Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Auto uitlenen: Hoe zit dat met de verzekering?

Je auto uitlenen aan je dochter die met drie vriendinnen naar Zuid-Frankrijk gaat? Je scoort punten bij je dochter, maar lees eerst onze tips voordat je de auto uitleent. Dat geldt natuurlijk ook als je de auto uitleent aan de buurman voor een ritje naar de supermarkt.

auto uitlenen verzekering

Over het uitlenen van een fiets of boormachine hoef je waarschijnlijk niet lang na te denken. Je auto uitlenen is andere koek. Laten we vooropstellen dat het gewoon mag van de verzekeraar. De autoverzekering biedt dekking. Uiteraard wel op voorwaarde dat de lener bevoegd is om in een auto te rijden. Er zijn enkele aandachtspunten voor de verzekering waar je rekening mee moet houden bij het uitlenen van je auto.

Een schade claimen op de autoverzekering heeft gevolgen voor de schadevrije jaren

Bij schade door een aanrijding kun je de schade aan je eigen auto claimen op de WA casco autoverzekering. De schade aan de tegenpartij is verzekerd op het WA-gedeelte van de verzekering. Als deze schade de (gedeeltelijke) schuld is van de bestuurder van jouw auto, gaat het ten koste van de opgebouwde schadevrije jaren. Maakt je dochter bijvoorbeeld schade met jouw auto? Dan gaat dit bij een schadeclaim ten koste van je eigen schadevrije jaren. Minder jaren op je naam zorgt mogelijk voor een sterke stijging van de premie in het nieuwe verzekeringsjaar. Het maakt voor de premie namelijk een groot verschil of je bijvoorbeeld vijf of nul schadevrije jaren hebt. Voor een WA casco autoverzekering kan een dergelijke daling van het aantal schadevrije jaren je € 20 tot € 40 per maand extra aan premie kosten.

Auto uitlenen - Wie betaalt het eigen risico?

De terugval in schadevrije jaren heeft al grote financiële gevolgen. Daar kan ook nog eigen risico bij op komen. Verzekeraars kunnen bij een geclaimde schade een deel van het schadebedrag jouw probleem maken. Er zijn autoverzekeringen met een eigen risico van € 0 of € 150, maar het kan ook veel hoger oplopen. Sommige verzekeraars brengen ook nog een extra eigen risico in rekening als de bestuurder ten tijde van een ongeval een jonge bestuurder tot 24 jaar oud is. Bij het uitlenen moet je dus vooraf hier ook afspraken over maken. Hoe gaan jullie financiële schade verdelen bij een ongeluk?

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Meer risico als je een WA verzekerde auto uitleent

Bij schade aan een WA casco verzekerde auto maak jij je als eigenaar van de auto druk om het verliezen van de schadevrije jaren en het eigen risico. Met een autoverzekering met een beperktere dekking zijn de gevolgen nog veel groter. In dat geval kun je ook schadevrije jaren verliezen en mogelijk draag je de herstelkosten van jouw auto ook zelf. 

Voorbeeld:

Jouw auto is WA verzekerd. Je vriendelijke buurman heeft geen auto en wil jouw auto lenen voor een boodschapje. Hij neemt de auto mee en nog geen drie minuten later belt hij jou. Hij heeft een vrachtauto van rechts op een gelijkwaardige kruising over het hoofd gezien en je auto is zwaar beschadigd. Dit voorval heeft de volgende consequenties:

  • Je kunt jouw verzekeraar niet aanspreken voor de schade aan de auto van duizenden euro’s
  • Je verliest vijf schadevrije jaren door het claimen van de schade aangericht aan de vrachtauto
  • Je betaalt geen eigen risico, want het is een claim op de WA autoverzekering

Een kostenpost van vele duizenden euro’s is geen uitzondering in dit geval. Je kunt proberen om dit bedrag te verhalen op de lener. In de praktijk zal dit vaak niet eenvoudig zijn.

auto uitlenen

Mag je zoon of dochter de auto lenen voor de vakantie?

Je auto uitlenen aan je kinderen voor een vakantie is niets op tegen. De lener mag dus ook gewoon naar het buitenland rijden.

Het moet wel echt gaan om uitlenen

Het uitlenen wil zeggen dat de lener niet het meeste in de auto rijdt. Het is niet de bedoeling dat ouders een auto op hun naam zetten en verzekeren terwijl de zoon of dochter de regelmatige bestuurder is. De zoon of dochter moet in dit geval bij de verzekeraar worden aangewezen als regelmatige bestuurder. Jonge bestuurders tot 24 jaar betalen naar verhouding een hoge premie, maar met een constructie verzekeren via de ouders om de premie te drukken is niet toegestaan. 

Een speciale verzekering afsluiten bij het uitlenen

Met de OHRA Leenautoverzekering kun je de risico’s van het uitlenen van jouw auto per dag verzekeren. Zowel de uitlener als de lener kan deze verzekering afsluiten. De premie bedraagt € 6 of € 7 per dag. Voor een WA casco verzekerde auto bedraagt de premie € 6 en voor een beperkter verzekerde auto bedraagt de premie € 7. Als de auto ook in het buitenland wordt gebruikt, stijgt de premie met € 1 per dag. Met deze verzekering ondervang je de nadelen van het uitlenen. 

Kortom, het uitlenen van je auto mag wel van de verzekeraar. De autoverzekering keert namelijk ook uit als iemand anders in jouw auto rijdt. Besef je wel goed wat de risico’s zijn.

Geactualiseerd: donderdag 8 juni 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie