Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat is de nieuwwaarderegeling bij een autoverzekering?

Voor eigenaren van een nieuwe of een jonge auto kan het een groot verschil maken of de autoverzekering inclusief of exclusief de nieuwwaarderegeling wordt aangeboden. Bij schade krijg je normaal gesproken maximaal de dagwaarde uitgekeerd. Als je autoverzekering de nieuwwaarderegeling heeft, wordt er bij schade onder voorwaarden uitgegaan van de nieuwwaarde (cataloguswaarde) van de auto. Dit betekent dat je het bedrag terugkrijgt van de autoverzekeraar dat je voor de auto hebt betaald toen je die nieuw kocht. En dat is altijd meer dan de dagwaarde van de auto.

nieuwwaarderegeling

Is jouw auto nieuw of nog maar een paar jaren oud? Autoverzekeringen met de nieuwwaarderegeling gaan voor de schadeafwikkeling uit van de nieuwwaarde. Bij het herstellen van een schade heeft de regeling geen toegevoegde waarde, maar wel bij een total loss. Hiervan is sprake als de herstelkosten van de schade hoger zijn dan de waarde van de auto.

De nieuwwaarderegeling kunnen wij het beste uitleggen aan de hand van twee voorbeelden.

Situatie 1

Je koopt een nieuwe auto voor €35.000. De WA casco autoverzekering biedt de nieuwwaarderegeling aan. Na een half jaar raak je betrokken bij een zwaar ongeval. De dagwaarde van de auto is op dat moment € 30.000. Je auto is niet meer te herstellen en wordt total loss verklaard. Doordat de auto goed verzekerd is, krijg je € 35.000 uitgekeerd waarmee je de auto weer nieuw kunt kopen.

Situatie 2

Je koopt een nieuwe auto voor € 35.000. Nu kies je voor een autoverzekering zonder de nieuwwaarderegeling. Na een half jaar hetzelfde zware ongeval met weer een total loss tot gevolg. De verzekeraar gaat nu de dagwaarde van de auto uitkeren. Hierbij wordt er vanuit gegaan wat de huidige waarde is van de auto. Dat kan dan wel eens even schrikken zijn. Je moet bijvoorbeeld genoegen nemen met een uitkering van € 30.000. Met dit bedrag lukt het jou mogelijk niet om een vergelijkbare auto te kopen.

Verzekeraars kunnen een maandelijkse afschrijving hanteren. Bijvoorbeeld in het tweede en derde jaar geldt er een maandelijkse afschrijving van 2%. De nieuwwaarderegeling kan gelden voor een periode van één tot drie jaar. Het verschilt per verzekeraar.

Geactualiseerd: donderdag 8 juni 2023

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie