Verzekering vergelijken
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

5 fabeltjes over de zorgverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Als het aankomt op je gezondheid moet je geen risico’s lopen en niet handelen uit verkeerde overwegingen. Een aantal hardnekkige misverstanden over zorgverzekeringen willen wij in deze blog graag ophelderen.

1. Ik zit goed: mijn verzekeraar heeft met alle ziekenhuizen afspraken

Een groot misverstand is om te denken dat je goed zit bij je huidige zorgverzekeraar. Het kan best zijn dat de polisvoorwaarden aangepast zijn. Of misschien heeft jouw zorgverzekeraar (nog) geen contract met jouw zorgverlener. Dat is eigenlijk heel raar, want verzekeraars hebben maanden de tijd gehad om hun contracten rond te krijgen. Heb je een naturaverzekering of een budgetverzekering? Dan is het nog maar de vraag of de huidige verzekeraar al contracten heeft afgesloten met de ziekenhuizen in jouw woonplaats of regio.  Of je nu van plan bent om over te stappen van zorgverzekeraar of niet, kijk elk jaar kritisch naar  je polis. Vergelijk op Poliswijzer.nl met welke ziekenhuizen jouw verzekeraar afspraken heeft gemaakt.

2. Een budgetverzekering biedt maar een beperkte dekking

Met een budgetverzekering heb je een beperkte keuze in zorgverleners. Voor medische zorg moet je naar een ziekenhuis waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Dit is inderdaad een nadeel, maar de verzekering biedt geen beperkte dekking. De dekking is namelijk gelijk. Alle basisverzekeringen bieden dezelfde dekking. Je kunt deze verzekering gewoon afsluiten. Je moet wel nagaan met welke zorgverleners de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. In onze zorgvergelijker geven wij dit duidelijk aan per verzekeraar.

3. Ik kan niet goedkoper: ik ben collectief verzekerd

Ongeveer 70 procent van de Nederlanders is verzekerd via een collectief contract. Dit kan jou een leuke besparing op de premie opleveren. Toch blijft het opletten. Je kunt wel een korting hebben van 10 procent, maar mogelijk betaal je onder de streep nog steeds teveel. De duurste basisverzekering kost nu 113,25 euro per maand. Uitgaande van een korting van 10 procent, betaal je nog steeds 101,93 euro. In vergelijking met andere verzekeraars is dat nog steeds duur. Ook levert het afsluiten van een collectieve zorgverzekering minder financieel voordeel op dan voorheen, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit. Je kunt beter zorgverzekeraars vergelijken, en vervolgens nagaan of er een collectieve korting beschikbaar is. In onze vergelijkingen kun je ook gelijk nagaan of je recht hebt op collectiviteitskorting.

4. Medische zorg vermijden om het eigen risico

Een nadeel van het eigen risico is dat er minder snel medische hulp wordt gezocht. Dat kan gevaarlijk zijn! In een vroeg stadium moeten bepaalde ziektes en aandoeningen namelijk ontdekt worden. Bij het te lang wachten kunnen de lichamelijke klachten zich verergeren. Om dit soort situaties te voorkomen wordt er voor een consult bij de huisarts geen eigen risico berekend. Kwalen en gebreken beoordelen moet je aan de specialisten overlaten. De huisarts kan goed inschatten wat er medisch moet gebeuren. Je moet geen risico’s nemen met je gezondheid. Met medische klachten moet je naar de huisarts.

5. Bij het overstappen kun je tussen wal en schip raken

Het systeem van het overstappen is door verzekeraars goed op elkaar afgestemd. Je kiest voor 1 januari 2016 een andere zorgverzekering en de nieuwe verzekeraar zorgt voor het opzeggen van de oude zorgverzekering. Op deze manier kun je niet dubbel verzekerd zijn en je kunt niet onverzekerd zijn.

5 fabeltjes over de zorgverzekering | Poliswijzer.nl

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 8 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie