Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Cataloguswaarde auto: wat is het en hoe bereken je deze?

De cataloguswaarde van de auto wordt door de verzekeraar gebruikt om de premie te bepalen. Ook bij schade kan de cataloguswaarde een rol spelen. Wat is cataloguswaarde en waar vind je de cataloguswaarde van een auto?

Ga snel naar:

Cataloguswaarde auto

Wat is de cataloguswaarde van een auto?

De cataloguswaarde, ook wel catalogusprijs genoemd, is de nieuwprijs van een auto. De cataloguswaarde is inclusief belastingen. Het gaat om de eenmalige belasting toegevoegde waarde (btw) en de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). 

Ook accessoires die al door de fabrikant in de auto zijn geplaatst, zijn meegerekend in de cataloguswaarde. Bijvoorbeeld een radio of navigatiesysteem. Als je de auto verzekert, dan zitten deze accessoires ook in de standaard dekking van de autoverzekering. Wil je nadat de auto uit de fabriek komt je navigatiesysteem vervangen door een verbeterd model of je velgen vervangen voor andere lichtmetalen velgen? Dan is de standaard dekking niet genoeg en heb je een aanvullende dekking nodig voor accessoires. 

Cataloguswaarde auto berekenen: wat is de cataloguswaarde van mijn auto?

De nieuwwaarde van je auto berekent de fabrikant of de importeur voor je en laat deze registreren bij RDW. Op de website van de RDW vind je de nieuwwaarde van jouw auto door je kenteken in te voeren. 

Cataloguswaarde auto en de autoverzekering

Bij het verzekeren van je auto is het belangrijk dat je het volgende weet. De officiële nieuwprijs van een auto is niet interessant voor de WA autoverzekering. Deze WA-dekking vergoedt namelijk alleen schade die is aangericht met jouw verzekerde auto aan anderen. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed en daarom is het voor een verzekeraar niet belangrijk wat de nieuwprijs van je eigen auto is. 

De cataloguswaarde speelt juist wel een rol bij de overige soorten autoverzekeringen. Zowel de WA beperkt casco en de WA volledig casco keert vergoedingen uit voor schade aan je eigen auto. De verzekeraar neemt de cataloguswaarde van je auto daarom mee in de berekening van de premie. 

Verschil tussen dagwaarde en cataloguswaarde auto

Nu je weet in welke verzekeringen de cataloguswaarde een rol speelt, is er nog iets waar je op kunt letten. Niet iedere verzekeraar keert hetzelfde uit bij een schade. Als je bijvoorbeeld je auto total loss rijdt, ontvang je de dagwaarde of nieuwwaarde (cataloguswaarde). De dagwaarde is het bedrag dat de auto op het moment van de schade waard is. 

Met een nieuwwaarderegeling in de autoverzekering krijg je de nieuwwaarde in plaats van de dagwaarde uitgekeerd. Met dat bedrag kun je een vergelijkbare auto kopen. De nieuwwaarde geldt maximaal voor een periode van 3 jaar. De meeste verzekeraars houden een kortere periode van een 1 of 2 jaar aan. 

Zoek je een autoverzekering waarbij je bij schade de nieuwwaarde uitgekeerd krijgt? Maak een vergelijking op Poliswijzer.nl en vink bij de filters “nieuwwaarderegeling” aan. 

Cataloguswaarde bij oudere auto’s 

Naarmate je auto ouder wordt, is het duur verzekeren van je auto niet meer rendabel. Dat komt doordat de cataloguswaarde bepalend is voor de premie, terwijl je bij schade de dagwaarde ontvangt. De dagwaarde is naarmate de auto ouder wordt een stuk lager dan de cataloguswaarde. Met een voorbeeld leggen we het uit.

Voorbeeld 

In 2024 koop je een auto met een cataloguswaarde van € 30.000. Na 8 jaar heeft de auto nog een dagwaarde van € 12.000. Bij een total loss krijg je maximaal uitgekeerd wat de auto op dat moment waard is, dus € 12.000. Terwijl je nog steeds de premie betaalt die gebaseerd is op de nieuwprijs van € 30.000. 
 
Tip: is jouw auto ouder dan 9 of 10 jaar, maar heb je nog wel een uitgebreide dekking? Overweeg dan de beperkt casco of de WA dekking. Het heeft geen zin om schade aan je eigen auto te verzekeren als je auto niet veel meer waard is.

Autoverzekering vergelijken

Geactualiseerd: woensdag 29 mei 2024

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie