Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Vergoeding fysiotherapie: hoe te verzekeren in 2023?

Voor een vergoeding van fysiotherapie hebben de meeste mensen een aanvullende zorgverzekering nodig. De vergoeding voor fysiotherapie in de basisverzekering voor volwassenen is namelijk erg beperkt. Wat moet je weten over het verzekeren van fysiotherapie en wanneer heb je wel voldoende aan de basisverzekering?

Ga snel naar:

Vergoeding fysiotherapie

De meeste Nederlanders hebben naast de basisverzekering ook minimaal één aanvullende verzekering. Hierin zitten bijvoorbeeld 9 behandelingen fysiotherapie, waaronder ook manuele therapie valt. De ruimere aanvullende zorgverzekeringen vergoeden bijvoorbeeld 16, 20 of 25 behandelingen. Voorkom dat je teveel betaalt en kies een zorgverzekering goed afgestemd op jouw zorgbehoefte.

Vergoeding basisverzekering voor fysiotherapie

Heb je een chronische aandoening die voorkomt op de zogenaamde chronische lijst? Dan heb je recht op vergoeding van de kosten vanuit de basisverzekering. Eenmalig betaal je de eerste 20 behandelingen zelf of je gaat ze verzekeren. De vervolgbehandelingen vergoedt de basisverzekering, ook in de opvolgende jaren. Uiteraard betaal je het eigen risico (€ 385) wel jaarlijks. Deze vergoeding geldt alleen voor de behandeling van de klachten waarvoor je de chronische indicatie hebt. 

Komt jouw chronische aandoeningen niet voor op de chronische lijst? In dat geval heb je een aanvullende zorgverzekering nodig om fysiotherapie vergoed te krijgen.

Specifieke aandoeningen ook vergoed uit basisverzekering

Heb je last van urine-incontinentie? Vanuit de basisverzekering heb je recht op 9 behandelingen bekkenfysiotherapie. Andere vergoedingen vanuit de basisverzekering zijn:

  • Oefentherapie - In geval van artrose aan de knieën en heupgewrichten krijg je 12 behandelingen oefentherapie vergoed.
  • Etalagebenen (claudicatio intermittens) - 37 behandelingen vergoed

Vergoeding basisverzekering fysiotherapie jongeren tot 18 jaar

Jongeren krijgen de eerste 9 behandelingen vanuit de basisverzekering. Als de klachten nog niet verholpen zijn na de eerste 9 behandelingen, bestaat er nog een keer recht op 9 behandelingen. Maximaal 18 behandelingen worden dus vanuit de basisverzekering vergoed. Ook voor jongeren geldt een volledige vergoeding van fysiotherapie door chronische aandoeningen. 

Welke aanvullende verzekering past het beste bij mij?

Heb je in 2023 fysiotherapie nodig? Bepaal voor jezelf hoeveel behandelingen je ongeveer nodig hebt. Je aanvullend verzekeren is kostbaar, dus kijk kritisch. Heb je nog nooit een behandeling fysiotherapie gehad? Verzeker dan niet 12 behandelingen of meer. Laat de aanvullende dekking achterwege of kies bijvoorbeeld voor een pakket met 6 of 9 behandelingen. Door realistisch te blijven kun je geld besparen. Kijk ook waar je recht op hebt. Voor aangeboren afwijkingen en ook littekenbehandeling kan fysiotherapie pijnverzachtend zijn.

welke aanvullende verzekering voor fysiotherapie checklist

Voor hulp bij het vergelijken kun je contact opnemen met onze gediplomeerde adviseurs. Samen vinden we de zorgverzekeraar met de voor jou beste zorgverzekering.

Wat betaal je ongeveer voor fysiotherapie?

Voor fysiotherapie gelden geen vaste tarieven. De prijs voor een behandeling van een half uur ligt op ongeveer € 45, maar er zijn praktijken waar de prijs lager of iets hoger uitvalt. Een behandeling door een gespecialiseerde fysiotherapeut kost meer. Voorbeelden zijn manuele therapie of kinderfysiotherapie. De uiteindelijke totale kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het aantal behandelingen dat je nodig hebt.

Wil je een vergelijking maken uitgaande van 9 behandelingen fysiotherapie? We hebben al een vergelijking voor je klaargezet: Maak de vergelijking!

Geactualiseerd: vrijdag 2 december 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie