Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Zorgverzekering kiezen: 8 onmisbare tips voor het vergelijken van zorgverzekeringen

Voor veel mensen is overstappen wat eng. Maar het tegendeel is waar! Je wilt kosten besparen door minder premie te betalen maar je wilt ook geen gepeperde rekening ‘als je wat overkomt’. Wij willen je graag helpen met het afsluiten van de beste zorgverzekering met 8 onmisbare tips!

1. Verhoog je eigen risico en bespaar op je premie

Het minimale eigen risico bedraagt € 385. Wanneer je het eigen risico verhoogt tot het maximum van € 885 ga je geld besparen op je premie! 

Zorgverzekering kiezen

Een voorbeeld

Jan is 21 jaar en sluit de goedkoopste basisverzekering af met een eigen risico van € 885. Op de premie voor de zorgverzekering bespaart hij € 275 aan premie per jaar door het eigen risico. Toch overkomt Jan voor het eerst in 3 jaar iets en hij moet € 600 aan eigen risico betalen. € 385 had hij sowieso al moeten betalen, ook als hij zijn eigen risico niet had verhoogd. Doordat hij het eigen risico heeft verhoogd naar € 885 moet hij de overige € 215 ook zelf betalen. Toch bespaart hij op het eind van het jaar alsnog 60 euro doordat hij meer heeft bespaard op zijn premie dan dat hij (extra) heeft uitgegeven aan zorgkosten.
tijdlijn-poliswijzer-eigen-risico.png

Dit houdt wel in dat wanneer je onverwachts toch hoge zorgkosten maakt, je deze wel moet kunnen betalen. Het is dus verstandig om datgene wat je maandelijks bespaart op je spaarrekening te zetten voor het geval je het nodig hebt. 

2. Besparen op de aanvullende verzekering

Heb je niet genoeg aan alleen de basisverzekering?  Dan kun je ook kiezen voor een aanvullende verzekering. Hierdoor kun je bijvoorbeeld voor de tandarts vergoedingen krijgen bij hoge kosten. Kijk dus goed wat je aankomend jaar nodig hebt. Onderstaand vind je een paar tips voor het kiezen van een aanvullende verzekering.

Besparen op je tandverzekering

Als je alleen jaarlijks of halfjaarlijks voor een consult gaat, kun je de tandartskosten beter niet meeverzekeren. De premie overtreft de kosten van de tandarts in dat geval. Ga je vaker naar de tandarts voor een duurdere ingreep? Bekijk dan welke aanvullende verzekering voor jou het beste past via Poliswijzer.nl.

Besparen op fysiotherapie

Is sporten niet je dagelijkse hobby maar voel je je nog wel fit, dan hoef je mogelijk geen verzekering voor fysiotherapie af te sluiten. Maar ook in dat geval kun je fysiotherapie nodig hebben. Ben je al wat ouder of een echte sportfanaat? Wellicht is een aanvullende verzekering dan echt noodzakelijk. Verwacht je hoge kosten voor de fysiotherapie? Stem de zorgverzekering hier dan op af.

Besparen op je bril of lenzen

Heb je een bril of lenzen, maar zijn er geen andere zaken waarvoor je een aanvullende dekking nodig hebt? Verzeker je bril dan niet!

Hoezo dan?

De aanvullende verzekeringen voor een bril en/of lenzen zijn doorgaans gebundeld met andere dekkingen en vergoedingen zoals fysiotherapie of buitenlanddekking. Voor elk van de vergoedingen betaal je premie. Dus wanneer je alleen een aanvullende verzekering wilt voor de bril betaal je tevens veel premie voor dekkingen die je niet gaat gebruiken. Doorgaans zorgt dit ervoor dat het goedkoper is om de bril zelf te betalen dan om een vergoeding ervoor te ontvangen via een zorgverzekeraar. 

3. Verzeker je gezinsleden mee

Heb je kinderen onder de 18? Verzeker ze dan mee in de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking. Zo is je kind gratis het beste verzekerd. Ben je 18 jaar of ouder? Vergelijk er dan op los en kies de goedkoopste verzekering.

4. Check of je niet dubbel verzekerd bent

Heb je bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering inclusief medische kosten in het buitenland? Dan ben je vaak al verzekerd voor onverwachte zorgkosten in Europa of wereldwijd. Het is dus verstandig om te kijken of hiervoor nog een aanvullende zorgverzekering nodig is. 

Let op! De reisverzekering vergoedt alleen de kosten wanneer je op vakantie bent

5. Bekijk of je recht hebt op zorgtoeslag

Veel mensen denken dat ze geen recht hebben op zorgtoeslag. Toch kan dit wel het geval zijn en dit kan jaarlijks tot € 1189 per persoon besparen. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kun je via de Belastingdienst vinden.

6. Verzeker niet via een collectief

Ook al van collectief verzekeren gehoord? Deze manier van verzekeren werkt net als een groepskorting. Doordat veel verzekerden hetzelfde pakket afsluiten, biedt de verzekeraar korting. Deze pakketten zijn vaak behoorlijk uitgebreid. Verwacht je dat je weinig aanvullende zorg nodig hebt? Dan is het in de meeste gevallen alsnog voordeliger om je eigen zorgverzekering af te sluiten. Staar je ook vooral niet blind op de korting. Meestal kun je goedkoper zonder de korting.

7. Je zorgverzekering kiezen via onze slimme vergelijker

Wil je graag een goedkope zorgverzekering maar weet je niet waar je moet beginnen? Gebruik onze slimme vergelijker.

Hoe dan?

Door je gegevens in te vullen op Poliswijzer.nl vergelijken wij alle verzekeraars met elkaar. Daaruit komt een lijstje uit met de goedkoopste en de best gekwalificeerde polissen. Wat het kiezen stukken eenvoudiger maakt.

8. Voordelig verzekeren als student

Ben je student? Dan heb je waarschijnlijk niet veel zorg nodig. Mocht dit het geval zijn, dan is het goedkoper om je eigen risico op maximaal te zetten en het bespaarde bedrag maandelijks opzij te zetten voor het geval er toch iets gebeurt. Zo kun je honderden euro per jaar besparen bij sommige verzekeraars. 

Geactualiseerd: 16-09-2020


Gepubliceerd: donderdag 27 november 2014
Geactualiseerd: woensdag 16 september 2020

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie