elektrische auto verliest actieradius tijdens extreme kou
17 feb Koud weer en de elektrische auto is niet echt een gelukkige combinatie. Waar laat de elektrische aut...
-
Huis Verbouwen? Check je woonverzekering!
11 feb Tijdens en na het verbouwen van je huis hebben jouw inboedelverzekering en de opstalverzekering aand...