Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Neem contact met ons op.
  • Facebook
  • Twitter

10 tips bij afsluiten van een autoverzekering

door Juul Dijkhuis

Een autoverzekering afsluiten is simpel. Vooral als je eerst onze 10 tips leest. Autoverzekeringen die hetzelfde lijken kunnen onderling op cruciale punten van elkaar afwijken. Met onze 10 tips koop je geen kat in de zak. Ook in onze vergelijker nemen wij naast de premie natuurlijk ook de voorwaarden mee in de vergelijking.

autoverzekeringen-vergelijken-is-simpel-groot.png

Tip #1 – Heb je een nieuwe of een jonge auto? Ga voor de nieuwwaarderegeling!

Bij het verzekeren van een nieuwe of een jonge auto doe je er verstandig aan om goed te letten op de nieuwwaarderegeling. Autoverzekeraars met deze regeling gaan bij schadeafwikkeling uit van de nieuwwaarde van de auto. Bij een flinke schade kan het een groot verschil maken hoe hoog de waarde van de auto wordt ingeschat. Sommige verzekeraars bieden de nieuwwaarderegeling aan voor een periode van één jaar. Andere verzekeraars juist voor drie jaar. Dit is een groot verschil. Na afloop van deze periode wordt er namelijk uitgegaan van de dagwaarde. Sommige verzekeraars keren een extra bedrag uit boven de dagwaarde, bijvoorbeeld 10% boven de dagwaarde.

Tip #2 – Neem geen genoegen met een hoog eigen risico

Het eigen risico is het deel van de schade waar je zelf voor opdraait. Bij een schade van € 2000 en een eigen risico van € 350, krijg je dus € 1650 uitgekeerd. Verzekeraars hanteren verschillende bedragen aan eigen risico en sommige verzekeraars zelfs helemaal niets. Dit is iets om rekening mee te houden. 

Tip #3 – Is er sprake van schadesturing?

Verzekeraars kunnen afspraken hebben met schadeherstellers. Als je naar een schadehersteller gaat waar geen afspraken mee gemaakt zijn, krijg je mogelijk niet de volledige schade uitgekeerd. Een andere optie is een hoger eigen risico bij een niet gecontracteerde schadehersteller. Als jij bij schade naar een schadebedrijf van jouw voorkeur wilt gaan, is het belangrijk om te letten op deze zogenaamde schadesturing.

kilometrage.jpg
 

Tip #4 – Hoeveel kilometers rijd je per jaar?

Verzekeraars kunnen de hoogte van de premie af laten hangen van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Als je minder rijdt, kan de premie ook lager uitvallen. Toch is het belangrijk dat je een eerlijke inschatting maakt. Een te lage opgave kan gevolgen hebben bij het vergoeden van een autoschade. Maar je wordt bijvoorbeeld niet op een verkeerde inschatting afgerekend als het om kleine verschillen gaat.

Tip #5 – Kies de juiste verzekeringsvorm

Je bent verplicht om minimaal de WA verzekering af te sluiten. Deze autoverzekering biedt dekking tegen de wettelijke aansprakelijkheid. De uitgebreidere WA beperkt casco is in veel gevallen een aanrader. Deze verzekering biedt bijvoorbeeld ook dekking bij diefstal, aanrijding met loslopende dieren en tegen ruitbreuk. Voor nieuwe en jonge auto’s kun je het beste kiezen voor de WA casco verzekering. Deze verzekering vergoedt ook jouw schade bij het veroorzaken ervan. Schade door bijvoorbeeld een aanrijding of vandalisme aan de auto keert jouw verzekeraar dus uit.

Tip #6 – Vergeet de accessoires niet

Accessoires die standaard op nieuwe auto’s zitten, zijn meeverzekerd. Extra toegevoegde accessoires moeten speciaal opgegeven worden voor de autoverzekering. Bijvoorbeeld een later aan de auto gemonteerde trekhaak is niet standaard meeverzekerd. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn bij een airconditioning, lederen bekleding en duurdere velgen. Zelfs een andere lak kan als accessoire meeverzekerd worden. Bij het vergelijken van de autoverzekering kun je in onze vergeljker de waarde van de zelf toegevoegde accessoires aan de vergelijking toevoegen.

inzittenden.jpg

Tip #7 – Kies niet standaard voor de ongevallen inzittendenverzekering

Een veel gekozen aanvullende verzekering is de ongevallen inzittendenverzekering. Deze verzekering keert een bedrag uit bij invaliditeit of overlijden van een inzittende ten gevolg van een ongeval. Tegen een iets hogere premie kun je bij sommige verzekeraars kiezen voor de schadeverzekering inzittenden. Bij blijvende invaliditeit keert deze verzekering de werkelijke kosten uit. Bij invaliditeit heb je namelijk levenslang geen inkomen meer en hoge kosten voor aanpassingen. Deze verzekering biedt ook dekking bij materiële schade door een ongeval. Het verzekerd bedrag in de ongevallen inzittendenverzekering gaat om tienduizenden euro’s. Bij de schadeverzekering inzittenden bedraagt het verzekerd bedrag vaak één miljoen euro of zelfs nog meer.

Tip #8 – Bespaar niet op de verkeerde manier

Je kunt besparen door genoegen te nemen met een beperktere dekking, maar dat is niet de juiste manier. Je moet niet inleveren op kwaliteit als het niet nodig is. Bij een ongeval baal je als je een te beperkte dekking hebt. Vergelijk jouw autoverzekering en kies de beste dekking tegen de laagste prijs.

10 tips besparen.jpg

Tip #9 – Gebruik schadevrije jaren slim

Heb je schadevrije jaren opgebouwd in een andere auto die je nog verzekerd hebt? Misschien kun je gebruik maken van de tweede autoregeling. Hiermee kun je een extra korting krijgen gebaseerd op de opgebouwde schadevrije jaren in de eerste auto. Heb je bijvoorbeeld ook nog opgebouwde schadevrije jaren in een verzekering van een oude camper? Misschien kan het uit om deze schadevrije jaren te gebruiken voor je autoverzekering.

Tip #10 – Voorkom dubbele verzekeringen

Een rechtsbijstandsverzekering als aanvullende verzekering voegt weinig toe als je ook een gezinsrechtsbijstandsverzekering inclusief verkeer hebt. Verzekeraars kiezen er ook steeds vaker voor om pechhulp aanvullend mee te verzekeren. Dat heeft geen zin als je al bij de ANWB of Route Mobiel zit. Denk om het opzeggen van de oude autoverzekering bij het afsluiten van een nieuwe. De nieuwe verzekeraar zegt de oude autoverzekering namelijk niet voor de op. Verzekeraars kunnen een opzegtermijn van één maand aanhouden. Bij het opzeggen van de autoverzekering per 9 juni stopt de verzekering dus pas per 9 juli. Houd hier rekening mee bij het vergelijken en het overstappen. 

Met deze tips in je achterhoofd kun je nu gaan vergelijken. Succes! Als er vragen zijn, horen wij dat graag van jou.

Geactualiseerd: 07-03-2019

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie