Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Wat voor vergoedingen zijn er beschikbaar voor fysiotherapie?

Fysiotherapie is na de tandartskosten de meest gezochte dekking in de aanvullende verzekering op Poliswijzer.nl. Waar moet je op letten voor het verzekeren van fysiotherapie? En heb je voor fysiotherapie altijd een aanvullende zorgverzekering nodig?

zorg-fysio.png

De meeste mensen hebben voor het verzekeren van fysiotherapie een aanvullende verzekering nodig. Wie ouder is dan 18 krijgt geen vergoeding voor fysiotherapie uit de basisverzekering, tenzij je chronisch ziek bent. Hoeveel behandelingen fysiotherapie je nodig hebt, moet je het jaar daarvoor in november of december eigenlijk al inschatten. Je kunt het niet precies weten, maar wat je in ieder geval niet moet doen is je veel te ruim verzekeren. Verzeker geen 20 behandelingen als je nog nooit bij de fysiotherapeut bent geweest, maar kies bijvoorbeeld voor 6 of 9 of laat fysiotherapie helemaal achterwege.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is gericht op bewegen van je spieren en gewrichten. Door spierklachten in je rug kun je bijvoorbeeld niet meer lopen. Of je schouder geeft altijd klachten. De klachten kunnen ontstaan door een verkeerde houding, een ongeval, overbelasting of een blessure. De fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je weer beter functioneert met minder klachten.

Fysiotherapie is ook gericht op het voorkomen van klachten

Een fysiotherapeut kan klachten wegnemen en kan klachten ook juist voorkomen. Door het aanleren van een betere houding van het lichaam kun je toekomstige klachten voorkomen. Na of door een ziekte kan het bewegen op meerdere vlakken moeilijker zijn. Dat kan bijvoorbeeld door een beroerte, een spierziekte of COPD. Voorkomen van klachten is een belangrijk onderdeel van fysiotherapie.

Chronische aandoening? Vergoeding voor fysiotherapie uit de basisverzekering

Voor iedereen met een aandoening die voorkomt op de chronische lijst, bestaat het recht op fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Het is een lange lijst met ziektes en aandoeningen. Via de huisarts of de fysiotherapeut kun je erachter komen of jij ook recht hebt op vergoedingen uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaal je eenmalig zelf. Nadat je de eerste 20 voor eigen rekening hebt genomen, krijg je de volgende behandelingen voor dezelfde aandoening vergoed uit de basisverzekering. Dat is niet alleen voor het huidige kalenderjaar, maar ook voor de toekomstige jaren.

Voor verzekerden tot 18 jaar oud zijn er 9 behandelingen verzekerd in de basisverzekering. Als de klachten nog niet verholpen zijn, bestaat er recht op nog eens 9 behandelingen. Volwassenen moeten fysiotherapie meeverzekeren in de aanvullende verzekering. De behandelingen zijn verzekerd ongeacht de oorzaak van de aandoeningen.

Stem het aantal fysiotherapiebehandelingen af op je verwachtingen

Bij het afsluiten van een zorgverzekering voor het nieuwe jaar moet je inschatten hoeveel fysiotherapie je wilt meeverzekeren. Dat kan lastig zijn, want je weet niet altijd wat je in het nieuwe jaar nodig hebt. Om hier een indruk van te krijgen kun je kijken naar de afgelopen jaren. Als je al twee jaren niet naar de fysiotherapeut bent geweest, is het niet waarschijnlijk dat je volgend jaar opeens 20 behandelingen nodig hebt. Door een ongeluk kun je een jaar pech hebben, maar voor dat risico betaal je liever geen tientallen euro’s per maand extra premie.

Ben je nog nooit bij de fysiotherapeut geweest? Verzeker je dan gewoon niet tegen de kosten van fysiotherapie. De bespaarde premie kun je beter opzij zetten. Zodra je wel een paar behandelingen nodig hebt, betaal je dit uit jouw reservepotje.

zorg-fysiotherapie.jpg

Wist je dat je ook een goedkope zorgverzekering kunt afsluiten met een extra vergoeding van 16 fysiotherapie behandelingen als deze nodig zijn ten gevolge van een ongeval? Dit kan bij zorgverzekeraar Just.

Sommige soorten fysiotherapie zijn standaard verzekerd in de basisverzekering

Specifieke soorten fysiotherapie zijn altijd, zonder voorwaarde dat de aandoening op de chronische lijst staat, verzekerd in de basisverzekering. Voor deze typen fysiotherapie heb je geen aanvullende verzekering nodig:

  • Bekkenfysiotherapie
  • Oefentherapie

Bekkenfysiotherapie

Je kunt urine-incontinentie verhelpen of het probleem minder klein maken met bekkenfysiotherapie. Vanuit de basisverzekering krijg je een vergoeding voor 9 behandelingen per jaar. Als je meer nodig hebt, kun je kiezen voor een aanvullende verzekering met de betreffende dekking erin.

Oefentherapie

Ook deze behandelingen komen uit de basisverzekering bij artrose aan de heupgewrichten en de kniegewrichten. Als je last hebt van etalagebenen (claudicatio intermittens) heb je aanvullend recht op 37 keer oefentherapie. Patiënten met COPD krijgen in het eerste behandelingsjaar maximaal 70 behandelingen. In de jaren daarna wordt het aantal behandelingen afhankelijk gemaakt van de behoefte.

Geen verwijsbrief van de huisarts nodig

Je kunt op eigen initiatief naar de fysiotherapeut. Je hoeft niet eerst naar de huisarts of een andere specialist voor een verwijzing.

Check of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met jouw fysiotherapeut

Bij een naturapolis krijg je een volledige vergoeding als jouw zorgverzekeraar een contract heeft met jouw fysiotherapeut. Met een restitutieverzekering heb je een vrije keuze in zorgverleners. In dat geval vergoedt de verzekeraar altijd de kosten. Er kan een uitzondering gelden als jouw fysiotherapeut tarieven rekent die niet marktconform zijn.

Wat betaal je ongeveer voor fysiotherapie?

Een behandeling duurt meestal een half uur. De bedragen die fysiotherapeuten hiervoor in rekening brengen ligt tussen € 25 en € 35. Therapeuten die zich op bepaalde behandelingen richten, kunnen een hoger bedrag in rekening brengen. Voor manuele therapie kan het tarief oplopen tot € 45. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld kinderfysiotherapie.


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie