Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Regels autoverzekering: uitlenen auto mag, maar verhuren niet

Je auto verhuren of rijden in een leenauto of een huurauto wordt steeds gebruikelijker. Via online bemiddelaars kun je een auto huren. Je kunt er ook voor kiezen om jouw auto online aan te bieden als deelauto. Maar hoe zit het met de autoverzekering bij verhuren, huren, lenen en uitlenen? Gaat het problemen opleveren bij schade?

auto verhuren

Auto delen

We zitten in een deeleconomie. Iets wat je hebt, kun je uitlenen en wat je niet hebt leen je van iemand anders. Het uitlenen en lenen van een huis van een ander is al gebruikelijker geworden met Airbnb. Ook rijden in veel steden deelscooters rond. Er zijn ook al meerdere online bemiddelaars die partijen willen koppelen gericht op de auto. Maar let wel goed op de autoverzekering. Het mag niet zomaar. Jouw eigen auto is namelijk geen openbaar vervoer. Pas dus op met je auto delen. Ook al doe je dat alleen al ter bescherming van je schadevrije jaren.

Partners delen vaak een auto met elkaar. Dat mag over het algemeen gewoon. Ingeschreven zijn op hetzelfde adres kan een voorwaarde zijn van de autoverzekeraar. 

Tip: Partners die één van de twee auto’s de deur uit doen, kunnen de overgebleven auto het beste op de naam van de partner met de meeste schadevrije jaren verzekeren. Dit kan een mooie besparing opleveren doordat je daarvoor extra korting krijgt.

Auto verhuurd - Is dat verzekerd?

Je mag jouw auto af en toe uitlenen, maar verhuren mag niet van de verzekeraar. Als jij je auto verhuurt, kan de verzekeraar bij schade een uitkering weigeren. Dat is vooral zuur bij een total loss. Er is volgens de polisvoorwaarden geen dekking bij verhuur. Je auto wel verhuren kan grote gevolgen hebben. Schade veroorzaakt tijdens verhuur kan namelijk op de eigenaar van de auto verhaald worden. Via een online bemiddelaar kun je wel een aanvullende dekking krijgen. Voor het verzekerd huren of verhuren van een auto kun je onder andere terecht bij:

  • WeGo
  • Snappcar
  • Greenwheels

Hoe zit het met de verzekering als ik een auto huur?

Op de eigenaar van een auto rust de verzekeringsplicht. Als bestuurder van een gehuurde auto kun je de auto niet verzekeren, omdat je niet de eigenaar bent. De verantwoordelijkheid ligt dus bij de eigenaar van de auto, maar je wilt natuurlijk niet in een onverzekerde auto rondrijden. Als bestuurder draag je namelijk ook een stukje verantwoordelijkheid. Bij OHRA kun je een geleende auto wel verzekeren, maar een gehuurde auto kun je niet verzekeren.

Een auto huren via een online bemiddelaar (auto verhuren particulier)

Via bemiddelaars kun je een auto huren van een particulier. Gemiddeld ben je goedkoper uit in vergelijking met de professionele verhuurbedrijven. Je bent geen borgsom verschuldigd en met een beetje geluk kun je bij een particulier in je eigen buurt terecht. Door de populariteit van autoverhuur wordt het aanbod steeds groter. De online bemiddelaars zorgen mogelijk voor een verzekering. De huurprijs is vaak inclusief een WA casco autoverzekering. Er kan wel een hoog eigen risico gelden van bijvoorbeeld € 500.

Hoe huur of verhuur je een auto?

De grootste online aanbieder is Snappcar.nl. Je moet je eerst aanmelden als huurder of verhuurder en er worden wel voorwaarden gesteld. Zo mag de huurder bijvoorbeeld geen rijontzegging gehad hebben in de afgelopen acht jaren. Bij het aanmelden toetst de online bemiddelaar of de huurder bevoegd is om te rijden. Het huurtarief is afhankelijk van type en leeftijd van de auto.

Regelmatig uitlenen is ook niet toegestaan

Af en toe jouw auto uitlenen zal de verzekeraar niet moeilijk over doen, maar waar ligt de grens? Je kunt er vanuit gaan dat regelmatig uitlenen niet toegestaan is. Waar de grens ligt tussen af en toe en regelmatig is geen vaststaand gegeven. Een auto op naam van ouders verzekeren en zoon of dochter er regelmatig in laten rijden is niet toegestaan. De autoverzekering moet namelijk op naam staan van de regelmatige bestuurder. Als jij vaker in de auto rijdt dan de kinderen, voldoe je aan de regels.

jongere-autoverzekering.jpg

Wat gebeurt er bij schade?

Je verhuurt de auto

De online bemiddelaar zorgt misschien wel voor het verzekeren van de auto tijdens de verhuurperiode, maar het blijft opletten voor de verhuurder. Is de auto echt goed verzekerd?

Voorbeeld

Stel, je verhuurt jouw auto. De huurder veroorzaakt een schade van € 5000. Verzekeraars registreren dit soort schades op de naam van de eigenaar van de auto. Er is ook nog een tweede probleem waar je tegenaan kunt lopen. De tegenpartij kan zich voor de schadeafwikkeling rechtstreeks wenden tot de verzekeraar van de auto. Dat is dus niet de door de bemiddelaar aangeboden autoverzekering. Als blijkt dat de auto ten tijde van het ongeval verhuurd was, kan de eigen verzekeraar de schade weer verhalen op de verhuurder. Het is nog maar de vraag of de verzekeraar via de bemiddelaar deze schade voor zijn rekening neemt.

Je huurt de auto

Ook voor de huurder dreigen er risico's. Er kan een hoog eigen risico gelden. Dit bedrag moet je dan zelf betalen, ondanks de autoverzekering. Let er ook op dat de verhuurder de auto ook zelf verzekerd heeft. Ondanks de aparte verzekering van de bemiddelaar, geldt er nog steeds een verzekeringsplicht voor de verhuurder.

Je auto particulier verhuren is dus niet toegestaan. Ook niet als de verhuur gaat via een openbaar platform of een besloten platform. Een auto bezitten geeft jou de vrijheid om zelf te beslissen over de auto, maar wat betreft de dekking in de autoverzekering heeft de verzekeraar ook het nodige te zeggen.

Geactualiseerd: woensdag 21 juni 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Verzekeringsspecialist & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie