Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Met de dashcam in de auto op vakantie – Is dat verstandig?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Je kent ze wel van de Russische beelden van crashes, de dashcam. In Rusland worden deze camera’s in de auto verplicht gesteld door verzekeraars. In Nederland en in de rest van Europa zijn we nog niet zover. Je mag wel opnames maken met de dashcam, maar niet in alle Europese landen is het toegestaan. Lees over de regels in de rest van Europa voordat je met de auto op vakantie gaat naar het buitenland.

dashcam.jpeg

Een dashcam is een cameraatje achter de voorruit voor het maken van camerabeelden van gebeurtenissen vóór jouw auto. De beelden kan de verzekeraar gebruiken voor de schadeafwikkeling, maar niet alle verzekeraars gebruiken de beelden. Let wel goed op wat wel en niet mag. In andere Europese landen gelden weer andere regels voor de dashcam. Waar moet je rekening mee houden als je met de auto op vakantie gaat buiten Nederland?

Wat zijn de regels voor de dashcam in Nederland?

De dashcam mag jouw zicht niet belemmeren, dat is een logische voorwaarde. Je mag filmen op de openbare weg, maar er gelden wel restricties over wat je mag met de beelden. Je mag de beelden ook verspreiden, maar personen mogen niet herkenbaar in beeld. Ook kentekens mogen niet leesbaar zijn. Met toestemming van de personen en de eigenaren van de voertuigen is herkenbaarheid weer geen probleem. De beelden van de dashcam kunnen als bewijs dienen, maar officieel mogen ze alleen met toestemming van een rechter gebruikt worden als bewijsmateriaal.

Hoe zit het in de ons omringende landen met de dashcam?

In België mag je een dashcam in je auto hebben, maar je mag de beelden niet publiceren. In Duitsland is het nog niet helemaal duidelijk. Op zich mag het, maar de dashcam mag niet constant alles opnemen. Fragmenten opslaan mag vermoedelijk wel, maar er zijn nog vraagtekens. Een rechtelijke uitspraak heeft nog niet bevestigd wat toegestaan is. Rijd je ook door Luxemburg? Haal de dashcam dan weg. Het mag hier niet. 

dashcam-op-vakantie.jpeg

Rijd je naar de zon? Laat de dashcam uit voorzorg thuis

Frankrijk heeft nog geen wetgeving gericht op de dashcam. Ze hebben wel erg strikte regels over het filmen in het openbaar. Uit voorzorg kun je maar beter niet filmen. In Italië is de regelgeving vergelijkbaar met Nederland. In Spanje hebben ze afwijkende regels. De dashcam wordt afgeraden.  Er mag niet zomaar gefilmd worden in openbare ruimte. Niet doen dus.

Wat zijn de regels in andere Europese landen?

In Hongarije mag je filmen, maar alleen met een lage resolutie en binnen vijf dagen moet je de beelden weer wissen. In Oostenrijk is de dashcam verboden. Je mag namelijk geen opnames van mensen maken zonder toestemming. Het Verenigd Koninkrijk verbiedt de dashcam niet, maar de dashcam mag niet in jouw zicht hangen of de bestuurder afleiden.

Controleer ook gelijk even of jouw auto goed verzekerd is voordat je op vakantie gaat. Is schade aan je eigen auto wel verzekerd als je per ongeluk de plaatselijke snackcar omver rijdt? Wist je dat je door over te stappen naar een andere verzekeraar tegen dezelfde of zelfs een lagere premie vaak kunt kiezen voor een allrisks autoverzekering? Bereken het maar eens voor jouw auto.

Geactualiseerd: 16-05-2019

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 16 mei 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie