Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

5 van jullie vragen beantwoord door onze zorgexperts

door Lesley Anker 2 reacties Leestijd: 5 minuten

Hoe kan ik fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en tandartskosten het beste meeverzekeren? Hoe moet ik het vergelijken van zorgverzekeringen aanpakken? Een greep uit de vragen die wij van onze nieuwsbrieflezers hebben ontvangen. Wij geven je de antwoorden en delen meteen maar even onze beste overstap geheimen. Zo ben jij straks goed voorbereid op het zorgseizoen dat vanaf 13 november echt losbarst.

Q: Hoe moet ik het vergelijken aanpakken?

Zorgverzekeringen vergelijken is simpel! Als je deze stappen volgt, vind jij eenvoudig een zorgverzekering die volledig bij je past. 

infographic-4-stappen-poliswijzer.png

Stap 1: Vul je gegevens in en kies de hoogte van het eigen risico 

Deze staat standaard op het verplichte eigen risico van € 385. Je kunt dit bedrag verhogen met stapjes van € 100 tot maximaal € 885 in ruil voor korting op de premie. Verhoog het eigen risico alleen als je heel weinig tot nooit zorg nodig hebt. Weet je niet zeker of dit iets voor jou is? Doe dan eerst de check. 

Stap 2: Selecteer eventueel aanvullende dekkingen

Je zit zelf aan de knoppen van de vergelijker: kies eventueel je aanvullende dekkingen en jouw zorgverleners. Alleen de zorgverzekeringen die aan al jouw ingevulde wensen voldoen, komen terug in de resultaten. Speel zolang je wilt met de knoppen zodat je kunt zien wat jouw invloed is op de resultaten. 

Stap 3: Vergelijk zorgverzekeringen op prijs, dekking en gecontracteerde zorgverleners

De goedkoopste zorgverzekering staat altijd bovenaan. Maar je kunt ook vergelijken op kwaliteit. Zo zie je in de vergelijker alle vergoedingen, de score die onze zorgexperts geven voor de extra services (GoedeZorg-score) en de gecontracteerde zorgverleners. Het is namelijk ook belangrijk om te weten of je bij het ziekenhuis bij jou in de buurt terecht kunt.

Stap 4: Kiezen maar!

Heb je een keuze kunnen maken? Dan sluit je de zorgverzekering gemakkelijk af via de blauwe aanmeldknop.

Q: Heb ik wel een aanvullende zorgverzekering nodig?

Bedenk eerst of je volgend jaar zorg nodig hebt die buiten de basisverzekering valt, zoals fysiotherapie, tandzorg of een beugel voor je kind. Hiervoor kun je de infographic hieronder gebruiken, die laat zien wat de basisverzekering dekt. 

Een aanvullende dekking kan niet altijd uit. Bijvoorbeeld als de premie hoger is dan de vergoeding. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om speciaal voor een nieuwe bril of lenzen een aanvullende verzekering af te sluiten. En je hebt geen tandartsverzekering nodig als je slechts twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaat. De premie is namelijk hoger dan de kosten van deze tandartsbezoeken. Om de keuze makkelijker voor je te maken, hebben we een hulptool ontwikkeld. 

Tip: Lees ons artikel over de aanvullende zorgverzekering voor nog meer informatie en een stappenplan om te bepalen of de aanvulling echt nodig is.

dekking-basisverzekering-3-0.png

Q: Ik heb veel fysiotherapiebehandelingen nodig. Hoe kan ik dit het beste verzekeren? 

Reguliere fysiotherapie verzeker je in de aanvullende verzekering. Als je veel behandelingen verwacht, stem je jouw verzekering hierop af. Kies in de vergelijker het minimale aantal fysiotherapiebehandelingen dat je graag vergoed wilt hebben, bijvoorbeeld 9, 16, 24 of 36 behandelingen. Zet een vinkje voor “Direct” bij “Acceptatie”. Zo weet je zeker dat je een zorgverzekering kiest waarbij je gelijk gebruik kunt maken van de aanvullende dekkingen en waarbij je direct wordt geaccepteerd.

schermafbeelding-2022-11-09-100101-0.png

Weet je dat je niet altijd een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie? Als je een aandoening hebt die voorkomt op deze chronische lijst betaal je eenmalig de eerste 20 behandelingen zelf. De rest krijg je voortaan vergoed uit de basisverzekering. Staat jouw aandoening op de lijst en krijg je voor het eerst fysiotherapie? Verzeker dan alleen komend jaar de eerste 20 behandelingen aanvullend mee. Een jaar later kun je dan de aanvullende dekking voor fysiotherapie achterwege laten. 

Q: Ik wil graag de hoogste dekking voor alternatieve geneeswijzen. Hoe kan ik dit het beste verzekeren?

Iedere alternatieve genezer kent eigen tarieven. De een vraagt voor dezelfde behandeling drie keer zoveel als de ander. Zorgverzekeraars keren daarom maar een bepaald bedrag per behandeling uit. De rest betaal je zelf bij, tenzij je kiest voor een goedkopere behandelaar. Wil je alternatieve geneeswijzen verzekeren? Reken er dan op dat je altijd een deel zelf moet bijbetalen. Om een verzekering te vinden met een goede prijs-kwaliteitverhouding zet je de filter in de vergelijker het beste op 75% tot € 250.

Voorbeeld: ik wil 15 keer naar de homeopaat
De alternatieve genezer rekent € 80 per behandeling. Jouw zorgverzekeraar vergoedt bijvoorbeeld € 500 per jaar en maximaal € 40 per dag. Dat is in totaal 15 x € 40 (maximum) = € 600. Dit bedrag komt boven het maximum uit, dus je ontvangt in 2023 een vergoeding van € 500. Je betaalt dus nog zelf: € 80 x 15 = € 1200 - € 500 = € 700. 

fysio-pw.png

Q: Ik verwacht hoge tandartskosten. Hoe kan ik dat verzekeren?

Het is handig om alvast een offerte op te vragen bij de tandarts voor volgend jaar. Zo kun je de perfecte dekking vinden bij jouw verwachte tandartskosten. Weet je het bedrag? Stel de vergoeding hier dan zo goed mogelijk op af. Je kunt een bedrag van € 500 verzekeren tegen een redelijke premie en zonder dat zorgverzekeraars kritische vragen stellen over je gebit. 

Tip: probeer bij het vergelijken ook eens de 75% vergoeding van de tandartskosten uit. Deze optie biedt een ruime vergoeding tegen een lagere premie in vergelijking met de 100% dekking. Onder de streep kun je voordeliger uit zijn!

Zat jouw vraag er niet tussen of heb je nog meer vragen over verzekeringen? Onze zorgadviseurs helpen graag verder!

Q&A: zorgvragen beantwoord door onze zorgexperts

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 3 oktober 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reacties (2)

Geplaatst door: Greet Vrieze ()

Fijn dat jullie alle premies 2023 al op de site hebben staan en gelukkig ook veel goedkoper dan bijv independer of rechtstreeks bij vezekeraar

Geplaatst door: Laurens Storm ()

Jullie schrijven:
"Als je een aandoening hebt die voorkomt op deze chronische lijst betaal je eenmalig de eerste 20 behandelingen zelf. De rest krijg je voortaan vergoed uit de basisverzekering. Staat jouw aandoening op de lijst en krijg je voor het eerst fysiotherapie? Verzeker dan alleen komend jaar de eerste 20 behandelingen aanvullend mee. Een jaar later kun je dan de aanvullende dekking voor fysiotherapie achterwege laten. "
Ik begrijp dit niet. Ik had pijn aan mijn knie, de specialist meende dat dit een 'chronische aandoening' was (volgens mij ten onrechte, maar wat doe je aan een verkeerde analyse van een specialist). Ik heb een aanvullende verzekering voor 9 fysio-behandelingen. Toch moest ik al mijn 8 fysio-behandelingen zelf betalen, omdat het verplicht uit de basisverzekering moet komen, en ik mijn Eigen risico nog niet gebruikt had. Mijn verzekering Anderzorg weigerde om de 8 fysiobehandelingen te betalen, ook al heb ik een aanvullende verzekering die fysio dekt. Het heeft bij een chronisch iets dus helemaal geen zin om fysio aanvullend te verzekeren. Of begrijp ik jullie stukje tekst verkeerd? Ik hoor het graag.

Opmerking van de redactie op 11-11-2022
Beste Laurens,

Wat vervelend dat je de 8 fysiotherapie behandelingen zelf moest betalen.

Dit heeft te maken met de code waarmee de fysiotherapeut de vergoeding declareert bij de zorgverzekeraar. Blijkbaar heeft de fysiotherapeut een code gebruikt die overeenkomt met vergoeding uit de basisverzekering, waardoor je eigen risico moest betalen. Wanneer de fysiotherapeut een code doorgeeft voor reguliere fysiotherapie komt de vergoeding uit de aanvullende verzekering.

Je kunt het beste even in gesprek gaan hierover met je fysiotherapeut om samen te kijken naar een oplossing zodat dit in de toekomst geen probleem meer zou zijn.

Met vriendelijke groet,

Lesley,
Poliswijzer.nl
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.