Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Kun je diefstal uit de auto claimen op de reisverzekering?

Je gaat met een volle auto op vakantie naar het buitenland en tijdens een korte stop wordt de auto leeggeroofd. Je kunt deze schade claimen op de reisverzekering, maar er zijn beperkingen. In de reisverzekering kun je ook de aanvullende dekking pechhulp voor je auto meeverzekeren. Als je zonder een goede voorbereiding en goede verzekering op vakantie gaat, kunnen de financiële gevolgen groot zijn.

auto reisverzekering

Diefstal uit auto: inboedelverzekering, autoverzekering of reisverzekering?

Bij diefstal uit je auto kun je een claim indienen op de autoverzekering. Maar deze verzekering biedt geen dekking voor gestolen bagage uit je auto. Een andere optie is het claimen op de inboedelverzekering. Helaas is de dekking bij diefstal uit de auto in deze verzekering zeer beperkt en is dat ook niet standaard verzekerd. De verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld maar maximaal € 200. De derde en beste optie is het claimen op de reisverzekering. Reisverzekeraars willen de schade vergoeden, maar ze hebben wel voorwaarden waaraan je moet voldoen. Wij leggen uit hoe het zit met het claimen op de reisverzekering.

1. Waardevolle bagage

Waardevolle bagage in je auto laten liggen zorgt voor extra risico’s. Autodieven hoeven maar een autoruit in te slaan om alle spullen uit de auto te halen. Daarom kijkt de verzekeraar bij een schadeclaim of het een slimme keuze was om de spullen in de auto achter te laten. Je auto parkeren bij een picknickplaats en één kilometer bij jouw auto vandaan gaan picknicken is geen verstandige keuze met een volgepakte auto. In sommige gevallen kun je diefstal niet voorkomen. Je wordt bijvoorbeeld bedreigd of je spullen worden gestolen terwijl je bij de auto staat. In dat soort gevallen biedt de reisverzekering dekking.  

2. Leg niets in het zicht 

Koffers op de achterbank van een geparkeerde auto laten staan lokt een auto-inbraak uit. Verzekeraars kunnen bij inbraak in de auto als voorwaarde stellen dat de spullen van buitenaf niet zichtbaar zijn. In een kofferbak met een hoedenplank kun je jouw bagage verstoppen. Zo voorkom je een afwijzing van de schadeclaim op de reisverzekering. 

3. Sporen van schade  

Een ander vereiste voor dekking op de reisverzekering is dat er sporen van braak aan de auto zitten. Diefstal uit een niet afgesloten auto kun je normaal gesproken niet claimen op de reisverzekering. De inbraakschade aan de auto zelf kun je eventueel claimen op de autoverzekering. Er volgt geen vergoeding voor de autoschade als de auto uitsluitend WA verzekerd is. 

4. Doe altijd aangifte ter plekke

Vergeet vooral niet om aangifte te doen bij de lokale politie. De verzekeraar wil een bewijs zien dat je aangifte hebt gedaan. Later nog vanuit Nederland een aangifte doen gaat niet lukken en heeft ook geen zin meer. Het moest gebeuren kort na de diefstal.

Dekking voor de auto (reisverzekering)

Wist je dat je jouw auto zelf ook kunt verzekeren tijdens de vakantie? De automobilistenhulp is een aanvullende dekking in de reisverzekering. De verzekeraar vergoedt bij pech de plaatselijke sleepkosten of vervangend vervoer. De aanvullende dekking kun je zowel extra afsluiten in de doorlopende reisverzekering als de kortlopende reisverzekering. Met deze aanvulling ben je erg blij bij pech onderweg. Zorg er wel voor dat je niet dubbel bent verzekerd. Je bent bijvoorbeeld deels dubbel verzekerd als je ook nog recht hebt op hulp vanuit het automerk. Lees wel hoe bijvoorbeeld een vervangende auto verzekerd is. Mogelijk is de hulp vanuit het automerk zeer beperkt.


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 145
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering met annuleringsdekking.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie