Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 - 2111 456   Logo WhatsApp

Wanneer een second opinion aanvragen

Voor veel mensen is het aanvragen van een second opinion geen gemakkelijke stap. Vaak wordt aangegeven dat men niet goed weet hoe een second opinion aangevraagd moet worden. Wanneer vraag je een second opinion aan en hoe wordt deze vergoed? Sommige mensen vinden het zelfs kwetsend tegenover de behandelend arts om een second opinion aan te vragen. Er is echter altijd een goede reden om een second opinion aan te vragen. Het gaat immers om je gezondheid. En daar kun je beter geen risico in nemen.

In de volgende gevallen is het raadzaam een second opinion aan te vragen:

  • Wanneer je een keuze moet maken uit verschillende behandelingen.
  • Om te checken of jouw behandelend arts de juiste diagnose heeft gesteld.
  • Als je klachten niet veranderen.
  • Wanneer je twijfelt over de informatie die je van jouw specialist hebt gekregen.
  • Wanneer je twijfelt over de operatie die jouw specialist heeft aanbevolen.

Vergoeding vanuit de Basisverzekering

Een second opinion wordt altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat een second opinion valt onder je eigen risico en dat alleen de kosten voor het nieuwe diagnose advies worden vergoed. Als je voortvloeiend uit het second opinion advies beslist om een andere behandelmethode of zorgaanbieder te nemen, overleg dan eerst met je zorgverzekeraar om te weten te komen of dit vergoed wordt uit de basisverzekering en/of aanvullende verzekering.

Verwijzing voor second opinion

De bedoeling van een second opinion is om met een frisse blik te kijken naar de medische informatie. Als je bij je behandelend arts in het ziekenhuis aangeeft dat je een second opinion wilt, zal deze normaal gesproken professioneel op jouw verzoek reageren en je een verwijzing geven. Wil je behandelend arts je deze niet geven? Vraag dan of je huisarts je wil verwijzen.

Second opinion service Best Doctors

Second Opinion Best DoctorsEen aantal zorgverzekeraars heeft een extra service m.b.t. een second opinion in de vorm van Best Doctors. Best Doctors is een pakket aan diensten waarmee je een beroep kunt doen op de kennis van deskundigen om jou te helpen de juiste diagnose, behandeling en zorg te krijgen. Er zijn geen kosten verbonden aan de Best Doctors service, deze valt namelijk niet onder de basisverzekering. Een second opinion bij Best Doctors is niet geschikt voor psychiatrische problematiek of als er acute zorg nodig is.

Met Best Doctors kun je, uit een database van wereldwijd meer dan 53.000 artsen onder wie 100 artsen in Nederland, een internationale specialist om een second opinion vragen. Deze artsen zijn aangedragen door hun eigen vakgenoten in een speciaal daarvoor uitgezette enquête.

Het fenomeen is overigens niet nieuw. Best Doctors werd al in 1989 opgericht door een groep artsen van de Harvard Business School. In 2007 is deze extra service in Nederland geïntroduceerd. Inmiddels maken de volgende zorgverzekeraars gebruik van de diensten van Best Doctors:

  • CZ
  • Nationale Nederlanden
  • Zilveren Kruis Achmea
  • Interpolis
  • Avéro Achmea

Geactualiseerd: 30-12-2018

Navigatie