Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat is het voordeel van gelijkwaardige autoregeling in de autoverzekering?

Bij een flinke autoschade loop je de kans dat je slechts de dagwaarde uitgekeerd krijgt bij een total loss of diefstal waarmee je geen gelijkwaardige auto kunt kopen. Dit voorkom je met een autoverzekering met een gelijkwaardige autoregeling. Een gelijkwaardige uitkering wordt ook wel vervangingswaarde genoemd. 

gelijkwaardige autoregeling

Na een verzekerde schade vergoedt de verzekeraar de herstelkosten. Als de auto total loss is verklaard of gestolen, keert de verzekeraar de dagwaarde van de auto uit. Voor het kopen van eenzelfde auto is het door de autoverzekeraar uitgekeerd schadebedrag vaak onvoldoende. Vergelijkbare tweedehands auto’s zijn namelijk vaak duurder. Autoverzekeraars bieden je een hogere vergoeding als je kiest voor een gelijkwaardige autoregeling.

Kiezen voor aanschafwaarderegeling of nieuwwaarderegeling?

Om te voorkomen dat je bij een total loss of diefstal genoegen moet nemen met een te lage uitkering, bieden autoverzekeraars voor  pas gekochte tweedehands auto’s de aanschafwaarderegeling aan. En bij een splinternieuwe nieuwe auto (1e eigenaar) heet het de nieuwwaarderegeling. Met de uitkering kun je namelijk een gelijkwaardige auto tegen dezelfde prijs terugkopen. Met een gelijkwaardige autoregeling bieden autoverzekeraars ook automobilisten met een wat oudere auto deze mogelijkheid aan. Een aanschaf- of nieuwwaarde regeling geldt namelijk maximaal tot 4 jaar na de aanschaf. 

Om verschillende autoverzekeringen goed te vergelijken maak je gebruik van onze vergelijker. Hier kun je aangeven of je bijvoorbeeld alleen autoverzekeringen wilt vergelijken met een gelijkwaardige autoregeling. 

Waardoor is de dagwaarde vaak te laag?

Bij een total loss volgt er vaak een uitkering waarmee je geen vergelijkbare tweedehands auto kunt kopen. Met de uitkering koop je geen gelijkwaardige auto terug. De dagwaarde is vaak te laag doordat je bij het kopen van een andere auto te maken hebt met commerciële prijzen. De verkopers willen er ook nog geld aan verdienen. Vooral voor auto’s waar veel vraag naar is, kan de aanschafwaarde veel hoger liggen dan de dagwaarde.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Autoverzekeraars bieden verschillende regelingen aan

Ook tussen autoverzekeringen met een gelijkwaardige autoregeling zitten weer verschillen. De aanschafwaarderegeling kan voor drie jaar gelden, terwijl bij een andere verzekeraar de regeling maximaal één jaar geldt. Zodra de regeling afloopt, krijg je bij een total loss gewoon weer maximaal de dagwaarde. De maximale termijn kan ook bij de nieuwwaarderegeling een groot verschil maken. Er kan een verschil in vergoeding ontstaan van duizenden euro’s.

Goedkoop verzekeren met de gelijkwaardige autoregeling

Kiezen voor een ruimere dekking kan ook tegen een zeer aantrekkelijke premie. Je hebt een ruime keuze uit verzekeraars die een regeling bieden voor het verzekeren van minimaal een gelijkwaardige auto. Door het grote aanbod aan dergelijke autoverzekeringen kun je verstandig kiezen. Dus ga je voor een lage premie en een ruime vergoeding voor het kopen van een vervangende auto. Ook voor een nieuwe auto kun je kiezen uit veel verzekeraars die de nieuwwaarde verzekeren. 

Wij hebben de filter “gelijkwaardige autoregeling” aan onze vergelijker toegevoegd. Zo vind je een autoverzekering die de minimaal gelijkwaardige autoregeling biedt. Als je tweedehands auto gestolen is, ben je achteraf erg blij met je extra uitgebreide dekking in de autoverzekering. Bespaar dus niet op de dekking, maar kies kritisch de meest ideale autoverzekering.

Geactualiseerd: dinsdag 21 juni 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie