Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering kiezen in 2023: 8 handige tips

Voor sommige mensen is overstappen van zorgverzekering misschien een beetje spannend. Maar het tegendeel is waar! Wij willen je graag helpen met het kiezen van de beste zorgverzekering met 8 onmisbare tips.

1. Verhoog je eigen risico en bespaar op je premie

Het verplicht eigen risico bedraagt € 385. Wanneer je het eigen risico vrijwillig verhoogt, bespaar je geld op je zorgpremie. Je kunt het eigen risico maximaal verhogen met € 500 tot € 885. Zorgverzekeraars geven tot € 300 korting als je kiest voor een hoger eigen risico.

Zorgverzekering kiezen met 8 handige tips

Voorbeeld: kiezen voor hoger vrijwillig eigen risico

Jan is 21 jaar, fit en gezond en heeft eigenlijk nooit iets. Daarom sluit hij een zorgverzekering af met een vrijwillig eigen risico van € 885. Hierdoor bespaart hij op zijn zorgpremie. Toch moet Jan opeens voor een behandeling naar het ziekenhuis. De rekening bedraagt € 340 die hij zelf moet betalen. Dit bedrag was Jan ook kwijt als hij zijn eigen risico niet vrijwillig had verhoogd. Het verplichte eigen risico van € 385 ligt namelijk hoger dan de rekening van het ziekenhuis. 

Tip: verhoog het eigen risico alleen als je je dit ook echt kunt veroorloven.

2. Besparen op de aanvullende zorgverzekering

Heb je niet genoeg aan alleen de basisverzekering? Dan kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. De aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet in het basispakket zit, zoals fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. Kijk dus goed welke medische zorg je aankomend jaar verwacht. Hieronder vind je een paar tips voor het kiezen van een aanvullend pakket. Fysiotherapie zit niet in de basisverzekering. Verzeker het daarom aanvullend mee als je jaarlijks naar de fysiotherapeut gaat, of als je behandelingen verwacht.

Tandartsverzekering nodig of niet?

Als je alleen jaarlijks of halfjaarlijks voor een consult naar de tandarts gaat, kun je de tandartskosten beter niet meeverzekeren. De premie die je betaalt, is dan namelijk hoger dan de kosten van de tandarts. Ga je vaker naar de tandarts voor een duurdere ingreep? Bekijk dan welke aanvullende verzekering voor jou het beste past via Poliswijzer.nl.

Betaal je bril of lenzen zelf

Heb je een bril of lenzen, maar zijn er geen andere zaken waarvoor je een aanvullende dekking nodig hebt? Verzeker je bril dan niet!

Hoezo dan?

De aanvullende verzekeringen voor een bril en/of lenzen zijn doorgaans gebundeld met andere dekkingen en vergoedingen zoals fysiotherapie of buitenlanddekking in aanvullende pakketten. Voor elk van de vergoedingen in het aanvullend pakket betaal je premie. Dus wanneer je alleen een aanvullende verzekering wilt voor de bril betaal je ook veel premie voor dekkingen die je niet gaat gebruiken. Doorgaans zorgt dit ervoor dat het goedkoper is om de bril zelf te betalen dan om een vergoeding ervoor te ontvangen via een zorgverzekeraar. 

3. Verzeker je gezinsleden op een slimme manier mee

Heb je kinderen onder de 18 jaar? Verzeker ze dan mee in de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking. Zo is je kind gratis het beste verzekerd. Wist je dat tandartskosten voor kinderen in de basisverzekering zit? Daar hoef je als ouder dus geen aanvullende tandartsverzekering voor af te sluiten. 

4. Check of je niet dubbel verzekerd bent

Heb je bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering inclusief medische kosten in het buitenland? Dan ben je al verzekerd voor onverwachte zorgkosten in Europa of wereldwijd. Hiervoor heb je dan geen aanvullende zorgverzekering (buitenlanddekking) nodig!

5. Bekijk of je recht hebt op zorgtoeslag

Veel mensen denken dat ze geen recht hebben op zorgtoeslag. Toch kan dit wel het geval zijn. In 2023 is de kans nog groter dat je recht hebt op zorgtoeslag, omdat je meer mag verdienen om recht te hebben op de toeslag. Met een inkomen tot € 38.520 per jaar voor alleenstaanden en € 48.224 per jaar voor gezinnen heb je namelijk recht op zorgtoeslag in 2023. 

Handig om te weten: de zorgtoeslag die je ontvangt heeft geen enkele invloed op de hoogte van de zorgpremie. Het is dus niet zo dat je minder toeslag krijgt als je een goedkopere zorgverzekering kiest.

6. Verzeker niet via een collectief

Ook al van collectief verzekeren gehoord? Deze manier van verzekeren werkt net als een groepskorting. Doordat veel verzekerden hetzelfde pakket afsluiten, biedt de zorgverzekeraar korting. De collectieve korting op de basisverzekering vervalt volgend jaar. Verzekeraars mogen nog wel korting geven op de aanvullende verzekering. Deze pakketten zijn vaak behoorlijk uitgebreid. Verwacht je dat je weinig aanvullende zorg nodig hebt? Dan is het in de meeste gevallen alsnog voordeliger om je eigen zorgverzekering af te sluiten. Staar je ook vooral niet blind op de korting. Meestal kun je goedkoper zonder de korting.

7. Voordelig verzekeren als student

Ben je student? Dan heb je waarschijnlijk niet veel zorg nodig. Mocht dit het geval zijn, dan is het goedkoper om je eigen risico vrijwillig te verhogen en het bespaarde bedrag maandelijks opzij te zetten voor het geval er toch iets gebeurt. Zo kun je honderden euro per jaar besparen. Sommige zorgverzekeraars geven korting op de premie van de aanvullende zorgverzekering als je studeert. Vergelijk de studenten zorgverzekering en bekijk of dit ook voor jou geldt voordat je een zorgverzekering kiest.

De nieuwe zorgpremies zijn ieder jaar vanaf half november bekend. Vanaf dan kun je zorgverzekeringen vergelijken. Heb je daarbij hulp nodig? Neem dan gratis contact met onze zorgadviseurs op en krijg tips en advies bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering.

8. Je zorgverzekering kiezen via onze slimme vergelijker

Wil je graag een goedkope zorgverzekering, maar weet je niet waar je moet beginnen? Gebruik onze slimme zorgvergelijker.

Hoe dan?

In een paar simpele stappen kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten die past bij jouw persoonlijke situatie. 

  1. Vul je gegevens in.
  2. Vul eventueel aanvullende dekkingen of andere wensen in bij de filters in de vergelijker. 
  3. Vergelijk zorgverzekeringen op zorgpremie, dekking, gecontracteerde zorgverleners en extra’s die zorgverzekeraars bieden. 
  4. Sluit je zorgverzekering af via de blauwe aanmeldknop. De nieuwe zorgverzekeraar zegt de oude zorgverzekering op. 

Je kunt op verschillende manieren je zorgverzekering vergelijken. Bijvoorbeeld door je huidige zorgverzekering in te vullen. De keuzehulp helpt jou om aanvullende dekkingen te kiezen. Of kies voor de kostenberekeningstool als je jouw zorgkosten van volgend jaar al (ongeveer) weet.

Vergelijk je zorgverzekering

Ook interessant bij dit onderwerp:


Lesley Anker
Lesley Anker Verzekeringsspecialist & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie