Auto uitlenen kan nare gevolgen hebben
Je auto uitlenen is een kleine moeite, maar niet zonder risico’s. Bij schade kun je tegen hoge kosten aan lopen, ook als je tegen de schade verzekerd bent. Door de schade daalt mogelijk het aantal schadevrije jaren. Hierdoor betaal je de komende jaren een hogere premie. Als je auto niet WA casco verzekerd is, kun je in één klap je auto verliezen. Maak in ieder geval goede afspraken voordat jij je auto uitleent.
Een auto uitlenen is niet te vergelijken met het uitlenen van een fiets. Dat komt door de verantwoordelijkheid die kleeft aan het bezitten en besturen van een auto. Ook gaat het bij een auto vaak om grote financiële belangen. In meerdere opzichten is het uitlenen van je auto niet aan te raden.
Verantwoordelijkheid bij een veroorzaakte schade
De eigenaar van een auto is verantwoordelijk voor schade aangericht met zijn of haar auto. Bij het uitlenen ben je verantwoordelijk voor de gedragingen van de bestuurder. Een door de lener veroorzaakte schade kan de tegenpartij verhalen bij de verzekeraar van jouw auto. Het kan gaan om een deukje van honderden euro’s, maar het kan ook gaan om honderdduizenden euro’s bij zwaar lichamelijk letsel.
Is schade verzekerd op de autoverzekering?
De schade aan de tegenpartij valt onder de WA autoverzekering. Of de eigen schade ook wordt uitgekeerd door de verzekeraar, hangt af van de gekozen verzekeringsvorm.
Terugval in schadevrije jaren
De financiële schade is vaak groter dan alleen de schade aan je auto. Bij een niet verhaalbare schade krijg je vaak ook nog te maken met een terugval in de opgebouwde schadevrije jaren. Dit kan weer vertaald worden in een stijging van de premie voor de autoverzekering. Door een claim op de autoverzekering kan je korting zakken van bijvoorbeeld 60% naar 40%. De gevolgen merk je meerdere jaren, want het volgende verzekeringsjaar stijgt de korting misschien weer naar 45%, maar je zit nog steeds onder het niveau van vóór de schadeclaim.
Niet verzekerde schade verhalen op de bestuurder
Jij draagt de eindverantwoordelijkheid voor een ongeval aangericht met jouw auto, maar toch kun je de lener aansprakelijk stellen voor de schade. Het probleem is, de schade kan niet ingediend worden bij een verzekeraar. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren zou een optie zijn, maar helaas zijn hierin schades door motorrijtuigen uitgesloten.
Maak dus goede afspraken bij het uitlenen van de auto. Let er wel op dat de afspraken ook na te komen zijn. De financiële belangen kunnen namelijk zeer groot zijn. Leg de afspraken het liefst op schrift vast. In de praktijk is dat wel veel gevraagd, maar dat is de enige manier om er duidelijke afspraken over te maken.
Geactualiseerd: 11-07-2019