Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Je mag je auto uitlenen, maar verhuren is juist niet toegestaan. Wat zijn de regels?

Het uitlenen of verhuren van je auto of het gebruiken van een leenauto of een huurauto wordt steeds gebruikelijker. Via online bemiddelaars kun je een auto huren. Je kunt er ook voor kiezen om jouw auto online aan te bieden. Maar hoe zit het met de verzekering bij lenen en uitlenen? Krijg je geen complexe situaties bij schade?

autosleutels.jpeg

Auto delen

Wij zitten in een deeleconomie. Iets wat je hebt kun je uitlenen, en wat je niet hebt leen je. Het uitlenen en lenen van een huis van een ander is al gebruikelijker geworden met Airbnb. Er zijn ook al meerdere online bemiddelaars die partijen willen koppelen gericht op de auto. Maar let wel goed op de autoverzekering. Het mag niet zomaar.

Partners delen vaak een auto. Dat mag over het algemeen gewoon. Ingeschreven zijn op hetzelfde adres kan een voorwaarde zijn van de autoverzekeraar. Tip! Partners die één auto de deur uit doen, kunnen de auto het beste op de naam van de partner met de meeste schadevrije jaren verzekeren. Dit kan een mooie besparing opleveren.

Is jouw auto verzekerd bij verhuur?

Je mag jouw auto af en toe uitlenen, maar verhuren mag niet van de verzekeraar. Er is volgens de polisvoorwaarden namelijk geen dekking bij verhuur. Je auto wel verhuren kan grote gevolgen hebben. Schade veroorzaakt tijdens verhuur kan namelijk op de eigenaar van de auto verhaald worden. Via een online bemiddelaar kun je wel een aanvullende dekking krijgen. Voor het verzekerd huren of verhuren van een auto kun je onder andere terecht bij:

Hoe zit het met de verzekering als ik een auto huur?

Op de eigenaar van een auto rust de verzekeringsplicht. Als bestuurder van een auto kun je de auto niet verzekeren, omdat je niet de eigenaar bent. De verantwoordelijkheid ligt dus bij de eigenaar van de auto, maar je wilt natuurlijk niet in een onverzekerde auto rondrijden. Als bestuurder draag je namelijk ook een stukje verantwoordelijkheid. Bij OHRA kun je een geleende auto wel verzekeren, maar een gehuurde auto kun je niet verzekeren.

Een auto huren via een online bemiddelaar

Via bemiddelaars als Snappcar.nl, Mywheels.nl en Greenwheels.com kun je een auto huren van een particulier. Gemiddeld ben je goedkoper uit in vergelijking met de professionele  verhuurbedrijven. Je bent geen borgsom verschuldigd en met een beetje geluk kun je bij een particulier in je eigen buurt terecht. Door de populariteit van autoverhuur wordt het aanbod steeds groter. De online bemiddelaars zorgen mogelijk voor een verzekering. De huurprijs is vaak inclusief een WA casco autoverzekering. Er kan wel een hoog eigen risico gelden van bijvoorbeeld € 500. auto - snappcar.jpg

Hoe huur of verhuur je een auto?

De grootste online aanbieder is Snappcar.nl met een aanbod van meer dan 24.000 auto’s. Je moet je eerst aanmelden als huurder of verhuurder en er worden wel voorwaarden gesteld. Zo mag de huurder bijvoorbeeld geen rijontzegging gehad hebben in de afgelopen acht jaren. Bij het aanmelden toetst de online bemiddelaar of de huurder bevoegd is om te rijden. Het huurtarief is afhankelijk van  type en leeftijd van de auto.

Regelmatig uitlenen is ook niet toegestaan

Af en toe jouw auto uitlenen zal de verzekeraar niet moeilijk over doen, maar waar ligt de grens? Je kunt er vanuit gaan dat regelmatig uitlenen niet toegestaan is. Waar de grens ligt tussen af en toe en regelmatig is geen vaststaand gegeven. Bij twijfel kun je het beste contact opnemen met de verzekeraar om jouw situatie door te spreken. Een auto op naam van ouders verzekeren en zoon of dochter er regelmatig in laten rijden is niet toegestaan.

auto - ongeval.jpg

Wat gebeurt er bij schade?

De online bemiddelaar zorgt misschien wel voor het verzekeren van de auto tijdens de verhuurperiode, maar het blijft opletten. Een schade veroorzaakt met de uitgeleende auto komt mogelijk wel op naam van de verhuurder te staan.

Stel, je verhuurt jouw auto. De huurder veroorzaakt een schade van € 5000. Verzekeraars registreren dit soort schades op de naam van de eigenaar van de auto. Er is ook nog een tweede probleem waar je tegenaan kunt lopen. De tegenpartij kan zich voor de schadeafwikkeling rechtstreeks wenden tot de verzekeraar van de auto. Dat is dus niet de door de bemiddelaar aangeboden autoverzekering. Als blijkt dat de auto ten tijde van het ongeval verhuurd was, kan de eigen verzekeraar de schade weer verhalen op de verhuurder. Het is nog maar de vraag of de verzekeraar via de bemiddelaar deze schade voor zijn rekening neemt.

Ook voor de huurder dreigen er risico's. Er kan een hoog eigen risico gelden. Voor dit bedrag sta je zelf, ondanks de autoverzekering. Let er ook op dat de verhuurder de auto ook zelf verzekerd heeft. Ondanks de aanvullende verzekering van de bemiddelaar, geldt er nog steeds een verzekeringsplicht voor de verhuurder. 

Geactualiseerd: 24-10-2017


Gepubliceerd: woensdag 25 oktober 2017
Geactualiseerd: dinsdag 24 oktober 2017

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie