Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Zijn Nederlanders massaal oververzekerd?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Marktscan-collectieve zorgverzekering.jpgNederlanders kiezen voor zekerheid, maar het oververzekerd zijn dreigt. Wij geven met z'n allen 5% van ons inkomen uit aan verzekeringen en zijn vaak oververzekerd volgens NPOradio1.nl. Hoe kun je dat voorkomen?

Je sluit verzekeringen af om te voorkomen dat je bij schade zelf voor een flinke kostenpost staat. Sommige verzekeringen kun je niet zonder, andere verzekeringen kun je gerust de deur uit doen. Kritisch kijken of je niet oververzekerd bent is lonend. Zo houd je geld over.

Is jouw zorgverzekering niet te ruim?

De basisverzekering vergoedt de meest noodzakelijke zorg. Medicijnen, ziekenhuisopnames en de huisarts worden betaald vanuit de basisverzekering. Je kiest een aanvullende zorgverzekering voor een ruimere dekking. Bijvoorbeeld de fysiotherapeut en de tandarts worden betaald vanuit de aanvullende verzekering. Maar kan het uit om € 15 per maand te betalen voor een aanvullende tandartsverzekering, of is dit een voorbeeld van oververzekerd zijn? Het kan zeker niet uit als je maar twee keer per jaar naar de tandarts gaat voor een controle en verder nooit problemen hebt. Kies alleen een aanvullende verzekering als het echt nodig is. Stem jouw behoefte aan medische zorg af op de kosten die je waarschijnlijk maakt. Vergelijk en weet wat je echt moet verzekeren.

Verzeker een oude auto niet alsof het een nieuwe auto is

Voor een nieuwe auto kies je voor de WA casco. Is de auto na 8 jaar nog steeds WA casco verzekerd? Waarschijnlijk ben je oververzekerd. Ook hiervoor geldt dat je moet blijven vergelijken om er zeker van te zijn dat je niet teveel kwijt bent aan premie. Waarschijnlijk ben je beter af met de WA beperkt casco of alleen maar de WA verzekering. Voor de dure WA casco wordt er namelijk uitgegaan van de nieuwwaarde van de auto.

vergelijk-eenvoudig-je-huidige-zorgpakket-groot (002).jpgVerzeker in een reisverzekering niet wat al in de zorgverzekering zit

De zorgverzekering biedt een wereldwijde dekking, maar niet altijd het volledige bedrag is verzekerd. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Mogelijk biedt de zorgverzekeraar dan wel een volledige dekking in het buitenland. In dat geval hoef je medische kosten niet mee te verzekeren in de reisverzekering. Met een dubbele dekking ben je oververzekerd. 

Is de rechtsbijstandsverzekering echt noodzakelijk?

Er zijn rechtsbijstandsverzekeringen voor het gehele gezin. In de autoverzekering kun je rechtsbijstand aanvullend meeverzekeren. Maar het hoeft natuurlijk niet dubbelop. Heb je beide dekkingen? Zeg de rechtsbijstandsverzekering gekoppeld aan de autoverzekering dan op. Is jouw auto WA casco verzekerd? In dat geval kun je uberhaupt twijfelen over de toegevoegde waarde van de rechtshulp. De verzekeraar komt bij schade namelijk al op voor jouw rechten. Verzekeraars bieden ook nog de zogenaamde verhaalsbijstandsverzekering. Deze dekking hoeft in ieder geval niet als je WA casco verzekerd bent. Een duidelijk voorbeeld van oververzekerd zijn.

Veel mensen zijn oververzekerd, maar daarnaast is het te duur verzekeren ook een probleem. Waarom zou je teveel betalen als een andere verzekeraar dezelfde dekking biedt tegen een lagere premie? Binnenkort kun je op Poliswijzer.nl ook woonverzekeringen vergelijken. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 28 december 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.