Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

NZa: collectieve zorgverzekering minder prijsvoordeel

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Het verschil in premie tussen een collectieve en een individuele zorgverzekering wordt steeds kleiner. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit in haar Marktscan Zorgverzekeringsmarkt 2015.

Een collectieve verzekering (collectiviteit) is een zorgverzekering voor een groep mensen die iets gemeenschappelijks hebben. Zoals leden van een sportbond of werknemers van een bedrijf. Voor ieder individu is er wel een collectiviteit te vinden om zich bij aan te sluiten. Een groot voordeel ten opzichte van een individuele verzekering is de premiekorting. Een zorgverzekeraar mag voor een collectieve verzekering een korting op de basisverzekering hanteren van maximaal 10%. De hoogte van de korting op de aanvullende collectieve verzekering mag de zorgverzekeraar zelf bepalen.

Vanaf 2007 tot 2014 was er een duidelijke opmars van de collectieve regeling (van 57 naar 70%) Maar dit jaar is het aantal collectief verzekerden voor het eerst licht gedaald naar 69%. Verreweg de meeste mensen daarvan nemen deel aan een werkgeverscollectiviteit (56%). De daling wordt mogelijk veroorzaakt doordat mensen vaker kiezen voor een individuele zorgverzekering met een hele lage basispremie. 

collectieve zorgverzekering vergelijken 2016

69 miljoen bespaard

Ook blijkt uit de marktscan dat zorgverzekeraars niet duidelijk zijn met hun informatie over de verschillende polissen. Veel mensen vinden de informatie moeilijk te begrijpen. Zorgverzekeraars moeten zorgen voor heldere en transparante polisvoorwaarden. De NZa constateert verder dat het voor verzekerden zeker loont om de verschillende polissen goed te vergelijken en eventueel over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. De mensen die in 2015 zijn overgestapt hebben daar mee gezamenlijk een bedrag van 69 miljoen euro bespaard.

Onnodige angst bij overstap

In de marktscan komt ook naar voren dat de angst om niet geaccepteerd te worden in de meeste gevallen niet nodig is. Nog maar weinig zorgverzekeraars hanteren acceptatievoorwaarden voor de aanvullende verzekeringen. Ook bieden de zorgverzekeraars geen speciale doelgroep pakketten meer aan. Dit is een gunstige ontwikkeling want hierdoor is de drempel weg genomen voor
Marktscan Zorgverzekeringsmarkt 2015

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 1 september 2020

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie