Verzekering vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Overstappen van zorgverzekeraar: de aanhouder wint

Leestijd: 3 minuten

'Overstappen voelt alsof je examen moet doen zonder geleerd te hebben', zei een kennis laatst tegen mij. Dat zette me meteen aan het denken. Hoe vaak hoor je niet geluiden dat de zorgverzekeringsmarkt een wirwar aan polissen is. Vele mensen noemen het een oerwoud. Dat schrikt natuurlijk al snel af. Als je ergens niet wilt zijn, als calculerende Nederlander, is het wel een jungle waarin zelfs Tarzan verdwaalt.

Teveel keuze?

Als ik de kennis later vraag wat het voor hem nou zo lastig maakt om over te stappen, geeft hij aan dat hij zich overrompeld voelt. Zoveel keuze is er. En al die zorgverzekeringen hebben zulke lange ondoorzichtige polisvoorwaarden, dat het doornemen op zich al een tijdrovende klus is. Bovendien zijn die 'kleine lettertjes’ volgens hem moeilijk leesbaar en onbegrijpelijk. Een ander struikelblok is het feit dat hij, net als veel andere mensen, niet weet dat het basispakket en aanvullende pakket echt verschillende verzekeringen zijn. Aparte pakketten die gewoon los van elkaar en ook bij verschillende verzekeraars afgesloten kunnen worden. De minister van Volksgezondheid Edith Schippers heeft inmiddels dan ook aangekondigd dat zorgverzekeraars moeten stoppen met het aanbieden van het basispakket en aanvullende pakket als één verzekering. Volgens de minister kan het als één pakket aanbieden zelfs als misleiding gezien worden.

Niet geaccepteerd

Ik vind het zeker niet vreemd dat de meeste verzekerden niet de moeite nemen om jaarlijks hun zorgverzekering te vergelijken. Zij blijven gewoon bij de huidige zorgverzekeraar en doen niet mee aan de race tegen de voor '1 januari opzegklok'. En ook verzekerden met hoge zorgkosten zullen niet snel overstappen omdat deze groep er vanuit gaat dat ze toch niet geaccepteerd zullen worden door een nieuwe zorgverzekeraar. Maar is dat terecht? Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht voor alle zorgverzekeraars. Voor aanvullende verzekeringen is er geen acceptatieplicht en kunnen er dus wel extra eisen worden gesteld. Een zorgverzekeraar heeft zelfs de mogelijkheid om je te weigeren voor een aanvullend pakket. Gelukkig zijn er wel degelijk zorgverzekeraars die ook in een aanvullende verzekering iedereen accepteren. In 2016 is het voor zorgverzekeraars zelfs lonend om chronisch zieken en andere kwetsbare vergelijkengroepen aan te trekken. Een zorgverzekeraar met veel chronisch zieken krijgt dan meer geld van de overheid dan een verzekeraar met veel gezonde mensen. Hierdoor zullen mensen met hoge zorgkosten niet snel meer tegen acceptatie problemen oplopen, is de verwachting.

De aanhouder wint

Uiteindelijk heeft mijn kennis doorgezet. 'Met jouw tips is het me toch gelukt de juiste verzekering te vinden en daardoor veel geld te besparen', vertelt hij me enthousiast. Een nieuwe zorgverzekering gekozen met een betere dekking dan de oude verzekering en maar liefst 240 euro per jaar goedkoper. En direct geaccepteerd door de nieuwe zorgverzekeraar in zowel de basisverzekering als in de aanvullende verzekering. Maar natuurlijk is dat geen garantie voor alleen maar succes.

Ieder jaar zorgverzekering vergelijken

Het kan ook zo maar zijn dat je er achter komt dat je huidige zorgverzekering veel goedkoper is of beter bij je past dan een andere zorgverzekering.  Als je gewoon tevreden bent met je huidige zorgverzekeraar vanwege bijvoorbeeld de extra services kan ik me voorstellen dat je niet denkt aan overstappen. Toch kan het geen kwaad om in ieder geval elk jaar je huidige zorgverzekering te vergelijken. Misschien ontdek je zomaar, totaal onverwacht, dat een andere zorgverzekering toch een betere optie voor je is!
Overstappen van zorgverzekeraar: de aanhouder wint

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 12 september 2019
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie