Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Auto uitlenen: wat zijn de gevolgen voor de verzekering?

Je auto uitlenen aan bijvoorbeeld je kinderen, vrienden of buurman is een kleine moeite, maar niet zonder risico’s. De autoverzekering biedt dekking. Natuurlijk wel op voorwaarde dat de lener bevoegd is om in een auto te rijden. Er zijn enkele aandachtspunten voor de verzekering waar je rekening mee moet houden bij het uitlenen van je auto. Bij eventuele schade door de lener, kun je tegen hoge kosten aanlopen. Zelfs als je een WA casco verzekering hebt. Doordat jij de eigenaar bent van de auto daalt namelijk het aantal schadevrije jaren die je zelf zorgvuldig hebt opgebouwd. Hierdoor betaal je de komende jaren een hogere premie.

Ga snel naar:

auto uitlenen

Maak goede afspraken als je je auto uitleent

Als je auto niet WA casco (all risk) verzekerd is, kun je in één klap je auto verliezen. Maak daarom goede afspraken als jij je auto uitleent. Bijvoorbeeld wie wat betaalt als er schade is die niet is gedekt in de autoverzekering of als er een eigen risico geldt. Ook als je een auto leent trouwens, want een auto lenen is ook niet zonder risico’s. Een auto lenen is niet te vergelijken met het lenen van een fiets. Dat komt door de verantwoordelijkheid die kleeft aan het bezitten en besturen van een auto. Ook gaat het bij een auto vaak om grote financiële belangen. In meerdere opzichten is het lenen van een auto niet aan te raden. Een geleende auto is verzekerd, maar als er een ongeluk veroorzaakt is, kan dit alsnog financiële gevolgen hebben.

Auto uitgeleend schade: wie is verantwoordelijk?

De eigenaar van een auto is verantwoordelijk voor schade aangericht met zijn of haar auto. Bij het uitlenen ben je verantwoordelijk voor het gedrag van de bestuurder. Als de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft, kan het jouw probleem zijn. Een door de lener veroorzaakte schade kan de tegenpartij verhalen bij de verzekeraar van jouw auto. Het kan gaan om een deukje van honderden euro’s, maar het kan ook om honderdduizenden euro’s gaan bij zwaar lichamelijk letsel. De schade aan de tegenpartij valt onder de WA autoverzekering. Of schade aan de eigen auto ook wordt uitgekeerd door de verzekeraar, hangt af van de gekozen verzekeringsvorm; WA beperkt casco of WA volledig casco (all risk).

Terugval in schadevrije jaren bij schadeclaim

Bij het indienen van een schade verlies je mogelijk schadevrije jaren (no claimkorting) waardoor de premie stijgt. Dit gebeurt ook als de lener de schade heeft veroorzaakt. Maakt je dochter bijvoorbeeld schade met jouw auto? Dan gaat dit bij een schadeclaim ten koste van je eigen schadevrije jaren. Door een claim op de autoverzekering zakt de korting bijvoorbeeld van 60% naar 35%. De gevolgen merk je meerdere jaren, want het volgende verzekeringsjaar stijgt de korting misschien weer naar 40%, maar je zit nog steeds on der het niveau van vóór de schadeclaim.

Auto uitlenen: wie betaalt het eigen risico?

De terugval in schadevrije jaren heeft al grote financiële gevolgen. Daar kan ook nog eigen risico bij op komen. Verzekeraars kunnen bij een geclaimde schade een deel van het schadebedrag jouw probleem maken. Er zijn autoverzekeringen met een eigen risico van € 0 of € 150, maar het kan ook veel hoger oplopen. Sommige verzekeraars brengen ook nog een extra eigen risico in rekening als de bestuurder ten tijde van een ongeval een jonge bestuurder tot 24 jaar oud is. 

Auto uitlenen buitenland

De autoverzekering is geldig in landen binnen de Europese Unie. Je auto uitlenen aan je kinderen voor een vakantie is niets op tegen. De lener mag dus ook gewoon naar het buitenland rijden.

Het moet wel echt gaan om uitlenen

Uitlenen wil zeggen dat de lener niet het meeste in de auto rijdt. Het is niet de bedoeling dat ouders een auto op hun naam zetten en verzekeren terwijl de zoon of dochter de regelmatige bestuurder is. De zoon of dochter moet in dit geval bij de verzekeraar worden aangewezen als regelmatige bestuurder. Jonge bestuurders tot 24 jaar betalen naar verhouding een hoge premie, maar de auto van kinderen verzekeren via de ouders om de premie te verlagen is niet toegestaan. 

Speciale verzekering voor uitlenen auto

Met de OHRA Leenautoverzekering kun je de risico’s van het uitlenen van jouw auto per dag verzekeren. Zowel de uitlener als de lener kan deze verzekering afsluiten vanaf € 6 per dag. Als de auto ook in het buitenland wordt gebruikt, stijgt de premie met € 1 per dag. Met deze verzekering ondervang je de nadelen van het uitlenen. 

Uitlenen auto aansprakelijkheidsverzekering?

Is in de aansprakelijkheidsverzekering auto uitlenen ook verzekerd? Jij draagt de eindverantwoordelijkheid voor een ongeval aangericht met jouw auto, maar toch kun je de lener aansprakelijk stellen voor de schade. Het probleem is dat de schade niet ingediend kan worden bij een verzekeraar. Ook niet op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. In de aansprakelijkheidsverzekering zijn schades door motorrijtuigen namelijk helaas uitgesloten.

Maak dus goede afspraken bij het uitlenen van de auto. Let er wel op dat de afspraken ook na te komen zijn. De financiële belangen kunnen namelijk zeer groot zijn. Leg de afspraken het liefst op schrift vast. In de praktijk is dat wel veel gevraagd, maar dat is de enige manier om er duidelijke afspraken over te maken. Het feit dat de auto verzekerd is, wil nog niet zeggen dat het goed geregeld is.

Geactualiseerd: donderdag 11 april 2024

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie