Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Tent verzekeren in reisverzekering

Ga je met de tent naar een camping? Tijdens het kamperen kunnen je spullen worden gestolen uit de tent als je een dagje op pad bent. Ook kan je tent kapot gaan. Wij leggen uit hoe het dan zit met de dekking in de reisverzekering (camping verzekering) en geven tips om diefstal uit de tent te voorkomen. 

Ga snel naar:

tent verzekeren

Reisverzekering kamperen

Er is geen recreatiepark verzekering afgesloten door de eigenaar van de camping waar je schade op kunt claimen. Ook andere verzekeringen van jezelf kun je geen schade aan je camping spullen op claimen. De reisverzekering is dus eigenlijk onmisbaar als je op vakantie gaat. De financiële schade kan namelijk hoog oplopen. Schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan spullen van iemand anders, is wel meeverzekerd op jouw aansprakelijkheidsverzekering

Campingspullen verzekerd met bagagedekking reisverzekering

De spullen die je meeneemt naar de camping vallen onder de bagagedekking van je reisverzekering. Gaat je kampeeruitrusting kapot? Dan is dat gedekt. Voor dekking bij diefstal van de spullen uit de tent zijn er uitzonderingen.

Geen dekking bij diefstal uit tent als je weg bent

Waardevolle spullen in een tent leggen en zelf weggaan is vragen om problemen. Door het openritsen van je tent kan iemand alle waardevolle spullen uit je tent stelen. Je kunt met een beetje moeite het openritsen voorkomen door het plaatsen van een slotje, maar dat is ook niet de ultieme oplossing. Met een scherp voorwerp is de tent binnen een paar seconden op een ruwe manier te openen. Daarom zijn je camping spullen in deze gevallen niet verzekerd.

Vooral op campingplaatsen met veel tenten is er een vorm van sociale controle. Het zal opvallen als iemand anders jouw tent openritst en jouw spullen pakt. Toch is deze vorm van toezicht niet voldoende voor dekking op de (doorlopende) reisverzekering. Je kunt niet van andere gasten verwachten dat ze constant op jouw spullen letten. Ook in dit geval zal een claim bij diefstal op de reisverzekering niet lukken. Maar je wilt niet met al je koffers naar de campingbingo of naar een leuke markt in de omgeving. Wat is hierin de oplossing?

Wel dekking bij diefstal uit tent als je zelf in de tent bent

Een diefstal kan nog veel brutaler. Je ligt in de tent te slapen, je tent wordt opengesneden en vanuit een gat in de tent worden je spullen gestolen. In dat geval zal de reisverzekering dekking bieden. Je hebt namelijk alle voorzorgsmaatregelen getroffen om diefstal van je waardevolle spullen te voorkomen. Let wel goed op het maximaal te verzekeren bedrag in de reisverzekering. Als je voor € 3000 aan spullen meeneemt, moet de bagage ook verzekerd zijn voor minimaal € 3000.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Huur een campingkluis om diefstal te voorkomen

Op kleding en gebruiksvoorwerpen voor op de camping zullen dieven het niet voorzien hebben. Het gaat om je kostbare spullen die je moet beschermen. Je kunt een campingkluis overwegen, tenminste als de camping het biedt. Tegen betaling krijg je een afsluitbare kluis met mogelijk ook nog cameratoezicht. Het kost je geld, maar zo bescherm je wel je spullen. Bij diefstal uit de kluis kun je nog steeds geen beroep doen op de reisverzekering, maar zo verklein je het risico voor jezelf wel.

Tijdelijk camping spullen opslaan in auto voor dekking

Wat een oplossing kan zijn is om de waardevolle spullen tijdelijk in de auto te leggen. De reisverzekering biedt dekking als de spullen uit je auto worden gestolen. Let wel goed op de voorwaarden die verzekeraars stellen in de polisvoorwaarden. De vereisten verschillen per verzekeraar. Een verzekeraar kan dekking bieden bij diefstal uit de auto onder de volgende voorwaarden:

  • Er zijn sporen van braak aan de auto
  • De spullen waren van buiten de auto niet zichtbaar
  • De auto stond op een veilige plek

Vooral de laatste voorwaarde is een lastige. Wanneer kun je een plek als ‘veilig’ bestempelen? Voor te stellen is dat een verzekeraar de auto op de campingplaats zelf veilig vindt. Toch is het aan de verzekeraar om te beoordelen wat veilig is en wat niet. Bij twijfel kun je vooraf de situatie voorleggen aan de alarmcentrale van de verzekeraar. Als zij akkoord geven, weet je dat je dekking hebt als diefstal uit de auto je toch overkomt.

Tent verzekeren met reisverzekering

Je tent zelf valt net als je camping spullen onder de bagagedekking. Is je tent kapot gegaan tijdens het kamperen? Dan krijg je de schade aan je tent vergoed. Is je tent zo erg beschadigd dat je er niet meer in kunt slapen? Neem dan contact op met de verzekeraar om te overleggen wat je het beste kunt doen, zoals een nieuwe tent kopen voor de rest van de vakantiedagen of een hotelovernachting regelen. 
 
Je kunt je helaas niet aanvullend verzekeren zodat je spullen in de tent altijd goed verzekerd zijn. Je tent zelf is wel verzekerd. Een reisverzekering is niet alleen belangrijk vanwege je spullen, maar ook als er iets met jouzelf of een familielid gebeurt. 

Geactualiseerd: woensdag 3 juli 2024

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 172
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie