Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Fysiotherapie basisverzekering: hoe te verzekeren in 2024?

Voor een vergoeding van fysiotherapie hebben de meeste mensen een aanvullende zorgverzekering nodig. De vergoeding voor fysiotherapie in de basisverzekering voor volwassenen is namelijk erg beperkt. Wat moet je weten over het verzekeren van fysiotherapie en wanneer heb je wel voldoende aan de basisverzekering?

Ga snel naar:

fysiotherapie basisverzekering

De meeste Nederlanders hebben naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering. Hierin zijn bijvoorbeeld 9 behandelingen fysiotherapie meeverzekerd. Je mag ook kiezen voor 9 behandelingen manuele therapie. De ruimere aanvullende zorgverzekeringen vergoeden bijvoorbeeld 16, 20 of 25 behandelingen. Voorkom dat je te veel betaalt en kies een zorgverzekering goed afgestemd op jouw zorgbehoefte.

Vergoeding basisverzekering voor fysiotherapie

Heb je een chronische aandoening die op de zogenaamde chronische lijst staat? Dan heb je recht op vergoeding van de kosten vanuit de basisverzekering. Eenmalig betaal je de eerste 20 behandelingen zelf. Je kunt er ook voor kiezen om deze eerste 20 behandelingen (gedeeltelijk) met een aanvullende verzekering te verzekeren. De vervolgbehandelingen vergoedt de basisverzekering, ook in de opvolgende jaren. Heb je de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening al betaalt of vergoed gekregen en stap je over? Dan hoef je deze bij de nieuwe zorgverzekering niet opnieuw te betalen! Wel betaal je jaarlijks het eigen risico (€ 385). Deze vergoeding geldt alleen voor de behandeling van de klachten waarvoor je de chronische indicatie hebt. 

Komt jouw chronische aandoening niet voor op de chronische lijst? In dat geval heb je een aanvullende zorgverzekering nodig om fysiotherapie vergoed te krijgen.

Specifieke aandoeningen ook vergoed uit basisverzekering

Heb je last van urine-incontinentie? Vanuit de basisverzekering heb je recht op 9 behandelingen bekkenfysiotherapie. Andere vergoedingen vanuit de basisverzekering zijn:

  • Oefentherapie - In geval van artrose aan de knieën en heupgewrichten krijg je 12 behandelingen oefentherapie vergoed.
  • Etalagebenen (claudicatio intermittens) - 37 behandelingen vergoed

Vergoeding basisverzekering fysiotherapie jongeren tot 18 jaar

Kinderen onder de 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen vanuit de basisverzekering. Als de klachten nog niet verholpen zijn na de eerste 9 behandelingen, bestaat er nog een keer recht op 9 behandelingen. Maximaal 18 behandelingen worden dus vanuit de basisverzekering vergoed. Ook voor jongeren geldt een volledige vergoeding van fysiotherapie door chronische aandoeningen. 

Welke aanvullende verzekering past het beste bij mij?

Heb je in 2024 fysiotherapie nodig en krijg je deze niet vergoed uit de basisverzekering? Bepaal dan voor jezelf hoeveel behandelingen je ongeveer nodig hebt om te achterhalen welke aanvullende verzekering het beste bij jou past. Je aanvullend verzekeren is kostbaar, dus kijk kritisch. Heb je nog nooit naar de fysiotherapeut geweest? Verzeker dan niet 12 behandelingen of meer. Laat de aanvullende dekking achterwege of kies bijvoorbeeld voor een pakket met 6 of 9 behandelingen. Door realistisch te blijven kun je geld besparen. 

Wat betaal je ongeveer voor fysiotherapie?

Voor fysiotherapie gelden geen vaste tarieven. De prijs voor een behandeling van een half uur ligt op ongeveer € 45, maar er zijn praktijken waar de prijs lager of iets hoger uitvalt. Een behandeling door een gespecialiseerde fysiotherapeut kost meer. Voorbeelden zijn manuele therapie of kinderfysiotherapie. De uiteindelijke totale kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het aantal behandelingen dat je nodig hebt.

Geactualiseerd: woensdag 8 november 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie