Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Ben je goed verzekerd voor onverwachte gebeurtenissen tijdens kamperen?

Tijdens het kamperen kun je voor een dilemma staan. Laat je jouw spullen achter als je naar de supermarkt gaat, of sleep je alle spullen mee? Het handigst is het goed afsluiten van je tent en de spullen laten liggen in de afgesloten tent. De verzekeraar waar de reisverzekering loopt denkt daar anders over. Hoe zit het met de dekkingen in de zogenaamde “camping verzekering”?

camping verzekering

Voor dekking tegen diefstal in de reisverzekering is het belangrijk dat je het potentiële dieven niet te eenvoudig maakt. Waardevolle spullen in een tent leggen en zelf weggaan is vragen om problemen. Door het openritsen van je tent kan iemand alle waardevolle spullen uit je tent stelen. 

Je kunt met een beetje moeite het openritsen voorkomen door het plaatsen van een slotje, maar dat is ook niet de ultieme oplossing. Met een scherp voorwerp is de tent binnen een paar seconden op een ruwe manier te openen. Maar je wilt niet met al je koffers naar de campingbingo of naar een leuke markt in de omgeving. Wat is hierin de oplossing?

Je moet zelf voor een verzekering zorgen

Er is geen recreatiepark verzekering afgesloten door de eigenaar van de camping waar je de schade op kunt claimen. Ook andere verzekeringen van jezelf kun je geen schade aan je spullen op claimen. De reisverzekering is dus eigenlijk onmisbaar als je op vakantie gaat. De financiële schade kan namelijk hoog oplopen. Schade door jouw aansprakelijkheid is mogelijk wel meeverzekerd op jouw AVP

Vriendelijke buren letten wel op je tent

Vooral op campingplaatsen met veel tenten is er een vorm van sociale controle. Het zal opvallen als iemand anders jouw tent openritst en jouw spullen pakt. Toch is deze vorm van toezicht niet voldoende voor dekking op de (doorlopende) reisverzekering. Je kunt niet van andere gasten verwachten dat ze constant op jouw spullen letten. Ook in dit geval zal een claim bij diefstal op de reisverzekering niet lukken.

Huur een campingkluis

Op kleding en gebruiksvoorwerpen voor op de camping zullen dieven het niet voorzien hebben. Het gaat om je kostbare spullen die je moet beschermen. Je kunt een campingkluis overwegen, tenminste als de camping het biedt. Tegen betaling krijg je een afsluitbare kluis met mogelijk ook nog cameratoezicht. Het kost je geld, maar zo bescherm je wel je spullen. Bij diefstal uit de kluis kun je nog steeds geen beroep doen op de reisverzekering, echter zo verklein je het risico voor jezelf wel.

diefstal-auto-onderdelen.png

Tijdelijk de spullen opslaan op een veilige plek

Wat een oplossing kan zijn is om de waardevolle spullen tijdelijk in de auto te leggen. De reisverzekering biedt dekking als de spullen uit je auto worden gestolen. Let wel goed op de voorwaarden die verzekeraars stellen in de polisvoorwaarden. De vereisten verschillen per verzekeraar. Een verzekeraar kan dekking bieden bij diefstal uit de auto onder de volgende voorwaarden:

  • Er zijn sporen van braak aan de auto
  • De spullen waren van buiten de auto niet zichtbaar
  • De auto stond op een veilige plek

Vooral de laatste voorwaarde is een lastige. Wanneer kun je een plek als ‘veilig’ bestempelen? Voor te stellen is dat een verzekeraar de auto op de campingplaats zelf veilig vindt. Toch is het aan de verzekeraar om te beoordelen wat veilig is en wat niet. Bij twijfel kun je vooraf de situatie voorleggen aan de alarmcentrale van de verzekeraar. Als zij akkoord geven, weet je dat je dekking hebt als diefstal uit de auto je toch overkomt.

Er is wel dekking als je zelf in de tent bent

Een diefstal kan nog veel brutaler. Je ligt in de tent te slapen, je tent wordt opengesneden en vanuit een gat in de tent worden je spullen gestolen. In dat geval zal de reisverzekering dekking bieden. Je hebt namelijk alle voorzorgsmaatregelen getroffen om diefstal van je waardevolle spullen te voorkomen. Let wel goed op het maximaal te verzekeren bedrag in de reisverzekering. Als je voor € 3000 aan spullen meeneemt, moet de bagage ook verzekerd zijn voor minimaal € 3000.
 
Je kunt je helaas niet aanvullend verzekeren zodat je spullen in de tent altijd goed verzekerd zijn. Je kunt bijvoorbeeld wel een aanvullende dekking kiezen voor het verzekeren van de zorgkosten en vervangend vervoer. Een camper verzekeren kan alleen met een speciale camperverzekering. Hier bieden wij geen vergelijking voor aan.

Geactualiseerd: donderdag 25 mei 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 172
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie