Verzekering vergelijken
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Met een goede voorbereiding ga je zorgeloos op vakantie met de auto

door Tony Duchenne Leestijd: 4 minuten

Met de auto op vakantie gaan is ideaal voor veel vakantiegangers. Je kunt de auto namelijk volstouwen met Nederlandse producten zoals aardappelen en hagelslag. De plekjes in de auto die nog over zijn vul je op met extra kleding en tassen. Met de auto op vakantie gaan vraagt ook om een serieuze voorbereiding. Waar moet je aandacht voor hebben vóór je vertrekt?

Vóór vertrek kun je zonder stress bedenken wat er tijdens de rit of op autovakantie kan voorvallen. Je auto en de eventuele caravan nog een onderhoudsbeurt geven is de meest logische voorbereiding op de autovakantie, maar we hebben nog meer tips om je vakantie vlekkeloos te laten verlopen.

1. Geef aandacht aan je autoverzekering

Voordat je vertrekt kun je jouw autoverzekering nog even controleren. Heb je een WA casco dekking of ben je WA beperkt verzekerd? Pak het gelijk grondig aan en vergelijk jouw autoverzekering met wat andere verzekeraars jou kunnen bieden. Een andere autoverzekeraar kan jou waarschijnlijk een ruimere dekking bieden tegen een lagere premie. Verzeker bijvoorbeeld ook pechhulp in het buitenland mee, of voeg deze dekking toe aan de reisverzekering.

2. Is de reisverzekering al geregeld?

Onderweg of op je vakantieadres kun je behoorlijk veel pech hebben. Dat kun je niet voorkomen met een reisverzekering. Je kunt de financiële gevolgen van pech wel voorkomen door je goed te verzekeren. Je koffers worden bijvoorbeeld gestolen of je krijgt pech onderweg en de auto is niet meer te gebruiken om verder mee te reizen. Voor een bedrag van € 30 kun je al een reisverzekering voor een gezin afsluiten inclusief pechhulp en dekking tegen diefstal van bagage. 

3. Check of de groene kaart mee moet

Een groene kaart is in Nederland en de meeste Europese landen niet meer verplicht om bij je te hebben in de auto. Toch is de groene kaart handig omdat er belangrijke informatie over je autoverzekering op staat. In het buitenland kan het bij je hebben van de groene kaart in de auto wél verplicht zijn. Het gaat bijvoorbeeld om Albanië, Iran of Montenegro. Bekijk voor vertrek het overzicht van de landen waar de groene kaart verplicht is.

Je caravan is voor schade aan anderen door jouw schuld meeverzekerd in de autoverzekering van de trekkende auto. Is je caravan zwaarder dan 750 kg en heeft de caravan een eigen kenteken? In Duitsland, Polen, Spanje, Portugal en Kroatië moet je dan voor de caravan een groene kaart bij je hebben. Deze vraag je aan bij de verzekeraar van de auto.

4. Verzeker ook je caravan

Wist je dat je bij het Gardameer een grotere kans op hagelschade hebt? Dat komt door de ligging van het meer tussen de bergen. Met een caravanverzekering kun je schade aan je caravan verzekeren. Deze schades kun je namelijk niet claimen op de autoverzekering. 

5. Schade? Bel het alarmnummer

Bij schade tijdens de vakantie wil je het liefst advies van een Nederlands sprekende helpdesk. Gelukkig kan dat. Voor de autoverzekering, zorgverzekering en de reisverzekering kun je contact opnemen met het alarmnummer van de verzekeraar. Zij kunnen jou niet alleen toezeggingen doen over de dekking, maar je krijgt bijvoorbeeld ook tips over wat je moet doen om verdere schade te voorkomen. Ze kunnen zelfs direct hulp voor je inschakelen. Het telefoonnummer van de alarmcentrale vind je op jouw polisblad.

6. Vergelijk je aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan anderen tijdens de vakantie

Je kunt voor schade aan anderen een claim indienen op de aansprakelijkheidsverzekering. Heb je deze nog niet of heb je hier lang niet naar omgekeken? Dan raden we aan om de aansprakelijkheidsverzekering te vergelijken en af te sluiten. Je fietst bijvoorbeeld een voetganger omver die geblesseerd raakt. Dat is verzekerd, ook in het buitenland. 

7. Maak een ‘pechhulptas’ voor onderweg

Je wilt voorkomen dat je onderweg de auto volledig moet uitpakken op zoek naar die ene tas met belangrijke papieren, alarmnummers en andere belangrijke informatie. Maak thuis een tas met alle belangrijke spullen erin. Hier kun je ook spullen in doen die je niet in de auto wilt laten liggen. Als een portemonnee met € 500 uit je auto wordt gestolen, krijg je hier namelijk geen vergoeding voor van een verzekeraar. Ook niet vanuit de inboedelverzekering.

Andere nuttige tips voor een autovakantie:

  • Ga je met de auto naar schiphol? Je kunt je auto handig parkeren bij Schiphol.
  • Heb je een elektrische auto? Stippel een route uit met oplaadpunten.
  • Neem de reservesleutel van de auto mee.
  • Heb je een creditcard? Neem die dan mee, handig voor financiële tegenvallers. 

Als je verzekeringen goed op orde zijn, ga je met een gerust gevoel op vakantie. Als je hulp nodig hebt bij het vergelijken, horen we het graag!

Tips voor een zorgeloze autovakantie | Poliswijzer.nl

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 3 mei 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie