Gemeente aansprakelijk stellen voor autoschade - Kan dat?
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
In 2013 is een man deels verlamd geraakt door een obstakel in de weg. De verzekeraar Unigarant wil de wegbeheerder jaren later voor de financiële schade aansprakelijk stellen. Kan dit zomaar en wanneer kun je de wegbeheerder zelf aansprakelijk stellen voor autoschade?
Gemeente Dordrecht is aansprakelijk gesteld door Unigarant
In de gemeente Dordrecht is in 2013 een automobilist tegen zogenaamde pollers gebotst. Dat zijn paaltjes op de weg die weg kunnen zakken in het wegdek. Deze paaltjes worden gebruikt om bijvoorbeeld de binnenstad af te schermen van autoverkeer. De gemeentelijke reinigingsbedrijven kunnen de paaltjes laten zakken zodat ze er wel langs kunnen. De ongelukkige automobilist die er in 2013 op is gereden, is invalide geraakt. Dit heeft naast het lichamelijke en emotionele leed ook behoorlijke financiële gevolgen. De verzekeraar Unigarant claimt nu € 2,1 miljoen van de gemeente. Er werd namelijk niet voldoende gewaarschuwd langs de weg voor de pollers.
Kun je de gemeente ook aansprakelijk stellen voor autoschade?
De wegbeheerders moeten zorgen voor een veilige weg. Maar ze kunnen niet 24 uur per dag het wegdek scannen op gevaren. Toch zijn ze wel aansprakelijk voor schade als de wegbeheerder iets te verwijten valt. Een boom langs de weg waait bijvoorbeeld om door een flinke storm. Je hebt pech, want je rijdt net op deze weg en botst tegen de boom aan. Als de wegbeheerder kan aantonen dat de bomen goed onderhouden zijn, is de wegbeheerder niet aansprakelijk te stellen voor deze autoschade. Het is een ander verhaal als de wegbeheerder op de hoogte is gesteld van de omgevallen boom en de volgende dag rijd je met de auto tegen deze boom aan.
Hoe kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor autoschade?
Stap één is uitzoeken wie de wegbeheerder is. Op de wegen door de stad is het waarschijnlijk de gemeente, maar toch moet je het zeker weten voordat je iemand aansprakelijk kunt stellen. Dat kun je uitzoeken op de website van de Rijkswaterstaat. Vul hier de straatnaam en de plaats in en je ziet wie de wegbeheerder is. Vervolgens kun je de wegbeheerder schriftelijk aansprakelijk stellen voor de autoschade. Heb je een WA + Casco autoverzekering? De verzekeraar zorgt in dat geval voor het verhalen van de autoschade. Ook kun je de rechtshulpverzekering inschakelen voor het verhalen van autoschade.
Kans van slagen is klein
De wegbeheerder is niet aansprakelijk als de autoschade niet door ze te voorkomen was. Dat is een ruim begrip. Bij het aansprakelijk stellen is het aan jou om aan te tonen dat het verwijtbaar is richting de wegbeheerder. Een lastige opgave dus. Daar komt nog bij dat er nog meer manieren zijn voor de wegbeheerder om zich te verschuilen. Ze zijn namelijk vaak ook niet aansprakelijk als de autoschade is ontstaan door onvoldoende onderhoud aan het groen. Ze hoeven alleen maar aan te tonen dat ze geen geld hadden voor het onderhoud.
Zorg er dus liever voor dat je auto gewoon goed verzekerd is. Met de meest uitgebreide autoverzekering draagt de verzekeraar de autoschade. Vergelijk wel eerst even autoverzekeringen. De verschillen tussen verzekeraars zijn namelijk groot.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov