Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Kiezen voor een autoverzekering met de nieuwwaarderegeling heeft voordelen

Voor eigenaren van een nieuwe of een jonge auto kan het een groot verschil maken of de autoverzekering inclusief of exclusief de nieuwwaarderegeling wordt aangeboden. Bij schade krijg je normaal gesproken maximaal de dagwaarde uitgekeerd. Als je autoverzekering de nieuwwaarderegeling bevat, wordt er bij schade uitgegaan van de nieuwwaarde (cataloguswaarde) van de auto.

auto nieuw.jpg

Is jouw auto nieuw of nog maar een paar jaren oud? Autoverzekeringen met de nieuwwaarderegeling gaan voor de schadeafwikkeling uit van de nieuwwaarde. Bij het herstellen van een schade heeft de regeling geen toegevoegde waarde, maar wel bij een total loss. Hiervan is sprake als de herstelkosten van de schade hoger zijn dan de waarde van de auto.

De nieuwwaarderegeling kunnen wij het beste uitleggen aan de hand van twee voorbeelden.

Situatie 1

Je koopt een nieuwe auto voor € 20.000. De WA casco autoverzekering biedt de nieuwwaarderegeling aan. Na een half jaar raak je betrokken bij een zwaar ongeval. De dagwaarde van de auto is op dat moment € 16.000. Je auto is niet meer te herstellen en wordt total loss verklaard. Doordat de auto goed verzekerd is, krijg je € 20000 uitgekeerd waarmee je de auto weer nieuw kunt kopen.

auto nieuwwaarderegeling.jpg

Situatie 2

Je koopt een nieuwe auto voor € 20.000. Nu kies je voor een autoverzekering zonder de nieuwwaarderegeling. Na een half jaar hetzelfde zware ongeval met weer een total loss tot gevolg. De verzekeraar gaat nu de dagwaarde van de auto uitkeren. Hierbij wordt er vanuit gegaan wat de huidige waarde is van de auto. Dat kan dan wel eens even schrikken zijn. Je moet bijvoorbeeld genoegen nemen met een uitkering van € 16.000.

Verzekeraars kunnen een maandelijkse afschrijving hanteren. Bijvoorbeeld in het tweede en derde jaar geldt er een maandelijkse afschrijving van 2%. De nieuwwaarderegeling kan gelden voor een periode van één tot drie jaar. Dat verschilt per verzekeraar.

Geactualiseerd: 16-08-2021


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: maandag 16 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie